1 Aralık Dünya AİDS günü olması sebebi ile Gerede Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. İrfan İlter, HIV/AIDS; cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan bir tanesi olduğunu söyledi. Dr. İrfan İlter, dokunma, sarılma, el sıkışma ve HIV taşıyıcısıyla aynı ortamda bulunma virüsün bulaşma nedeni olmadığını belirtti.

Önyargılardan uzak cinsel sağlık eğitimi almak her gencin hakkı olduğunu söyleyen İrfan İlter, ‘' Ülkemizde toplumsal baskı ve tanı konulduktan sonra dışlanma endişesi nedeniyle bazı kişiler saklama ve reddetme yaklaşımı göstermektedirler. Bu nedenle risk altındaki kişileri test yaptırmayı ertelemekte veya yaptırmamayı yeğlemektedir'' dedi.

İrfan İlter, gençlere cinsel sağlık eğitiminin verilmesini sağlamak ahlaki, kültürel veya sosyal bir zedelenmeye yol açmayacağını belirterek, Gençler HIV/AIDS'ten haberdar olmalarına rağmen, bulaş bulaşmama yollarına erişimi, korunma yöntemlerine ilişkin bilgileri yetersizdir. Bilinçli seçimlerin yapılması ve bilinçli kararlar alınması için ayrımcılığa maruz kalmadan gençlerin cinsel sağlık bilgilerine erişimi sağlanmalıdır” dedi.

Türkiye'de ilk HIV/AIDS tanımlamasının yapıldığı 1985 yılından beri hasta sayısı giderek arttığına dikkat çeken İrfan İlter, ‘'Dünyada 35 milyondan fazla AİDS hastası vardır. Türkiye'de ise 2013 Kasım ayı itibariyle 7 bin kişi HIV/AIDS hastası tanısı almıştır. Hekimlere gitmeyen ve test yaptırmayan, tanı almamış birçok hastada toplum içerisinde yaşamına devam etmektedirler'' diye konuştu.

Toplumdan dışlanma korkusuyla test yaptırmayanların olduğuna dikkat çeken İrfan, Dışlanma korkusuyla test yaptırmayanlar var. Test yaptıran hastalarda tanı aldıktan sonra yine aynı korku nedeniyle tedavi almadan yaşamlarına devam etmekte ve hastalığını gizlemektedirler. Bu nedenle de hem gerçek hasta sayısı bilinmemekte hem de hastalığın toplumda yayılma riski artmaktadır” şeklide konuştu.

HIV doğum sırasında ve emzirme ile bebeğe geçebileceğini belirten Uzman İrfan, Gebe anne HIV virüsü taşıyorsa gerekli önlemler alınmadığı takdirde bulaşma oranı %20-30 arasındadır. Ancak HIV pozitif anne gebeliği süresince de tedavi görmeye devam eder ve gerekli önlemler alınırsa virüsün bebeğe geçiş riski %0,5'in altına kadar düşürülebilir” dedi. İrfan, hastalığın henüz tam kür sağlayabilecek tedavisinin olmadığını, ancak mevcut tedavi ve koruyucu uygulamalar ile HIV enfeksiyonu kaynaklı ölümler, önemli ölçüde azaldığını ifade etti.

Haber Merkezi