49. Kütüphane Haftası kapsamında, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Merkez Kütüphanesi'nde, görme engelli eski milletvekili Lokman Ayva ile Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun'un katıldığı törenle Görme Engelliler Birimi açıldı. Türkiye'de sayılı üniversitenin kütüphanesinde bulunan birimden, üniversitemizde öğrenim gören görme engelli öğrenciler başta olmak üzere Bolu ve çevre illerdeki görme engelliler de yararlanabilecek.
AİBÜ Merkez Kütüphanesi'nde yapılan törene, görme engelli eski milletvekili Lokman Ayva, Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Kenan Gümüştekin ve Prof. Dr. Mehmet Bahar, Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan, Genel Sekreter Doç. Dr. Erdal Bekiroğlu, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Dr. Leyla Kanık, Bolu Halk Kütüphanesi Müdürü Cemil Şahiner, AİBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü 2. Sınıfta okuyan görme engelli öğrenci Neslihan Türkoğlu ile kütüphane personeli katıldı.
Törende konuşan AİBÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Dr. Leyla Kanık, Görme Engelliler Birimi ile ilgili bilgi vererek, ülkemizde aralarında İstanbul, Hacettepe, ODTÜ, Gazi, Akdeniz ve Boğaziçi gibi 10-15 kadar üniversitenin kütüphanesinde bu hizmetin verildiğini kaydetti. Dr. Kanık, görme engelliler için bölgedeki üniversiteler arasında ‘öncü' olmak istediklerini ve diğer üniversitelere destek vermeye hazır olduklarını da sözlerine ekledi.
AİBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü'nde öğrenim gören görme engelli öğrencimiz Neslihan Türkoğlu ise, Görme Engelliler Birimi'nin açılmasını hep çok istediğini vurgulayarak, Keşke daha önce yapabilseydik. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Daha önce diğer üniversitelerin kütüphanelerini kullanıyordum ama şimdi kendi üniversitemin kütüphanesini kullanacağım” dedi.
Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun da, üniversitemizin kütüphanesinde Görme Engelliler Birimi'nin açılmasının aslında zor olmadığını, birimi anlamlı kılanın 1 öğrencimiz için bile olsa böyle bir hizmet sunulması olduğunu ifade ederek, göreve geldiği 2010 yılından bu yana engelli öğrenciler için çalışmalar yaptığını ve konuyla ilgili yatırımların devam ettiğini söyledi.
“Görme Engelliler Birimi Bolu Belediyesi'ne de Örnek Olacak”
Görme Engelliler Birimi'ni ‘örnek' bir proje olarak değerlendiren Bolu Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan da, başta Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun olmak üzere emeği geçen herkesi tebrik etti. Ağcan, Biz de belediye olarak Görme Engelliler Birimi'ni örnek alacağız” dedi.
Eski milletvekili Lokman Ayva da, Türkiye'nin en hızlı gelişen üniversitesi olan AİBÜ'de açılan Görme Engelliler Birimi'nde başta Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti. Lokman Ayva, birimdeki sistemlerin ABD'deki ileri teknolojiden hiçbir farkı olmadığını vurgulayarak, ABD'de Harvard Üniversitesi neyse Abant İzzet Baysal Üniversitesi de odur” diye konuştu.
Konuşmaların ardından, Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun, eski milletvekili Lokman Ayva'ya plaket verdi. Daha sonra katılımcılar, Görme Engelliler Birimi'ni kurdele keserek açtılar. AİBÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Dr. Leyla Kanık görme engelli bir öğrencinin buradaki hizmetlerden nasıl yararlanabileceği hakkında konuklara bilgi verdi. Görme engelli öğrencimiz Neslihan Türkoğlu'nun ardından eski milletvekili Lokman Ayva da görme engelliler için tasarlanan bilgisayarı kullandı. Bilgisayara Tüm basın mensuplarımıza destekleri için teşekkür ediyoruz” diye yazan Lokman Ayva, daha sonra yazının çıktısını aldı.