Röpörtajı yapan; Burak Saygılı. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı

Konuşmacı: Kemal Bilsel Sarısözen. Araştırmacı köşe yazarı Abant İzzet Baysal Üniversitesi müzik eğitimcisi

soru: Sayın Hocam. Son yıllarımızda, üniversitemizin genel bir görünümünü çizebilir misiniz?

Cevap: üniversitemiz, genelde büyük hizmetlerin, faaliyetleri içerisindedir. Bu faaliyetleri şu maddeler de özetleyebiliriz. PROJE VE YATIRIMLAR- AKEDEMİK FAALİYETLER- SOSYAL VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLER- SPORTİF ETKİNLİKLER VS.

Soru: Bu maddelerden hareket ederek, özet bilgiler halinde yapılan hizmetlerden, bilgiler verebilir misiniz?

Cevap: projeler ve yatırımlar mevzunda: Betum, en yeni teknoloji ile donatılmıştır. Seben, İzzet Baysal MYO öğrenci yurdunun temeli atılmıştır. Son yılların, kütüphanecilik mevzunda ve binasının yapımında, hızlı gelişmeler olmuş, bu binanın en kısa zamanda yapılması için, çalışmalar hızlandırılmıştır. Yeni kütüphane binası için, Türkiye ve dünyada ki proje uygulamaları incelemeye alınırken, Helsinki'de yapılan LIBER LAG 2014 seminerine katılım sağlanarak, Avrupa modeli de mercek altına alınmıştır. Bu arada, üniversite de nükleer için, stratejik bir merkez, faaliyete geçirilmiş, Nürdam çalışmaları da başlatılmıştır. Böylece, merkez de üretilecek tekneloji bir çok alan da kullanılacaktır. Bunların yanında, Mengen kız öğrenci, yurdu Seben İzzet Baysal MYO görkemli açılışları da gerçekleştirilmiştir. Öte yandan, ziraat ve doğa bilimleri fakültesinin temeli de törenle atılmıştır. Ayrıca , Diş Hekimliği Fakültesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi ve ek binası, İlahiyat Fakültesi merkezi yemekhane binası ile BESYO ek binası da yeni spor salonlarıyla da hizmete girmiştir.

Soru: Alt yapı ve bakım onarımlar kapsamında neler söyleyebilirsiniz?

Cevap: Üniversitemiz, Gölköy Kampüsü çevre düzenleme ve alt yapı çalışmalrı, devam ediyor. Bakım ve onarımlar kapsamında, şunları söyleyebilirim; Tıp fakültesi morfoloji binası, Canip Baysal Cami, su deposu, Mengen Yüksekokulu, Yabancı diller yüksekokulu ve Seben Meslek Yüksekokulu gibi geçici barınma mekanları oluşturulmuştur.

Soru: Akademik faaliyetler için neler söyleyebilirsiniz?

Cevap: öğrenci kontenjanlarının, tamamına yakına doldu, böylece üniversitemiz, dikey geçiş sınavında da adayların gözdesi oldu. Ayrıca, Bolu, Çimento Üniversite iş birliği sürüyor. Eğitim fakültesinden, eğitim destek projesi ile, Avrupa üniversiteleri ile iş birliği de yapılmaktadır.

Soru: Sosyal ve kültürel etkinlikler için ne diyebilirsiniz?

Cevap: Tıp öğrencileri, köylülerin dertlerine, merhem olurken, üniversitemiz öğrencileri, engelli çocukları da ihmal etmiyor. Bu arada Lüle ve Alçı heykeller sergisi ile Yaşayan Ayakkabı Müzesi de onurumuz olmuştur. Bu etkinlikler bütün hızıyla devam etmektedir.

Soru: Üniversitemizin, genel hizmet alanlar içerisinde,ana bölümlerini sıralayabilir misiniz?

Cevap: Bunu şöyle sıralamak mümkün; FAKÜLTELER- YÜKSEKOKULLAR- MESLEKYÜKSEKOKULLARI-ENSTİTÜLER-UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZLERİ İLE REKTÖRLÜĞE BAĞLI BİRİMLER.

Soru: Sayın Rektörümüz prof. Doktor Hayri Coşkun'nun ifadesi ile (üniversitemizi heycan ve azimle, geleceğe, taşıyoruz.) Sözünden hareketle bu konuda ki düşüncelerinizi alabilir miyim?

