Yargı camiasının toplu izin kullanması anlamına gelen ve 20 Temmuz'da başlayan adli tatil sona erdi. Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Yurtseven adalet dağıtımının sağlıklı ve etkin olması gerektiğinin altını çizerek, Toplum arasında çok önemli yeri olan yargının, adalet dağıtımında sağlıklı, etkin, hızlı ve kendisinden kuşku duyulmayacak bir şekilde işlemesi, hiçbir makam kurum veya kişinin etkisinde kalmaması, hakla hukukun, adaletin ışığında yürümesi, temel hak ve özgürlüklerin bekçisi olmakla sağlanacaktır” dedi.

Yargı camiasının toplu izin kullanması anlamına gelen ve 20 Temmuz'da başlayan adli tatil sona erdi. 2015­2016 yılı Adli Yıl Açılış Töreni, Anıtpark'ta gerçekleştirildi. Adli yıl açılış törenine Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Yurtseven, Bolu Barosu Başkanı Av. Ferit Atalay, Bolu Barosu Onursal Başkanı Av. Yener Bandakçıoğlu, Bolu Adliyesi'nde görev yapan çok sayıda avukat, savcı, hakim ve adli personel katıldı. Atatürk Anıtı'na çelenk bırakılmasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.

Açılış töreninde yaptığı konuşmasında adalet dağıtımının sağlıklı ve etkin olması gerektiğini belirten Bolu Cumhuriyet Başsavcısısı Mehmet Yurtseven, Her yıl olduğu gibi bugün de hep birlikte mutluluk ve heyecan içerisinde yeni bir adli yılın açılışını gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşamaktayız. Toplumda düzen ve huzurun sağlanması, bireylerin kalbine yaşama sevinci ve geleceğe dair umutların yeşermesi için amacımız ve hedefimiz adaleti tecelli ettirmek olacaktır. Toplum arasında çok önemli yeri olan yargının, adalet dağıtımında sağlıklı,etkin, hızlı ve kendisinden kuşku duyulmayacak bir şekilde işlemesi, hiçbir makam kurum veya kişinin etkisinde kalmaması, hakla hukukun, adaletin ışığında yürümesi, temel hak ve özgürlüklerin bekçisi olmakla sağlanacaktır” dedi.

“DEVLETİN TEMELİ ADALETTİR”

Yurtseven, Hakla özgürlüklerin yaşama geçirildiği, her türlü şiddet ve nefret söyleminin terk edildiği, insanların birbirlerini farklılıkları ile birlikte kabul ettiği hukuk devleti, idari ulaşma yönünde atılan demokratik adımlarla büyük mesafelerin alındığı, barış içinde geçen bir yıl olması hepimizin ortak dileğidir. ‘Demokrasinin temeli hukuk devleti, devletin temeli adalettir' düşüncesi ile kamu vicdanında adaletin gerçekleştiği kanaatini ve inancını oluşturacak şekilde görev yapacağımızın bilinmesini istiyor yeni adli yılın tüm hakim cumhuriyet savcısı avukat ve adalet personeline sağlık ve mutluluk getirmesini, adliyemiz ilimiz ve ülkemiz için başarılı geçmesini ve hayırlı olmasını diliyor, ayrıca 30 ağustos bağımsızlık ve özgürlük savaşı nedeniyle zafer bayramınızı yeniden kutluyor, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm silah arkadaşlarına ve şehitlerimize ve yine ülkemizde yaşanan son gelişmelerde şehit olan iç güvenlik birimlerimize Allah'tan rahmet ve gazilerimize de acil şifalar diliyorum” dedi.

