Özellikle son yıllarda tercih edilen ağrısız normal doğum bebek bekleyen bayanların oldukça ilgisini çeken bir konudur.

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Özel Çağsu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı V.Doğu Kemik şu ifadeleri kullandı;

Doğum ağrısı, kendine has özellikleri olan çok yönlü bir ağrıdır ve genellikle çok şiddetlidir. Pek çok kadın yaşadığı en şiddetli ağrı olarak tarif eder. Doğum sancısı annenin gereksiz yere acı çekmesine ve yorgun düşmesine neden olur.Günümüzde epidural "ağrısız doğum-prenses doğum'' adıyla bilinen yöntem; doğumda ağrı hissini ortadan kaldırmak için kullanılan özel bir bölgesel anestezi yöntemi haline gelmiştir. Normal doğum için en çok tercih edilen, en etkili, en güvenli ve en sık kullanılan yöntem Epidural "ağrısız doğum" tekniğidir.

Epidural anestezi çok ince bir kateter yardımıyla belden epidural saha adı verilen bölgeye girilmesi ve buraya lokalanestezik maddeler verilmesi şeklinde uygulanır. Bu işlem anne adayları açısından son derecede kolay acısız ve rahat bir uygulamadır. Normal doğumda, kateter yerleştirilip ilaç verildikten yaklaşık 15 dakika sonra anne adayı kasılmaları hissetmesine rağmen ağrı duymamaya başlar. Anne adayı ağrıyı hissetmez ancak baskıyı, dokunmayı hisseder, kalkıp yürüyebilir.

Epidural anestezi ağrısız normal doğum için mükemmel bir yöntemdir.Etkin bir biçimde doğum ağrılarının giderilmesini sağlar, uygun dozda ve zamanda uygulandığında doğumu hızlandırır.Psikolojik rahatlama, kas spazmını çözmesiyle normal doğum şansınızı artırır.Doğum sonrası yorgun, bitkin olmadığınız için bebeğinizi çok daha çabuk kucağınıza alır, hemen besleyebilirsiniz.Doğum kesisi (epizyotomi) açılan durumlarda epizyotominin açılması ve tamiri esnasında duyulan ağrıyı gidermede oldukça etkilidir.Sezeryan gerektiğinde takılan kataterden verilen ilaç dozu artırılarak genel anestezi verilmeden uyanık bir şekilde sezeryan yapılabilir.

Rahim kasılmaları düzenli hale geldikten sonra rahim ağzı yaklaşık % 60-70 incelip, açıklığı 4 cm'e ulaşınca yani sancılar anneyi ciddi olarak rahatsız etmeğe başlayınca uygulanır. Daha önce uygulanması, kasılmaları etkileyip doğumu geciktirir. Geç kalındığında ise hem anne gereksiz ağrı çekmiş olur hem de ağrılar daha sık geleceğinden anne adayı işlem süresince hareketsiz kalamaz ve epidural uygulanması zorlaşabilir. Epidural anestezinin yan etki ve riskleri, tecrübeli bir uzman hekim tarafından uygulandığında, zannedilenin aksine son derece azdır. Epidural anestezi hem vajinal hem de sezaryen ile doğumların son derece konforlu geçmesini sağlayan ve modern tıpta yeri olan bir yaklaşımdır. Haber Merkezi