Abant İzzet Baysal Üniversitesinde öğrenciler, YÖK'ü protesto etmek için yürüyüş düzenledi. Öğrenciler yürüyüş sırasında YÖK Kalkacak, Polis Gidecek; Üniversiteler Bizimle Özgürleşecek şeklinde slogan attılar.

AİBÜ'de öğrenciler YÖK'ü protesto etmek için Eğitim Fakültesi önünde bir araya geldi. Kortej şeklinde yürüyüş yapan öğrenciler, Savaşa değil eğitime bütçe; Eşit-Parasız-Bilimsel- Anadilde eğitim; Baskılar bizi yıldıramaz, YÖK Kalkacak, Polis Gidecek; Üniversiteler Bizimle Özgürleşecek şeklinde slogan attılar.

Yürüyüşün ardından basın açıklaması yapan AİBÜ öğrencisi Sevilay Özeken şunları söyledi: Türkiye demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçen 12 Eylül cuntası, toplumun muhalif tüm kesimlerini sindirmek ve apolitik bir gelecek tasarımlamak için gerçekleşmiştir. Sendikalar, siyasi parti ve dernekler kapatılmış, onlarca insan cezaevlerinde işkenceyle öldürülmüş, binlercesi tutuklanmış ve yüz binlercesi fişlenmiştir. Darbe yönetimi tüm toplumu olduğu gibi üniversiteleri de baskı altında tutmak istemiş ve YÖK'ü üniversitelere dayatmıştır. Üniversitelerde ki öğrenci hareketlerini bastırmak ve üniversitenin bilimsel, özerk yapısına müdahale etmek amacıyla kurulmuş olan YÖK, her hükümet döneminde, iktidarların ihtiyacı doğrultusunda üniversitelere müdahale etmek amacıyla kullanmıştır. Bugün de AKP tüm devlet kurumlarında uyguladığı gerici-piyasacı politikaları uzun yıllar YÖK eliyle üniversitelerde uygulamıştır.”

“Anadilde Eğitim İstiyoruz”

AKP bilimsellikten uzak dini referansı esas alan müfredatların akademik alanda hegemonyasını kurmaya gayret etmiştir diyen Özeken, Yıllarca üniversitelerde yürütülen anadilde eğitim talebini görmezden gelmiş bu demokratik talebe şiddetle karşılık vermiştir. Her gün değişiklik yaptığı disiplin yönetmelikleri ile üniversiteleri "hizaya" getirmeye çalışmış, devrimci, demokrat, yurtsever öğrencilere cezalar yağdırmıştır. Bunun bir örneği de üniversitemizde gerçekleşmiştir. Geçen sene boyunca rektör-polis işbirliğiyle devrimci, demokrat, yurtsever öğrencilere saldıran sivil faşist çeteler göstermelik cezalar almışken her gün saldırıya uğrayan bizler 1 seneye varan uzaklaştırmalara maruz kalmış bulunmaktayız. Üniversite yönetimi çareyi koruyamadığı öğrencileri uzaklaştırmakta bulmuştur. Bunun yanı sıra en ufak bir hak arayışında bulunan öğrenciler de bu cezalardan nasibini almıştır” dedi.

“Söz, yetki ve karar hakkı istiyoruz

Özerk, demokratik üniversite talebini yıllardır üniversitelerde haykıran bizler; gericiliğin karşısında; eşit, parasız, anadilde, laik bir eğitim istediklerini belirten öğrenciler, Piyasacılığın karşısında; kamucu, halk yararına bilim üreten üniversite istiyoruz. Anti-Demokratik Rektörlük ve ÖTK seçimlerine karşı; Söz, yetki ve karar hakkı istiyoruz. Devrimci, demokrat, yurtsever öğrencilerin üzerinde ki baskılara son verilmesini, verilen cezaların kaldırılmasını istiyoruz” dediler.

“Mücadeleye Devam Dediler”

Mücadeleye devam edeceklerini belirten Özeken son olarak şunları belirtti: Ve bu talepler için mücadele edeceğimizi buradan ilan ediyoruz. Maden ocaklarında katledilen işçilerin, Kobane de AKP'nin beslediği IŞİD çetelerinin katlettiği Kürt halkının, sokak ortasında öldürülen kadınların, sıra arkadaşımız Ali İsmail Korkmaz'ın ve Haziran'ın çağrısına kulak veriyoruz; başka bir geleceğin, sokaklarda, mahallelerde, üniversitelerde ve tüm yaşam alanlarımızdaki mücadelede, dayanışmada ve birliktelikte olduğunu biliyoruz. Bu zorba AKP diktatörlüğüne karşı eşit, özgür bir ülke ve demokratik, özerk üniversite mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi ve birleşik mücadelemizle kazanacağımızı kararlılıkla ilan ediyoruz.”

Olaysız Ayrıldılar

En son Soma faciasında yaşanan işçi ölümlerinde AİBÜ'ye TOMA ve çok sayıda çevik kuvvet ekibi gitmiş ve olaylar yaşanmıştı. YÖK eylemini gerçekleştiren 30 kişilik öğrenci grubu ise yapılan basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde eylemlerine son verdi.