“İLİMİZ VEKİLLERİ ADLİYE BİNASI İHALESİNE DUYARSIZ”

Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Yurtseven'den sonra adli yıl açılış töreninde bir konuşma yapan Bolu Barosu Başkanı Av. Ferit Atalay, Türkiye'nin seçimlere endekslenmiş olması nedeniyle adliye binası ile ilgili ihale sürecinin geciktiğini belirtti ve şu konuşmayı yaptı; Sayın Başsavcımın belirttiği gibi bu mütevazi törenle yetinmek zorundayız. Başbakanlığın mevcut genelgesi nedeniyle düzenlenmesi tasarlanan resepsiyon genelge nedeniyle iptal edildiği için bu törenle yetinmek istediğimizi belirtmek isterim. 2015-2016 adli yılının tüm meslek mensuplarına adliye çalışanlarına ve halkımıza huzur ve barış getirmesini diliyorum. Hepinizin çok iyi bildiği gibi ülkemiz sancılı günler yaşıyor. Durmaksızın teröre kurban verdiğimiz asker polis ve vatandaşlarımızın acısını her gün içimizde büyütüyoruz. Diğer yandan mevcut siyasetin tıkanması, istikrarsızlık, iç barışın kurulamaması, siyasi alanda ve ekonomik alanda belirsizliklerin sürmesi, ne yazık ki geleceğe ilişkin umutlarımızı da örselemeye başladı.

“YEREL DE EN BÜYÜK SORUNUMUZ ADLİYE BİNASI”

Her yandan mutsuz, umutsuz, üretme ve çalışma istemini yitirmiş bir toplum içinde yaşamaya mahkum edilmiş gibiyiz. Üzülerek ifade edeyim ki yerel de en büyük sorunumuz adliye binası olmaya devam ediyor. Siyasi irade de karar vericilerin bulunmaması, Türkiye'nin seçimlere endekslenmiş olması adliye binası ile ilgili ihale sürecini maalesef geciktiriyor. Sayın bakanın Bolu'da ki ziyaretlerin de bir an önce adliye binasına başlanacağına ilişkin beyan ve taahhüdüne karşı henüz ihalesi yapılabilmiş durumda değil. Bu arada ilimizin vekilleri ise maalesef soruna duyarsız kalmaktadır. Avukatlık mesleğinin sorunları da gün geçtikçe büyümekte. Sayımızın hızla artması, niteliksiz eğitim, meslekte kan içimine neden oluyor. Diğer yandan ülkemizde uzlaşma kültürünün bulunmaması adliyelerin iş yükünün her gün artmasına neden oluyor.

“HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜN HER AN HİSSEDİLDİĞİ BİR ÜLKEDE YAŞAMAK İSTİYORUZ”

Yargıç ve savcıların baktığı uyuşmazlıkların sayısında devam eden artış, gerek hukuk gerekse ceza usul yasalarında bir türlü beklenen pratikliğin ve süratin sağlanamaması maalesef adliyelerimizdeki davaların uzamasına neden oluyor. Buna Yargıtay'ın iş yükü eklendiğinde de Türkiye'de hukuka ulaşmak, adalete erişmek gün geçtikçe maalesef zorlanmaya başladı. Bütün bu sorunların üstesinden gelecek olan sevgili arkadaşlarım yine bizleriz hukukçularız. 2015-2016 adli yılında hakim, savcı, avukat ve adliye çalışanları olarak birlikte sergileyeceğimiz çalışma ve ortak tavır her zaman örnek olmuş Bolu adliyesini yine örnek kılmaya devam edecektir. Yargının bağımsız, savunmanın bağımsız, her yerde hukukun egemen olduğu, hukukun üstünlüğünün her an hissedildiği bir ülkede yaşamak istiyoruz.

“EKSİKSİZ VE KATIKSIZ DEMOKRASİYİ KURMAK ZORUNDAYIZ”

Can güvenliğimizin olduğu, sokağa çıktığınızda çoluğumuzdan ve çocuğumuzdan, onların geleceğinden endişe etmeyeceğimiz bir toplum yaratmak istiyorsak mutlaka bu ülkede eksiksiz ve katıksız demokrasiyi kurmak ve kollamak zorundayız. Demokrasiyi kurmak ve kollamanın tek yolu hukukun üstünlüğünü yargı bağımsızlığını ve kuvvetler ayrılığı sağlamaktır. Bu konuda çabalarınızın süreceğine inanıyor yeni adli yılın hepimize başarılı geçmesi dileğiyle tümünüze saygı ve sevgiler sunuyorum.” Haber Merkezi