Ak Parti Bolu Gençlik Kolları, kolları sıvadı. AKP Bolu Gençlik Kolları Başkanı Taha Furkan Sönmezel öncülünde Ankara'ya giden gençler birçok görüşmenin ardından Bakan yardımcısı ile de görüşerek Bolu Anadolu Öğretmen Lisesi'nin Sosyal Bilimler Lisesi'ne çevrilmesi için girişimlerde bulundu. Bu doğrultuda hazırlanan raporun ve kriterlerin yumuşatılabileceğini aktaran AKP Bolu Gençlik Kolları Başkanı Taha Furkan Sönmezel Biz Bolumuzun iki tane müfettişin raporuna bel bağlamasını istemiyoruz” dedi.
Konu ile ilgili bilgi aldığımız AKP Bolu Gençlik Kolları Başkanı Taha Furkan Sönmezel, Milli Eğitim Bakanlığımızın eğitimde yaptığı yenikler ve değişiklikler çerçevesinde tüm Türkiye'deki Anadolu öğretmen liselerinin, gerek öğretmen liselerine, gerekse de sosyal bilimler liselerine çevrilmesi yönünde bir kararı hâsıl oldu. Bolumuz'da da bildiğiniz gibi Anadolu Öğretmen Lise'miz mevcut. Bu lisemizin de biz sosyal bilimler lisesine çevrilmesi taraftarıyız. Bende bir Anadolu öğretmen lisesi mezunu olarak gerek okulun kalitesinin aynı şekilde kalması, hatta artması için aynı zamanda biliyorsunuz sosyal bilimler liseleri İngilizce haricinde Fransızca, Almanca hatta Arapça eğitimler veren 5 yıllık bir okul. Bu okullar memlekete ülkemize yargıya olsun, bürokrasiye olsun ciddi elemanlar yetiştiren çok kaliteli okullar. 2005 senesinde kurulan bu okullardan şu anda Türkiye'de 33 tane var. Bir tanesini de bu anlamda biz Bolumuza kazandırmak istiyoruz. Bu yönde de girişimlerimize başladık.
“KRİTERLER AŞILABİLİR”
Sosyal Bilimler Lisesi olması için 2 tane müfettişin okulumuza geldiğini, Bolumuzun büyükşehir olmadığından ve 400 kişilik yurdu olmadığından türü belli başlı bazı prosedürlere uymadığı yönünde bir rapor tutulmuş. Bunun haricinde biz Ankara'da yapmış olduğumuz görüşmelerde Bolumuzun eğitim seviyesinde biraz daha sıkıntı olduğundan daha ileride olmuş olsa belki düşünülebileceğinden de yine böyle bir kanaat hâsıl olmuş. Ancak bu prosedürlerin bizim yapmış olduğumuz girişimlerle aşılması kanaatindeyiz. Çünkü sosyal bilimler lisesinde 400 kişilik istenilen yurt. Bolu Anadolu Öğretmen Lisemizde 100 tane kız öğrencinin kalabileceği bir pansiyon var. 300 kişilik yurt yapılması için yerimiz mevcut. Devletimizin Milli Eğitim Bakanlığımıza ayırmış olduğu bütçe şu anda en yüksek bütçe. İl Özel İdaremizin, Belediyemizin de katkıları ile bu yurt işi çözülebilir. Tabi büyükşehir kriteri noktasında 33 tane ilimizin 12 tanesi küçük il ve bu 12 ilimizde sosyal bilimler liseleri mevcut. Bu sebeple Bolumuzda da bu lise olabilir. Bu kriter de bu şekilde aşılabilir.
“BU İŞ İÇİN UĞRAŞMADIK DEMEYELİM”
Yurt ve nüfus noktasında kriterler var. Ama 2005 senesinden sonra küçük illerde de bu liseler açılmış. Yani Bolu'da da bu kriter bir şekilde aşılabilir. Çünkü yönetmeliğe, mevzuata baktığımızda böyle bir kriter birazda teamül noktasında kalmış. Resmi noktada bunlar yazmıyor. Zaten yine mevzuata baktığımız da 96 kişi bu okullara alınır sene içinde deniyor. Toplam 5 sene olduğu için 500 kişilik okulun mevcudu olması lazım bir öğrenim yılında. 500 kişilik öğrenim kapasitesi olan bir okulda 400 kişilik yurtta aslına bakıldığında çokta mantıklı gelmiyor. Çünkü Bolu'daki öğrencilerde oraya girecekler. Yani 400 kişi il dışından gelemeyecek. O yüzden bu kriterler yumuşatılabilir noktasında bizim girişimlerimiz oldu. Bu geçtiğimiz Çarşamba günü genişletilmiş il başkanları toplantımızda Sayın Bakanımız Nabi Avcı ile görüşme fırsatı bulmaya çabaladık ancak başka bir programı olduğundan bu toplantıya katılamadı. Ancak Milli Eğitim Bakan Yardımcımız Orhan Erdem ile bir görüşmemiz oldu. Vekillerimizin bu noktada bilgisi var. Belediye Başkanımızın var. Sayın Valimizin yapmış olduğu girişimler var. Milli eğitim müsteşarımızla görüşme fırsatımız oldu. Yani biz