Sağlığa zararlı olduğu yönünde zaman zaman haberlere konu olan margarin, aslında masum mu? Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yurdagül, Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde düzenlenen konferansta, margarinin sanıldığının aksine insan sağlığına zararlı olmadığını söyledi.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Gıda Topluluğu tarafından Dünden Bugüne Margarin Gerçeği” konulu konferans düzenlendi. AİBÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Zorba ile Gıda Mühendisliği bölümü öğretim üyeleri ve öğrencilerinin katıldığı konferansta, MÜMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yurdagül, margarinin ne olduğu ve tarihi hakkında bilgi verdi. İnsanların margarin hakkında bildiklerinin ‘yanlış ve önyargılı' olduğunu vurgulayan Yurdagül, ‘süt, yağ ve su emisyonu' olan margarinin doymuş yağ olmadığını da sözlerine ekledi.
Yurdagül, trans yağların zararlarının anlaşılmaya başlanmasıyla birlikte 2000'li yıllardan itibaren ülkemizde de trans yağ içermeyen margarinler üretilmeye başlandığını ifade ederek, tamamen bitkisel yağ içeren modern margarinlerde kolesterol ve trans yağ olmadığının altını çizdi. Modern margarinlerle likit yağlarda bulunan doymuş yağ içeriklerinin de sanıldığının aksine çok farklı olmadığını da kaydeden Yurdagül, Kanola yağında yüzde 7, ayçiçek yağında yüzde 11, mısır yağı ile zeytin yağında yüzde 15, soya yağında yüzde 16 oranlarında doymuş yağ var. Kase margarinde de oran yüzde 14-16 arasında yani mısır yağı ve zeytin yağıyla neredeyse aynı.” diye konuştu.
Günlük enerjinin 3'te 1'inin yağlardan alındığını ve yağsız yaşamanın mümkün olmadığını bu nedenle doymuş ve doymamış yağların dengeli şekilde alınmasının gereğine değinen Yurdagül, besleyici, faydalı ve uygun fiyatlı margarinlerin dengeli beslenme içinde yer alması gerektiğinin de altını çizdi.