Bilim sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan gelen SAN-TEZ Uzmanı Fidan, Sanayi Tezleri Programının işleyişini anlattı. Programa göre sanayi ve üniversite işbirliği çerçevesinde yüksek lisans ya da doktora tezlerinin yüzde 25'ini sanayi, yüzde 75'ini ise Bakanlık karşılıyor. Tamamen geri dönüşümsüz hibe sağlanan projelere 3 yıl süre ile destek veriliyor ve süre 6 uzatılabiliyor. AİBÜ'de düzenlenen toplantıya protokol üyeleri ile firma temsilcileri ve genç girişimciler katıldı.
5 Temmuz 2007'de yürürlüğe giren Sanayi Tezleri Destekleme programının işleyişi hakkında bilgiler veren Uzman Ekrem Türker Fidan, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın sanayi ve üniversiteleri beraber çalışmaya sevk eden yüksek lisans ya da doktora programlarının 3 yıl süreli desteklenmesi projesinin içeriğini AİBÜ'de anlattı. Sürenin 6 ay uzatılabileceğini de sözlerine ekleyen Fidan, yüksek lisans ya da doktora tezlerinin yüzde 25'inin sanayi, yüzde 75'inin ise Bakanlıktan tamamen geri dönüşümsüz hibe desteği aldığının altını çizdi.
“ARGE KÜLTÜRÜ GELİŞMELİ”
Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ahmet Büyükkaraca toplantıda yaptığı konuşmada üniversite sanayi işbirliğinin işleyebilmesi için ARGE kültürünün gelişmesi gerektiğini söyledi. Büyükkaraca Sanayi, teknoloji ve ARGE kültürünün yaygınlaştırılması ve buna bağlı olarak teknoloji tabanlı ürün ve üretim yöntemlerini geliştirme politikasında bakanlığımızın sanayicilerimizin ARGE'ye dayalı ihtiyaçlarının karşılanması ve toplumsal düzeyde ARGE talebi oluşturmak için araştırma programları oluşturulması önemli bir görevdir. 5 Temmuz 2007'de Bakanlık tarafından yürürlüğe konulan Sanayi Tezleri programı yönetmeliği çerçevesinde sanayimizin üniversitelerle çalışmalarına olanak sağlayacaktır. Üniversitelerde yapılan bilimsel çalışmalar da böylece ticari alana girmiş olacak” dedi.
“İHRACAATIMIZ YÜKTE HAFİF, PAHADA AĞIR OLMALI”
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Emin Semercioğlu ise yaptığı konuşmada KOBİ'lerin önemine dikkat çekerek 2023 hedeflerinden önce yükte hafif, pahada ağır ürünelerin ihracatının yapılması gerektiğini belirtti. Semercioğlu, İhracatta 151 milyar dolarla ihracatı kapatıyoruz ama burada KOBİ'lerin önemi çok büyük. Sanayi ve teknoloji Bakanlığının destek programına ait bu toplantı çok önemli. Çünkü biz ihracatları yaparken bugüne kadar nasıl ihracat yaptık? İmkânlarımız olan ürünleri Avrupa'ya pazarladık. Ama bundan sonra 2023 hedeflerinden önce yükte hafif, pahada ağır ürünler yapmak zorundayız. Şuanda bugünden itibaren bu çalışmanın önemi burada başlıyor. Bizi KOBİ'ler her gün kalktığımızda rakiplerimiz ne durumda olduğunu incelememiz gerekiyor. Rekabette önde olmamız gerekiyor. Büyük firmalar bunu her gün yapıyor. KOBİ'lerimizin de geri kalmaması için önemi çok büyük. Onların da aynı kulvarda yarışmaları gerekiyor. Ben de bu toplantının bundan sonraki toplantılarda desteklerin özellikle bilgilendirme açısından ayrıca gençlerimizin bunları bilmesi açısından çok faydalı. KOSGEB'in tanıtılması da önem taşıyor. Bilgilendirmeleri yapılmalı. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın desteklerini incelenerek KOBİ'lerin bundan istifade etmesi gerekiyor. Burada 8.5 milyon TL kaynak var. Ayrıca Bolu'nun Ekonomi Bakanlığı verilerine göre bize teşvik uygulamaya başlandı Haziran'dan itibaren ama Bolu'daki ne oldu? 2011'de 311 milyon TL teşvik var fakat bu şuanki verilere göre 534 milyon TL'ye çıkmış. Bu teşviklerin bir tanesi enerji teşviki 460 milyon TL. AKSA'nın yaptığı termik santral. Araştırma geliştirme faaliyetlerine geldiğimizde 0.8, OESD ülkelerinde yüzde 1'in altında bulunan üç ülkeden birisiyiz. AB'de bu rakam yüzde 1.9. Kore'de 3.8 düzeyinde”