Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rasim Özgür, akil adamlar komisyonunun, çözüm sürecinin halka yayılması konusunda etkili olacağını söyledi. Doç. Dr. Özgür, örgütün silah bırakıp sınır dışına çıkmasının yeni anayasa süreciyle ilgili olduğunu dile getirdi.
Doç. Dr. Rasim Özgür, çözüm süreciyle başlayan atmosferi değerlendirdi. Atılan adımların umut verici olduğunu fakat halka çok fazla yansımadığını belirten Doç. Dr. Özgür, "Halka yansıması çok faydalı. Akil adamlar komisyonunun çok faydalı olacağı kanaatindeyim. Bu sayede süreç halka daha çok yayılacak. Akil adam dediğimiz kişiler, bu konularla ilgili ve toplumun benimsediği kişilerin olması lazım. Halkı bu işe inandıracak ve sözleri dinlenen insanlardan oluşmasın lazım. Bu çerçevede baktığımız zaman yerinde seçimler yapılıyor." dedi.
Sürecin dış siyasetle ilgili olduğuna işaret eden Özgür, şöyle devam etti: "Suriye'de özerk bir bölge Türkiye'nin kontrolü dışında oluştu. Ama içeride atılan bu adımlar sayesinde bir rahatlama yaşandı. En azından Türkiye bu süreçle bölünme korkusundan ve algısından kurtulacaktır. İleriye dönük olarak Ortadoğu siyasetinde daha aktif ve etkin bir misyon üstlenecektir."
"ÇÖZÜM SÜRECİ ANAYASA SÜRECİYLE ALAKALI"
Örgütün silah bırakıp sınır dışına çıkmasının yeni anayasa süreciyle ilgili olduğuna değinen Özgür, "Süreç hızlı işlerse PKK da hızlı bir şekilde sınır dışına çıkarak silahlarını bırakır. Bu süreç çok hızlı olmasa da ilerleyecektir. Örgütün içerisinde de sürece muhalefet eden gruplar çok fazla. Süreç kapalı kapılar ardında büyük bir titizlikle ilerletiliyor. 2013–2014 döneminde anayasa süreci hızlanırsa örgütün silah bırakarak sınır dışına çıkacağı muhakkak. Onlarda bu işin sürdürülebilirliğinin çok fazla kalmadığını biliyor. Bu tip hareketlerin siyasallaşması gerekiyor. Siyasallaşmadıkları zaman uluslararası meşrutiyetleri biter. Bu tip hareketlerin legalleşmesi çok güç, zor ve çetin evrelerden geçerek gerçekleşiyor. Arnavutluk'taki UÇEKA örneği önümüzde duruyor. Siyasallaşmak zorundalar. Uluslar arası toplum buna zorluyor."
BÖLGE HALKI İMRALI ENDEKSLİ OLMASIN DİYOR
Sürecin bütünlüğünün İmralı üzerinden ilerletilmemesi gerektiğine değinen Doç. Dr. Özgür, "Bu, bölgede sıkıntılara neden oluyor. Bölgede yaşayan ve örgüt ile arasına mesafe koymuş Kürt vatandaşlarımız da büyük bir rahatsızlık var. 'Bizi neden Öcalan temsil etsin ki?' gibi bir soru soruyorlar. Süreç sadece İmralı endeksli olmasın istiyor. Bu nedenle onların da bu sürece dahil edilmeleri gerekiyor." ifadelerini kullandı.