Son olarak Laboratuvarda yeni nesil orta basınç kromatografi sistemi kuruldu.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin (AİBÜ), araştırma kapasitesine yön verecek olan Bilimsel, Endüstriyel ve Teknolojik Uygulama Ve Araştırma Merkezi (BETAM), donanımını hızla tamamlayarak bilim insanları ve sanayiye tam kapasite hizmet vermek için artık gün sayıyor. BETAM'da kurulacak yirmiyi aşkın uygulama laboratuvarlarından biri olan Moleküler Biyoloji ve Genetik Laboratuvarında, yeni nesil kromatografi cihazı kullanılmaya başlandı. Ayrıca, gıda sanayinin ihtiyaç duyduğu ‘Gıda Duyusal Analiz Laboratuvarı' da BETAM bünyesinde hizmet vermeye başladı.
Konu ile ilgili açıklamada bulunan AİBÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı ve BETAM Müdürü Prof.Dr. Ömer Zorba, BETAM'ın yapılanmasını hızla tamamladığını belirterek, Merkezde planladığımız yirmiyi aşkın uygulama laboratuvarlarının donanımını hızla tamamlıyoruz. NMR, MOLDI TOF-TOF, Dijital Damlacıklı PCR, Civa analizörü ve mikrobiyoloji laboratuvarımızdaki mikroorganizma sayım ve tanımlama cihazları yanında, laboratuvarımıza almış olduğumuz yeni nesil kromatografi sistemi gibi cihazlarla BETAM'ı, ileri araştırmaların yapılabileceği bir merkez olarak, başta üniversitemiz, bölge üniversiteleri ve sanayicimize hizmet edecek hale getirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
‘Hassas Protein Saflaştırması Yapılabilecek'
Son teknoloji kromatografik sistem ile çeşitli moleküllerin ayrılması, saflaştırılması ve miktar tayini gibi konularda araştırma ve analizlere olanak sağlayan cihaz için, öğretim üyeleri ve araştırmacılara yönelik eğitim programı düzenlendi.
Bio Rad şirketi İş Geliştirme Direktörü Jerzy Jankowski, MEDSİST şirketinden Arda Akalın ve Melike Öztürk'ün verdiği eğitimin ardından yeni nesil kromatografi cihazı ile ilk uygulamalar gerçekleştirildi.
Cihazla ilgili bilgi veren Arda Akalın, yeni nesil kromatografi cihazı ile Farmakoloji, gıda mühendisliği, biyoloji ve kimya alanlarında özellikle protein gibi moleküllerin saflaştırılmasında hassas çalışmalar yapılabileceğini söyledi.
‘Gıda Sanayicilerine Büyük Kolaylık'
BETAM bünyesinde Duyusal Analiz Laboratuvarı kurduklarını belirten Prof.Zorba, Bolu, gıda sanayisi açısından hareketli ve potansiyeli yüksek bir il. Üniversitemizin Gıda Mühendisliği Bölümü de köklü ve güçlü bir bölüm. Merkez Laboratuvar konseptinde bir ilki gerçekleştirerek Bolu'daki gıda sanayisine, diğer üniversitelerimiz ve araştırmacılar için duyusal analiz ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla bu laboratuvarı kurduk. Sağladığımız standartlarla gıda sanayicimiz ve araştırmacılarımız ürünlerini getirerek burada analizini yaptırabilecek ve isterse kendi panelistlerini de kullanabileceklerdir ” dedi.