Mudurnulular Derneğinin çıkardığı 2015 yılının 8. Bülteninin tanıtım töreninde konuşan Baysal Kurtuluş Savaşı dönemleri anlattı ve Cumhuriyetin, demokrasinin ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Hele laikliğin kıymetini çok iyi biliyoruz. Bugünün Türkiye'sinde dahi nasılsa şeriata gidişe doğru teşvik edenler varsa bakın bunları kınıyorum. Biz Cumhuriyet çocuklarıyız” dedi.

Mudurnulular Derneğinin çıkardığı 2015 yılının 8. Bülteninde Ahmet Baysal'ın kayınpederi Solmaz Baysal'ın babası olan Dişçi Tevfik Atay'a yer verildi. İstiklal savaşında seyyar bir hastane doktorluk yapan kayınpederini ve o dönemlerde yaşananları anlatan Ahmet Baysal göz yaşlarına hakim olamadı.

Mudurnulular Derneği 2015 yılı 8. Bülteni çıktı. Yeni sayının tanıtım töreninde Ahmet- Solmaz Baysal çifti de destek olmak için katıldı.

Bültende Dişçi Tevfik Atay ve Dişçi Hakkı Refik Efendilere yer verildi. Dişçi Tevfik Atay'ın damadı olan Ahmet Baysal, Kurtuluş savaşı dönemlerini dernek üyeleri ile paylaştı. Zaman zaman gözleri dolan Baysal, Bugün Türkiye'sin de dahi nasılsa şeriata gidişe doğru teşvik edenler varsa bakın bunları kınıyorum. Biz Cumhuriyet çocuklarıyız” şeklinde konuştu.

ONLARI YENİDEN GÜN YÜZÜNE ÇIKARTTINIZ

Bültende yer alan Dişçi Tevfik Atay ve Dişçi Hakkı Refik Efendilerle ilgili hatırladıklarını paylaşan Baysal, Kurtuluş Savaşı yıllarına ışık tutarak şunları söyledi;

“Dergide bizi çok derinden duygulandıran bilhassa eşim tarafının benimde rahmetli tanımak fırsatı bulduğum büyüklerimi tarihe gömülmüş derinliklerden bu derginizle yeniden su yüzüne çıkarmış oldunuz. Eşim ailesini hakikaten mutlulukla anıyorum. Kendilerini bir kez daha rahmetle anıyorum. Benim zamanımda Dişçi Refik Usta derlerdi, zamanında Refik Efendi derlermiş. Eşimin dedesi, onun oğlu onun kayınpederi onun damadı hepiniz çoğunuzun tanıdığı dişçi Tefik Atay kayınpederim. Bizi Baysallar olarak, hayırseverler olarak tanıyan Bolulular bir de bu aile tarafından dolayı tanıyor. Atay ailesi hakikaten tarihte bilhassa Kurtuluş Savaşı döneminde Bolu'da Kuva-yi Milliye savaşlarında görev almış. Kayınpederim İstiklal Savaşında Atatürk'ün sürüklediği o derin ve o korkunç mücadele esnasında bir seyyar hastane çadırında doktorluk yapmış. Ve ikisi de hakikaten layık oldukları birisi kırmızı diğeri beyaz işaretli İstiklal Türk madalyası almış kimseler. Bunlar tarihin gömülmüşlüklerindeyken siz bu derginizle onları yeniden gün yüzüne çıkarttınız. Ben okurken derinden duygulandım. Biliyordum zaten yaşananları. Küçük yaşta da olsa Dişçi Refik Ustayı bile tanırdım. Yani o yaşlarda tanırdım hatırlarım. Heybetli bir duruşu vardı. Resminde gösterdiğiniz gibi. O zaman ki Düzceli Abaza çetelere kafa tutmuş haliyle onu tabi bilmiyorum ama hatırladığım kadarıyla da heybetli bir duruşu vardı.

