Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Tarih Topluluğu tarafından düzenlenen programda Okçuluğun tarihi anlatıldı. Kongre merkezinde gerçekleşen programın açılışında konuşan AİBÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi ve Tarih Topluluğu Danışmanı Yrd. Doç. Dr Tülay Metin, türk tarihinde ayrı bir yeri olan ve aynı zamanda ata sporu olarak da bilinen okçuluğu tanıtmak ve akademik düzeyde değerlendirmek amacıyla böyle bir program düzenlediklerini belirtti.
Türklerin tarih boyunca ok-yay ve atıcılığa ayrı bir önem verdiklerini belirten Talimhane Okçuluk Araştırmaları Enstitüsünden araştırmacı Adnan Mehel, Türkler açısından yay ve ok'un tarihi Çin kaynaklarına göre milattan önce 3000'li yıllara dayanıyor. Atalarımız beş parçadan komposit bir yay türü kullanmışlar. Kayın ağacı ve Gerede yöresindeki akçaağaç türünden, en kuvvetli organik yapıştırıcı olarak kabul edilen balık tutkalı kullanarak atış mesafesi çok yüksek ve çok dayanıklı yaylar üretmişler. Yay kullanımını küçük yaştan itibaren çocuklarına öğretmişlerdir.” diye konuştu. Mehel, basit bir yayla ancak 250 metre hedefe atış yapılabilirken türk yayları ile 850 metre mesafeye kadar atış yapılabildiğini ve okçulukta çok başarılı olduklarını belirtti.
‘Menzil Taşlarının Dünyada Eşi Benzeri Yoktur'
Yeniçeri kıyafeti ile öğrencilere hitap eden Adnan Mehel, Türklerin okçuluğu sadece bir savaş sanatı olarak değil aynı zamanda disiplinli bir spor olarak da yaptıklarını belirterek özellikle Osmanlı döneminde kendilerini geliştirmek için menzil taşları yapmışlardır. Bu menzil taşlarının dünyada eşi ve benzeri yoktur. Maalesef günümüzde bu mirasın kıymetini bilmiyoruz. Bu sanat harikası taşlar, aynı zamanda atalarımızın yay ve okla 850 metreye kadar atış yapabildiklerinin bir kanıtı.” dedi.
Programda Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Erkoçoğlu, İslamiyet döneminde okçuluk konusunda öğrencilere bilgiler aktarırken peygamberimizin okçuluğa büyük önem verdiğini bu konuda çok sayıda hadis bulunduğunu ifade etti. Altınyay Okçuluk Araştırmaları Derneği'nden Adem Yılmaz ise aşamalarıyla yay yapımını anlattı.
Programın sonunda Adnan Mehel'in yaptığı atış gösterisi büyük alkış aldı. Öğrencilere tarihi miraslarına sahip çıkmaları gerektiğini vurgulayan Mehel Giydiğim bu kıyafet size garip gelmiş olabilir. Ancak günümüzde bir Japon okçusunun hiçbir yerde kendi örf ve adetlerinin gerektirdiği kıyafet haricinde atış yaptığını göremezsiniz. Lütfen tarihimize kıymet verelim.” diye konuştu.