Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Kültür Merkezinde düzenlenen programda, Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Bahattin Gencal ile Yrd. Doç. Dr. Levent Düzcü konferans verdiler.
‘Çanakkale İçinde Vurdular Beni' türküsü eşliğinde Çanakkale Savaşları'nı anlatan slaytların gösterildiği programın açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gencer, Türk Milletinin ‘millet' bilincine kavuştuğu gün olarak nitelediği 18 Mart'ın unutulmaması gerektiğine işaret ederek, geçmişte yaşadığımız acı olayları unuttuğumuz takdirde bunları tekrar yaşamaya namzet olduğumuzu hatırlattı.
Vali Yardımcısı Mustafa Kemal Keskin ise, Çanakkale Savaşları'nın ‘Ya istiklal ya ölüm' parolasıyla Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulma aşamasına kadar uzandığını ifade ederek, Bugün üzerinde dimdik durduğumuz bu aziz topraklarda hür ve bağımsız olarak yaşayabiliyorsak bu, Çanakkale Savaşı'nı kazanan başta Büyük Önderimizin ve silah arkadaşlarının kanları, canları pahasına vermiş oldukları ölüm kalım mücadelesinin bir sonucudur.” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Yrd. Doç. Dr. Bahattin Gencal, ‘Çanakkale Savaşı'nın Tarihi' konusunda konferans verdi. Gencal, Osmanlı Devleti'nin bu savaşta 250 bin vatan evladını şehit verdiğini vurgulayarak, Bu savaşın sonucunda Türk milleti doğu ve batı kültürlerini bünyesinde birleştirmiş olan genç nesli kaybetmiştir. Türkiye bu genç aydınlarının kaybından dolayı çok büyük sıkıntılar çekmiştir. Bu doğrultuda Çanakkale, şanlı Türk milletinin ortaya koymuş olduğu en büyük başarı destanlarından biridir. Çanakkale, günümüzde Türk milletinin varlığını hala bu coğrafyada devam ettirebilmesidir. Çanakkale, binlerce şehidimizin aziz vatanımız için bütün varlığını ortaya koyup bu uğurda canını seve seve verebilmesidir. Çanakkale, Türk topraklarının hiçbir zaman yabancılar tarafından ele geçirilemeyeceğinin kanıtıdır. Çanakkale, şehitlerimizin asla unutulmaması ve bu vatanın şehitlerin kanıyla bize yadigar kaldığının şimdiki nesillerin ve gelecek nesillerin kulağına küpe olmasıdır.” şeklinde konuştu.
‘Çanakkale'de Bir Kahraman: Oğuz Amca' konulu konferans veren Yrd. Doç. Dr. Levent Düzcü ise Çanakkale Savaşlarının isimsiz kahramanlarına dikkati çekti. Erzincan'ın Kemah ilçesi Oğuz köyünden 44 yaşındaki Oğuz Amcanın acılarla örülü gerçek öyküsünü paylaşan Düzcü, bu acılı babanın iki oğlunu Sarıkamış'ta, en küçük oğlu Mustafa'yı ise Çanakkale'de kaybettiğini anlattı. Oğuz amcanın da Çanakkale Seddülbahir'de 26. Alay 3. Tabur 1. Bölükte savaştığını belirten Yrd. Doç. Dr. Düzcü, hastanede 15-16 yaşlarındaki oğlu Mustafa'nın şehit olmasına tanık olan Oğuz babanın, pek çok savaşa katılmasının ardından köyüne ancak 1923 yılından sonra dönebildiğini anlattı.
Programa, Bolu 2. Komando Tugay Komutanlığı'nda görev yapan askerlerde katıldı.