Cevap: BİLDİĞİM VE GÖRDÜĞÜM KADARIYLA, SAYIN REKTÖR, GÖREVE GELDİĞİ GÜNDEN BU TARAFA , HERŞEYDEN EVVEL, MAKAMIN ULVİLİĞİNE BAĞLI KALARAK HAREKET ETMİŞ, ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVİ, MEVCUT İMKANLAR ÇERÇEVESİNDE ELE ALMIŞ, DEĞERLİ, MESAİ ARKADAŞLARI İLE BİRLİKTE, HİZMETLERİNİ, PLANLI, VE MEDOTLU BİR ŞEKİLDE YÜRÜTMEYİ AMAÇLAMIŞTIR. BU BAKIMDAN, SAYIN REKTÖR, GİRMEDEN EVVEL, ÇIKMAYI DÜŞÜNEN, BUNUN İÇİN DE YAPTIĞI FAALİYETLERDE KONULARINA, MEVZUATLARINA GÖRE, VE YASALARDAN YANA BİR TARAFSIZLIKLA, İNCEDEN İNCEYE HESAP ETMESİNİ BİLEN BİR AKEDEMİSYENDİR. BUNUN İÇİNDİR Kİ, KENDİSİNE ÖNERİLEN KONULARDA DA HİZMET KAPILARINI AÇIK TUTMUŞ, OLUMLU GÖRDÜĞÜ, SANİYEN, FAYDALI VE VERİMLİ BULDUĞU, BİR ÇOK PROJELERİ, ONAYLAMIŞTIR. PEK TABİ, HİZMET ALANLARINDA, YETİŞTİRİLEMEYEN, BAZI KONULARDA OLABİLİR. BENİM BİLİDİĞİM KADARIYLA, SAYIN REKTÖR, HİZMET PLANLARINI, EN Z 6 AY EVVELİNDEN HESAP EDER, BİRLİKTE ÇALIŞACAĞI KİMSELERİ DE ÖZENLE SEÇER, DURUM BÖYLE OLUNCA , İŞLER EHLİNE TESLİM OLUNUR. BU SÖZLERİM, BİR ŞEKLİN, BİR ÖZENTİNİN ÖTESİNDE, GERÇEKLERDEN HAREKETLE DÜŞÜNDÜKLERİMDİR. GERÇEKTEN TENKİTE DEĞER, BİR KONU VARSA, ONU DA SÖYLEMEK, DÜŞÜNCEMİZİN, İRADEMİZİN HARİCİNDE DEĞİLDİR. GÜZELLİKLER DİYARI VARKEN, ÇİRKİNLİKLER DİYARINA GİTMENİN BİR ANLAMI YOK. ÖNEMLİ OLAN, HERKESİN ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVİ BÜYÜK BİR ÖZVERİ İLE YERİNE GETİRMESİDİR. İNSANLIK DA BUNU İSTER, ADALETTE BUNU İSTER.

Soru: Bu arada üniversitemizi mümkünse, hizmet dallarını da rakamlarla, ifade edebebilir misiniz?

Cevap: Fakülte sayımız 11'e, yüksekokul sayımız 6'ya, meslek yüksekokulu sayımız 5'e, ve enstitü sayımız 4'e yükselmiştir. Rektörlük olarak, eğitimde ( alt yapıya, büyük önem vererek, yaklaşık, 3 milyon 200 bin metrekare açık, 301 bin 430 metrekare kapalı alanda kurulu olan üniversitemize, yapılan yatırımlar neticesin de 80 bin metre kare ilave kapalı alan daha kazandırılmıştır. Ayrıca üniversitemiz 1000'i aşkın akademik personeli, 800 idari personeli ile de yaklaşık 27000 öğrenciye hizmet vermektedir. Öyle tahmin ediyoruz ki bu sayı, açılan yeni fakülte ve bölümlerle 30000'e ulaşacaktır.

Soru: Sayın hocam. Bu arada,üniversitemizin, öğrenci konseyi ile de yakından ilgilendiğinizi biliyorum, katkılarınızdan dolayı, teşekkürlerimi ifade ederim. Sırası gelmişken bu konsey çalışmaları hakkında, bilgilerinizi öğrenebilir miyim?

