BOLU Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hayri Coşkun, Türkiye'de tek olan Nükleer Radyasyon Dedektörleri Araştırma ve Geliştirme Merkezi'nde askeri ve sağlık alanında kullanılacak olan radyasyon ölçen dedektörlerinprototipinin hazır olduğunu, seri üretime geçilecek pozisyona geldiklerini açıkladı.

Türkiye'de tek olan Nükleer Radyasyon Dedektörleri Araştırma ve Geliştirme Merkezi (NÜRDAM) sağlık alanında kullanılan dozimetreler ile askeri ve sivil amaçlı radyasyon dedektörleri üretecek. Abant İzzet Baysal Üniversitesi 2012 yılında Kalkınma Bakanlığı'ndan aldığı destekle Nükleer Radyasyon Dedektörleri Araştırma ve Geliştirme Merkezi'nin temellerini attı. İki yıl süren çalışmanın ardından son teknolojik cihazlarla donatılan araştırma merkezi çalışmalarına başladı.

NÜRDAM'da görevli uzman ekiplerin büyük bir titizlik içerisinde yürüttüğü çalışmaların ardından sağlık alanında kullanılan dozimetreler ile askeri ve sivil amaçlı radyasyon dedektörlerininprototipi yapıldı. Görevlilerin dışında içeriye kimsenin alınmadığı tesiste önümüzdeki yıllarda uçak ve uydularda kullanılacak dedektörlerin de üretilmesi hedefleniyor.

Rektör Prof.Dr. Coşkun, 3 yıllık çalışmanın ardından araştırma merkezinde prototip ürünün hazır hale getirildiğini açıklayarak, "Radyasyonla alakalı gelişmeleri tespit edebilecek sensörleri üretecek bir merkeze sahibiz. Burada prototip ürün hazır, seri üretime geçme konusunda yatırımlarımız hazır. Yakın zamanda da hem savunma sanayiinde, hem sağlık, hem de diğer radyasyonun söz konusu olduğu çipleri üretme potansiyeline sahip bir merkezimiz var. Bu çok önemli bir merkez" dedi.

NÜRDAM tarafından ayrıca devlet büyüklerine karşı radyoaktif maddelerle suikast düzenlenmesinin önüne geçecek sensörlerin üretilmesi için de Milli Savunma Bakanlığı'na proje sunuldu. Proje kapsamında merkezde üretilecek sensörler sayesinde suikast amaçlı yemek ve suya karıştırılan polonyum gibi radyoaktif maddeler önceden tespit edilecek. DHA