Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) ‘3. Ulusal Tıp Öğrenci Kongresi'nin açılışı, asrın Beyin Cerrahı Prof. Dr. Gazi Yaşargil'in katılımıyla gerçekleştirildi. İzzet Baysal Kültür Merkezi'nde düzenlenen kongrenin açılış törenine; Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu ve Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun'un yanı sıra öğretim üyeleri ve ülkemizin farklı üniversitelerinden gelen tıp fakültesi öğrencileri katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende konuşan Kongre Başkanı ve AİBÜ Tıp Fakültesi öğrencisi Kaan Turhan, kongreye verdikleri destekten ötürü başta Rektör Prof. Dr. Coşkun ve Bolu Belediye Başkanı Aladdin Yılmaz olmak üzere emeği geçenlere ve sponsor firmalara teşekkür etti. Turhan, Asrın Beyin Cerrahı Gazi Yaşargil hocamıza kongremizi şereflendirdiği için şükranlarımızı sunuyorum." dedi.

Kongre Danışmanı AİBÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nezih Özkan ise Prof. Dr. Gazi Yaşargil; eserleri, yaratıcılığı, enerjisi ve usta tekniği ile mikro nöroşirürjiyi dünyada aktif hale getirerek tıp alanında büyük bir başarı kazanmış ve 100 yılın beyin cerrahı unvanını alarak ülkemizi gururlandırmıştır. Sayın Prof. Dr. Gazi Yaşargil, kongremizin onur konuğudur. Bütün tıp öğrencilerinin geleceği için mükemmel bir rol modeldir.” diye konuştu. Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun ise, Bugün bu kongreyi onurlandıran yüzyılın bilim insanı, başarılarıyla gurur duyduğumuz, övündüğümüz çok değerli büyüğümüz Prof. Dr. Sayın Gazi Yaşargil hocamıza özellikle hoş geldiniz diyorum. Ayrıca kongrede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi. Konuşmasında çalışma alanı olan süt ve yoğurdun insan sağlığına olan etkileri hakkında akademik bir sunum gerçekleştirdi.

‘Sunumumu Annelere ve Kadınlara Adıyorum'

Konuşmaların ardından öğrencilerin yoğun ilgisi ve alkışlarıyla sahneye gelen dünyaca ünlü Beyin Cerrahı Prof. Dr. Gazi Yaşargil, kongrenin açılış konuşmasını yaptı. İsmini, akademik literatüre asrın Beyin Cerrahı olarak yazdırmayı başarmış olan Yaşargil'in konuşmasına ‘Annelerimizden mitokondri alıyoruz, kan alıyoruz, süt alıyoruz. Annelerimiz bize her şeyi öğretiyor; ahlakı ve vicdanı öğretiyor. Bu nedenle sunumumu annelere ve kadınlara adıyorum.” şeklinde başlaması uzun süre alkışlandı. Kadın ve erkek beyni arasında hiçbir fark olmadığına dikkati çeken Prof. Dr. Yaşargil, başta kadınlar olmak üzere bilim insanlarının hayatları ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. Yaşargil, öğrencilere Türkiye'nin ilk kadın doktoru Safiye Ali, Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ ve Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı gibi bilim insanlarını mutlaka tanımalarını ve çalışmalarını okumalarını tavsiye etti.

‘Beyin Kıvrımları Parmak İzlerimiz Gibi, Sadece Bize Özgü'

İnsan beynini ‘muazzam bir yapı' olarak niteleyen Yaşargil, beynin yapısı ile ilgili gelişmeleri anlatarak, Ben hâlâ beyin üzerine çalışıyorum. Son kitabım da beynin yapısı üzerine olacak ve bitmek üzere. Sadece şunu söyleyebilirim ki parmak izlerimiz gibi her insanın beyin yapısı farklıdır ve kendine özgü kıvrımlardan oluşur. Hiçbiri diğerine benzemez.” dedi. Son yıllarda batıda beynin yapısı üzerine yoğun çalışmalar yapıldığını anlatan Prof. Dr. Yaşargil, Türkiye'nin de bu çalışmalarda geç kalmaması gerektiğini söyledi. Konuşmasını öğrencilere seslenerek Çok çalışın, metanetli ve sabırlı olun. Sabrın sonu selamettir ve unutmayın ki dünya sizden çok şey bekliyor.” diyerek tamamlayan Yaşargil, uzun süre ayakta alkışlandı. Prof. Dr. Gazi Yaşargil ve eşine, Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.

3. Ulusal Tıp Öğrenci Kongresi

AİBÜ Tıp Fakültesi tarafından düzenlenen ve çeşitli üniversitelerden akademisyen ve öğrencilerin pek çok konuda sunum yapacakları 3. Ulusal Tıp Öğrenci Kongresi, 29 Mart Pazar günü sona erecek. Haber Merkezi