Akdeniz İçin Birlik Parlamenter Asamblesi'nin (AİBPA) İsrail-Filistin barış süreci, Suriye'deki iç savaş, insan hakları ve demokrasi, kültürler ve medeniyetler arası diyalog konularının ele alındığı toplantısı sona erdi.
Başkanlığını Ürdün Temsilciler Meclisi Başkanı Atıf Taravneh'in yaptığı Ürdün'ün başkenti Amman'daki toplantıya, Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Isabelle Durant ve AİBPA komite başkanları katıldı. AİBPA Ekonomik Komite Başkanı ve AK Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, Suriye'deki insanlık dramı için toplantının önem arz ettiğini belirtti.
Ercoşkun, Türkiye'nin ülkedeki Suriyeli sığınmacılar için şimdiye kadar 2 milyar dolar harcadığına işaret ederek, Suriyeli sığınmacılara yardımın sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyanın sorumluluğunda olduğunu vurguladı. Ercoşkun, ülkede 600 bin Suriyeli sığınmacının bulunduğunu ve Birleşmiş Milletlere göre bu sayının 2014 yılı sonuna kadar 1 milyonu aşacağına dikkati çekti.
"Türk halkı ve devleti, kan bağı olan Suriyeli kardeşleri için hiçbir fedakarlıktan kaçınmamıştır" diyen Ercoşkun, ülkedeki Suriyeli sığınmacıların durumunu görmeleri için AİBPA komite başkanlarını şubat ayı başında Türkiye'ye davet ettiğini söyledi.
Ercoşkun, "AİBPA Komite Başkanları önce Türkiye'deki sonra da Lübnan'daki Suriyeli sığınmacıları ziyaret edecek. Bu ziyaretlerle amacımız, kamuoyunun dikkatini insanların sadece kimyasal silahlarla değil soğuktan ve açlıktan da öldüğü Suriye'ye çekmek" diye konuştu. Suriye'deki dramın son bulması için uluslararası toplumun inisiyatif kullanması gerektiğini dile getiren Ercoşkun, "AİBPA, Suriye'de yaşanan insanlık dramı için deklarasyon yayımlayacak" dedi.
Toplantıda Filistin- İsrail barış görüşmelerinin de ele alındığına değinen getiren Ercoşkun, bölgede barışın hakim olması için öncelikle Filistin ve Suriye'deki sorunların çözülmesi gerektiğinin altını çizdi.
Akdenize kıyısı bulunan ülkeler tarafından kurulan ve 2004 yılında faaliyete başlayan AİBPA, 350 parlamento üyesi ve 5 komiteden oluşuyor.