TRT Ankara Radyosu'nda uzun yıllar görev yapan Dr. Faruk Ermemiş, Türkiye'nin radyo geçmişini anlattı. Ermemiş, Türkiye'de radyodan Kur'an-ı Kerim yayınının DP'nin iktidara gelmesiyle başladığını ve 27 Mayıs ihtilali ile de tüm dini programların yayından kaldırıldığını söyledi.
TRT Ankara Radyosu'nda uzun yıllar görev yapan Dr. Faruk Ermemiş, Türkiye'nin radyo geçmişini anlattı. Ermemiş, Türkiye'de radyodan Kur'an-ı Kerim yayınının DP'nin iktidara gelmesiyle başladığını ve 27 Mayıs ihtilali ile de tüm dini programların yayından kaldırıldığını söyledi. TRT'den ilk mevlit programının ise İsmail Cem'in genel müdürlüğü döneminde Kıbrıs Barış Harekatı sırasında şehitler için okutulduğuna da dikkati çekti.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nin düzenlediği 'Radyolu Günlerde Dini Yayın' konulu konferansa, TRT Ankara Radyosu'nda uzun yıllar program yapımcısı olarak çalışan Dr. Faruk Ermemiş katıldı. Ermemiş, konferansta dönemin TRT televizyonu ve radyolarında dini program hazırlamanın zorluklarını ve yaşadıkları sıkıntıları anlattı.
"ALO ALO MUHTEREM DİNLEYİCİLER"
AİBÜ Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun'un da katıldığı konferansta, anıları eşliğinde yaptığı radyo programlarının metinlerini okuyan Dr. Ermemiş, konuşmasına radyo tarihi hakkında bilgi vererek başladı. Ermemiş, Türkiye'de ilk radyo istasyonlarının 1927'de açıldığını, 1936-1940 yılları arasında ise radyo yayınlarının devletleştiğini ifade ederek, ilk yayına "Alo alo muhterem dinleyiciler" şeklinde başlayan Telsiz Telefon A.Ş'nin de yine aynı dönemlerde kurulduğunu anlattı.
Demokrat Parti'nin iktidara gelmesiyle oluşan hoşgörü ortamıyla dini yayınların daha rahat yapılmaya başlandığını kaydeden Faruk Ermemiş, ilk kez 18 Ağustos 1950'de Ankara Radyosu'nda cuma günleri Kur'an-ı Kerim yayınının başladığını ifade etti.
"27 MAYIS İLE TÜM DİNİ PROGRAMLAR YAYINDAN KALDIRILDI"
Söz konusu dönemde radyolarda dini program yapılması kararlarının çok zor alındığını anlatan Dr. Ermemiş, "1953'te 10'ar dakikalık dini ve ahlaki konuşmalar yayınlanmaya başlandı. 18 Nisan 1953'ten itibaren salı ve perşembe olmak üzere dini programların sayısı haftada ikiye çıkarıldı. Konuşmacılar Diyanet İşleri Başkanlığı ile İlahiyat fakültelerinden seçiliyordu. 1960'ta Ramazan ayında radyoda sahur yayını başladı. 27 Mayıs ihtilali ile tüm bu yayınlar kaldırıldı" diye konuştu.
Dr. Ermemiş, 1960'ta sahur programı konduğunu ve 1964'te 15'er dakikalık iftar programları ile 1968'de 90 dakikalık sahur programının başladığını vurgulayarak, Türkiye'de ilk kez 1984 yılında programlarda Kur'an-ı Kerim hatmini dönemin TRT Genel Müdürü'nü ikna ederek kendisinin başlattığını ifade etti. Ermemiş, bir ara dini programlarda tasavvuf müziğinin kullanılmasının yasaklandığını ancak bu programlar sayesinde tasavvuf müziğinin Türk halkı tarafından çok sevildiğini de sözlerine ekledi.
"TELEVİZYON'DAKİ İLK DİNİ YAYIN KIBRIS HAREKATI İÇİN YAPTIĞIMIZ MEVLİT OLDU"Konuşmasında, TRT televizyonunda yayınlanan ilk dini programlara da değinen Dr. Faruk Ermemiş, "Televizyonda ilk dini yayın, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı sırasında yapıldı. O zaman TRT Genel Müdürü olan rahmetli İsmail Cem bir mevlit yayını yapılmasını uygun görüyor ama yönetim çok şiddetle karşı çıkıyor. Biz bunları aşmayı başarıyoruz ve ilk kez TRT'de cephedeki askerler için mevlit yayını yapılıyor." dedi.
Televizyonda ilk kez 1975'te iftar programı başlattıklarını ve yarım saat yayınlanan programı 24 saatte hazırladıklarını belirten Dr. Ermemiş, bu yayınların sadece Ankara Radyosu'nda değil aynı zamanda il radyolarında da yayınlandığının altını çizdi. Ermemiş, 1 hafta önceden hazırlanan k
Yorumlar