Özel Çağsu hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Yorulmaz; Akciğer kanseri hastaları, hiç belirti vermediği gibi sadece halsizlik olabildiği, daha çok öksürük, balgam, özellikle tükürükte kanama, öksürürken kan gelmesi, nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi şikayetlerle hastanelere başvurabiliyorlar” dedi.

17 Kasım Dünya Akciğer kanseri gününde sorularımızı yanıtlayan Dr. Hakan Yorulmaz, Akciğer kanserinde erken tanı oldukça önemli, özellikle periyodik olarak mutlaka muayene için gelmesi gereken hastalar, tütün içicileri ve bazı mesleksel gruplardır. Madde mazuriyetine kalabilecek vatandaşlarımız, örneğin sanayide çalışanlarımız, deri sanayisi, ayakkabıcılık, asbeste maruz kalanlar bu sektörde çalışan vatandaşlarımızın mutlaka periyodik olarak yılda en az bir kere akciğer grafiği ile mutlaka muayene olmaları gerekir dedi.

Yorulmaz; Akciğer kanseri Dünya'da en sık görülen kanserlerden bir tanesi. Özellikle erkeklerde kanserler içerisindeki ölüm açısından ilk sırada, kadınlarda ise ikinci sırada görülüyor o yüzden oldukça önemli %90-95 sigara kullanımı ile ilişkili, dört tane Akciğer kanseri tipimiz var bu tiplerin tamamı sigara içmekle çok ilişkili, sigaranın dışında mesleksel mazuriyetlerde söz konusu bunlara bağlıda oldukça sok görünen bir rahatsızlık. Gözümüzden hep kaçan nargile, oda bir tütün ürünü o yüzden nargile sigaradan farksız, sigara ne kadar akciğer kanserine neden oluyorsa, nargilede aynı şekilde bir faktördür. Nargile neticede bir tütün ürünü, nargilenin dumanı sudan geçiyor olması, tütün içerisindeki kanserojen maddelerin suda tutulduğunu göstermiyor, aynı sigarada ki gibi direk kanserojen maddelere temas söz konusudur.

Risklerine gelecek olursak Akciğer kanserinin ilk başta sigarayı görüyoruz. Sağlık Bakanlığının da yürüttüğü sigarayı bıraktırmaya yönelik çok güzel kampanyalar var. Bu kampanyalar dahilinde çıkartılan yasalarla da sigara içme oranı belirli bir düzeyde gerilemiş durumda.

Akciğer kanseri her şeyden önce önlenebilir bir hastalık çünkü sigara kullananlar sigarayı bırakırlarsa, kanserin görülme olasılığı çok belirgin bir düzeyde azalıyor korunma, tedaviden daha ön planda, tedavisi açısından da çok sayıda onkoloji servisinde, kemoterapi, ışın tedavisi gibi tedaviler akciğer kanserinin iyileştirilmesi bakımından oldukça önemli, çoğu akciğer kanseri bu tedavilerle sağlığına kavuşabiliyor.

Bilimsel olarak ispatlanmamış şeyler kabul edilmemeli çünkü bununla ilgili Türkiye'de son on yıl içinde bazı kaynak sularının bunun çok iyi geldiği, zemzemin çok iyi geldiği, veya bazı bitkilerin özellikle kadın programlarında bahsedilen bir çok bitkinin akciğer kanserinin kesinlikle iyileştirdiği konusunda çok sayıda televizyonda bilgi kirliliği var, o yüzden bilimsel olarak kanıtlanmadığı sürece bu tarzda tedavilerin kullanılmamasına, özellikle kemoterapi ve ışın tedavisi alan hastaların bu tedavileri alırken herhangi bir içinde ne olduğunu bilmediğimiz bitkisel veya hayvansal bu tarzda ürünleri kullanmamaları ilaç etkileşimi bakımından çok önemlidir.