Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ)'nin, araştırma ve uygulama laboratuvar kompleksi olan Bilimsel, Endüstriyel ve Teknolojik Uygulama Ve Araştırma Merkezi (BETUM)'un tanıtımı AİBÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı ve BETUM Müdürü Prof. Dr. Ömer Zorba tarafından yapıldı.

Prof. Dr. Ömer Zorba tanıtımda yapmış olduğu açıklamada, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bilimsel, Endüstriyel ve Teknolojik Uygulama ve Araştırma Merkezi (BETUM), yaklaşık 1000 metrekare alanda, toplam 3350 metrekare kapalı alan olacak şekilde kurulduğunu belirtti. Merkezde başta moleküler biyoloji ve genetik laboratuvarı olmak üzere gıda analiz ve duyusal analiz laboratuvarları, mikrobiyoloji laboratuvarları, çevre laboratuvarları, kimya ve organik kimya laboratuvarları ve makine laboratuvarlarının donanımları önemli ölçüde tamamlandığını, elektrik-elektronik ve mikroişlemci laboratuvarlarının kurulumunun yakın bir gelecekte tamamlanacağını ifade etti.

Bu yönüyle Merkezin başta çevre, gıda, kimya, makine ve elektrik-elektronik mühendisliği, ziraat mühendisliği gibi mühendislik alanları yanında, fizik, kimya, biyoloji gibi temel bilimler alanlarında, tıp ve diş hekimliği gibi sağlık bilimleri alanlarında da hizmet verebilecek donanıma sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ömer Zorba, Merkezimizde Üniversitemiz birimleri yanında diğer üniversitelere, başta belediyeler olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektöre de hizmet verilebilmektedir. BETUM bünyesinde kurulan gıda analiz ve gıda duyusal analiz laboratuvarları ile gıda sanayiine de hizmet sunulacak, bu laboratuvarlar vasıtasıyla sanayicilerimizin ürün geliştirme çalışmalarına katkı sağlanabilmektedir. Sanayicimizin ihtiyacı olan elektronik kart tasarımları, mikroişlemci programlaması ve elektrik motorları performans testleri yapılabilecektir” dedi.

AİBÜ araştırma ve uygulama merkezinde Moleküler Biyoloji ve Genetik Laboratuvarında kurulan klasik ve yeni nesil digital droplet PCR cihazları ile çok düşük düzeyde genetik materyallerin analizleri ve miktar tayinleri yapılabilecek. Kurulan mevcut donanımla genetik hastalıkların ve kanserin daha erken evrede teşhisi mümkün olabilecektir.

NGC kromatografi cihazı ve ultrasantrifüjler ile hassas protein ve enzim saflaştırması mümkün olabilecek. MALDI TOF TOF cihazı ile proteinlerin aminoasit dizilişleri yapılabilecek ve mikroorganizmaların tanımlanması yapılabilecek. Chemiluminessence görüntüleme cihazı ile kanserojen boyalar kullanılmaksızın görüntüleme yapılmaktadır. Bu cihazlar ile tıp, eczacılık, gıda, biyoloji ve kimya alanlarında hassas çalışmalar yapılmaktadır. Mikrobiyoloji laboratuvarında hızlı mikroorganizma sayımları başta olmak üzere maya ve bakteri ve patojen mikroorganizma tanımlanması ve antibiyotik dirençlilik testleri yapılabilmektedir. Mikrobiyoloji laboratuvarlarında, en son geliştirilen cihazlar ile günler alan mikrobiyolojik analizler saatler içerisinde yapılabilecek. Görüntüleme laboratuvarında mikroskoplar ve görüntüleme sistemleri ile yüksek çözünürlükte hassas görüntüler alınıp görüntü çekimleri yapılmaktadır.

BETUM bünyesindeki çevre laboratuvarları hava su ve toprakta birçok analizleri yapabilecek özellikte cihazlar ile donatıldı. Halojenler ve cıva analizleri laboratuvarında her örnekte AOX ve cıva analizleri hassas olarak yapılabilecek. Kromatografi laboratuvarında bulunan cihazlarla sıvı ve uçucu örneklerin analizleri gerçekleştirilebilmektedir. NMR laboratuvarında, önceden sentezi yapılan organik bileşiklerin analizleri ve tanımlanması ileri teknoloji cihaz donanımı ile yapılabilmektedir.

Makine laboratuvarına kurulan en gelişmiş cihazlar ile milyonlara varan çevrimleri yapabilecek çekme ve yorulma testleri yapılabilmektedir. Bu cihaz vasıtasıyla değişik koşullarda metaller başta olmak üzere çeşitli komposit malzemeler, polimer malzemeler ve plastiklerin çekme, basma ve dinamik yorulma testleri yapılabilmektedir. Sertlik tayin cihazı ile görüntülemeli olarak malzemelerin sertlik tayinleri ve yüzey görüntülemeleri yapılmaktadır.