DEDEM CANİP EFENDİ ACABA HİLAFET TARAFINI MI TUTUYORDU BOLU'DA YOKSA KUVA-Yİ MİLLİYE TARAFINI MI TUTUYORDU BİLMİYORUM

İşte Kuva-yi Milliye saflarında yer almış 1920'lerde Bolu'yu başmışlar. Okuduk okudum tekrar bunları da zaten biliyordum ama bir kere daha hatırlamış olduk. Bir de şunu söylemek istiyorum. O tarihlerde yani bana sorsanız 1920'lerde dedem Canip Efendi acaba hilafet tarafını mı tutuyordu Bolu'da yoksa Kuva-yi Milliye tarafını mı tutuyordu? Bilmiyorum ben ne babamdan öyle bir şey duydum babamda yaşamış 1901'de doğmuş. Demek ki Cumhuriyet dönemini yaşamış bu Kuva-yi Milliye zamanlarını yaşamış. O devrede çok Bolulu kaybettik. Kimisi Kuva-yi Milliyeci kimisi Kuva-yi İnzibatiye hepsi Boluluydu bunların. Ama ben eğer müsaade ederseniz hepsini rahmetle anmak istiyorum. O zaman ki devri düşünürsek ortada bir padişahlık bir hilafetlik var. Din esas şeriat hükmünü sürdürüyor. Fakat o günler Bolu gibi az okumuş Anadolunun diğer illerinde olduğu gibi az okumuş bir ilde yani ben bilemiyorum, yani itirafta edemiyorum, bilsem övünerek söyleyeceğim. Babamın dedemin bilhassa Kuva-yi Milliyeci olduğunu fakat bir bilgim yok. Dedem de çok yazar okumuş yazmış bir kimse olmasına rağmen. Fakat sonra ki devrelerde burada biraz sitem etmiş olacağım burada içlerinde bir tanesi var vaktiyle bir olay dolayısıyla burada o zaman Kuva-yi Milliyecilere karşı olan bazı kimseleri hakikaten yerdiler. Ve bu yeriş hakikaten bugün onların evlatlarını bunların çocuklarını içlerinde çok hayırseverler var çok son derece tedirgin etti tasarruf ederseniz.

CUMHURİYETİN İLANINDAN İTİBAREN BİZ CUMHURİYET ÇOCUKLARIYIZ

Biz artık tamamen Cumhuriyet çocuklarıyız. Cumhuriyetin ilanından itibaren biz hepimiz Cumhuriyet çocuklarıyız. Ama onlar o zaman hakikaten bilerek değil isteyerek değil muhakkak ki bir etki altında o safları seçtiler. Bugün Türkiye'sin de dahi nasılsa şeriata gidişe doğru teşvik edenler varsa bakın bunları kınıyorum. Bugün artık hepimiz okuduk hepimiz bilgi sahibi olduk. Artık Cumhuriyetin, demokrasinin ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Hele laikliğin kıymetini çok iyi biliyoruz. Ama o zaman hakikaten kimse bunlardan haberdar değildi. Bir halifeyi temsil eden hilafet vardı ve onun yönetimindeydi bütün Anadolu. Dolayısıyla ben şunu söylemek istiyorum. Kayınpederimin tarafı hakikaten Kuva-yi Milliyeci olmuşlar. Bakın onlar hissetmişler o gün ülkenin nereye gittiğini çok güzel. Yani iftar ediyoruz çok mutlu oluyoruz onlarla bugün. Fakat ben dedemin ne tarafı tuttuğunu bilmiyorum. Kusura bakmayın. O ne tarafı tutarsa tutsun benim dedemdir. Onu dedem kabul ediyorum. Onun için burada çok iyi adamlar olduk.

BİZİM GENÇLİĞİMİZDE HERKES KENDİ TARAFI İÇİN MÜCADELE ETTİ

Bolu'da her iki taraftan da lisenin tepede ki pencerelerinde kan izlerinin durduğunun söylenirdi. Bizim gençliğimizde onun için herkes kendi tarafı için mücadele etti. E doğru yolu seçenler doğru yolu bulanlar muhakkak ki onlara Allah rahmet eylesin. Fakat öbürlerini de ben sanmıyorum bile bilerek yaptılar. Bugün yaşıyoruz bugün. Bugün bilerek yapanlar var bunu onun için ben tekrar bunu bir hatırlatmak istedim. Bu tarihimizin bir yüzkarası devresidir ama yaşanmıştır. Onun için bunu bugün burada Bolulular Derneği bir bültenle aşağı yukarı hiç olmazsa o Kuva-yi Milliye taraftarları olanları bugün bize bugünleri yaşatanları bu cumhuriyeti kazandıranları Bolu'dan kaç isim var bugün burada okuduk. Bolu'dan da çok değerli Kuva-yi Milliyeciler çıkmış, bu günleri Atatürk'ün yanında yer alarak elde etmişler. Bu eserde bunlara yer veren Mudurnulular Derneği Yönetim Kuruluna sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.” Haber Merkezi