Cevap: isterseniz bu faaliyetleri, mensubu bulunduğunuz, kurumun öğrenci başkanı olarak, bizzat sizden dinleyelim

Cevap Burak Saygılı: Sayın hocam teşekkür ediyorum öğrenci konseyi , başkanı olarak müsaade ederseniz çalışmalarımız hakkında, bazı bilgileri aktarayım. Yüksek öğretim kurulunun almış olduğu karar gereği, bir çok üniversitede olduğu gibi, üniversitemizde 2006 yılında da kurulmuş olan, öğrenci konseyi, genel hatlarıyla, öğrencileri, eğitim, sağlık, spor, ve kültürel ihtiyaçlarının karşılanması ve geliştirilmesinde, haklarını gözetmek, ulusal çıkarlar konusunda, duyarlı olmalarını sağlamak, yüksek öğretim kurumları yönetim organları ile öğrencilerin, arasında, etkili bir iletişim kurarak, öğrencilerin, beklenti ve isteklerini yönetim organlarına iletmek, ve öğrencilerin, eğitim öğretim konusunda ki kararlara katılımını sağlamak, amacı ile hizmet veren bir kurumdur. Her 2 yılda bir seçimle belirlenen öğrenci konseyi, başkanı ve yönetim kurulu öğrencilerinin, demokratikleşmesi adına, önem arz eder. Ben ve yönetim kurulum, 2014 yılında, iş başına geldik, bir yıl gibi kısa zamanda önemli projelere de imza attık. Yola çıkış gayemiz, milli ve manevi değerler ışığında, birlik ve beraberlik içerisin de güçlü ve aydınlık, yarınlar inşa etmek olduğundan, çalışmalarımızda, bu misyon çerçevesinde, devam ediyor. Yaptığımız faaliyetler arasında, can veren pervaneler programını gerçekleştirdik, bu konuya değinmişken, sayın Hayati İnanç hocamıza da katkılarından dolayı, mensubu bulunduğum öğrenci konseyi başkanı olarak teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Yine özetlemek istersek ,istiklal marşımızın kabulünün yıl dönümü ile bir klip hazırlayarak, yurttan ve dünyadan bir çok yerden kişi ile birlikte söylediğimiz marşımızı yaklaşık 500 kişi beğeni ile izledi. Ayrıca, Çanakkale zaferimiz anma günleri, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ile kardeşlik bağları kurarak, ortak çalışmalarımız da söyleyebilirim. Son olarak, Diyanet İşleri Başkan Yardımcımız prof. Doktor Mehmet Emin Özavşar'ın da katıldığı bir program da şölen havası gerçekleştirdik. Musiki alanında da mehteran gösterilerimiz de zaman zaman oluyor. Bundan böyle, elimizden geldiği kadar, öğrenci konseyine, üniversitemizde faydalı ve verimli hizmetler yolundan götürmeyi düşünüyoruz. PEK TABİ BİRLİTEN KUVVET DOĞAR.

Soru: Sayın hocam, bu tanıtımla ilgili olarak, son sözlerinizi alabilir miyim?

Cevap: Üniversitemizin kurulmasında , hizmetlerini anlatmakla bitiremediğimiz, rahmetli İzzet Baysal'ı bir kere daha rahmetle ve şükranla anmak istiyorum, böyle nice hayır sever, güzel insanların da, gelecekte yer almasını, Cenab-ı Haktan temenni ediyorum. Hayata geliş sebebimiz, heralde sadece, yemek yemek, uyumak, ve nefes almak için değildir. Teşbihde hata olmazsa bir gün bir Molla Kasım çıkar, insanlara , ne yaptın ? diye sorar. İşte bunun için ( gözlerimi kaparım, vazifemi yaparım.) düşüncesi ile iz bırakanlar sınıfına girilmez, iz bırakanlar sınıfına, hayatta ortaya koyduğun eserlerle girilir. Başta, sayın rektörümüz Prof. Dr. Hayri Çoşkun'a, çok değerli akademisyenlere, dolayısıyla, birlikte hizmet sunan mesai arkadaşlarına, üniversitemiz Vakıf başkanı , muhterem insan , sevgili ağabeyimiz, sayın Ahmet Baysal'a ve mütevelli heyetine ayrıca bu işleri , koordineli bir şekilde organize eden Mustafa Baysal beyefendi'ye de başarılarının devamını diler, gönül derunundan en derin saygılarımı ve sevgilerimi sunarım.

Haber Merkezi