Gazelle Otel'de gerçekleştirdikleri toplantı sonrası Akil İnsanlar Heyeti'nde yer alan bazı isimler Yumrukaya Köy Kahvesine giderek, burada vatandaşlarla sohbet etti. Süreçle ilgili görüşlerini aktaran Akil İnsanlar Heyet üyeleri daha sonra, köylülerin süreçle ilgili görüşlerini aldı. Burada bazı köylülerin süreci desteklemediklerini söylemeleri üzerine; toplantıyı takip eden bazı AK Partililerin tepki gösterdi, ardından ağız münakaşası yaşandı. Yaşanan tartışmaları yatıştırmak AK Parti İl Başkanı Ömer Sayın ve Akil İnsanlar Heyet üyelerine düştü.
İlimize gelen Akil İnsanlar Heyet üyeleri, akşam saatlerinde Yumrukaya Köyü'ne giderek köylülerle bir araya geldiler. Köy kahvesinde gerçekleşen buluşmada vatandaşların endişeleri ve önerilerini dinleyen heyet, konuşmaları hükümete iletmek üzere not aldı. Bu sırada söz alan bir vatandaş, Abdullah Öcalan serbest kalacaksa süreç bitsin” deyince, ortam bir anda gerildi. Başka bir vatandaşın bu söz üzerine Ne yani, akan kan durmasın mı?” demesi üzerine ortam iyice gerildi.
Ön sırada oturan ihtiyarlar ile ayakta dikilen köylüler arasında anlaşmazlıktan doğan atışmalar yaşanmaya başladı. Araya akil adamlar girse de tartışma uzun süre dinmedi. Köylülerin ısrarla, Abdullah Öcalan serbest kalacak mı?” sorusu üzerine araya giren AK Parti İl Başkanı Ömer Sayın, Onun cevabını ben sana vereceğim” diyerek ortamı sakinleştirmeye çalıştı.
Daha sonra mikrofonu eline alan başka bir köy sakini ise Heyet Üyesi Fatma Benli'ye, Siz akil adamlar olarak kaç para alıyorsunuz?” diye sordu. Bu soruya Fatma Benli teşekkür ederek, Bunu sorduğunuz için çok sevindim. Bizler beş kuruş para almıyoruz. Hatta ben buraya gelmeden onlarca telefon görüşmesi yaptım. Onların parasını bile almadım. Biz gönüllü olarak bu işi yapıyoruz” dedi.
Köylülere provokasyonlara gelmemeleri noktasında uyaran Akil İnsanlar Karadeniz Heyeti Başkanı Yusuf Şevki Hakyemez, Yıllardır şehit veriyoruz. Tepkiler doğaldır. Ancak Hükümet böyle bir süreç başlattı. Akan kanın durması için herkes taşın altına elini koymalı. Sizler provokasyona gelmeyin. Bu iş er ya da geç çözülür. Bizler zaten sizlerin bu değerli düşüncelerini almak için buradayız" dedi.
Yaklaşık bir saat boyunca köylüleri dinleyen heyet, daha sonra Karacasu Beldesi'ne geçerek Türkiye Muharip Gaziler Derneği Bolu Şube Başkanı Sami Yıldız'ın evini ziyaret etti. Yarım saat süren görüşmenin ardından gün boyu yapılan gezileri ve toplantıları değerlendiren Akil İnsanlar Karadeniz Bölgesi Heyet Başkanı Yusuf Şevki Yılmaz, "Bolu'da değişik türde faaliyetler gösterdik. Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle müzakere toplantısı yaptık. O toplantıda Boluluları dinledik. Onların endişelerini not aldık. Değerlendirmelerini öğrenme imkanımız oldu. Yapıcı bir toplantıydı. Haklı olarak bazı konularda endişeler dile getirildi. Bu endişelerin bir kısmı yersiz idi. Biz onlarla ilgili açıklamalarda bulunduk. Diğer endişelerle ilgili olarak ise sürecin devam etmesi açısından notlarımızı aldık. Raporumuzda bunları belirteceğiz. Ardından kahvehanede köy ziyareti gerçekleştirdik. Bolulu hemşerilerimizle birlikte istişare toplantısı yaptık. Son olarak ise Muharip Gaziler Derneği Başkanını ziyaret ettik. Bolu umduğumuz gibi sürece destek veriyor. Süreçten Türkiye'nin kazançlı çıkacağına inanıyoruz" diye konuştu.
İlimizdeki temaslarını tamamlayan heyet, karayoluyla Zonguldak'a hareket etti.