Türk Standartları Enstitüsü'nün 18 ilde yapmayı planladığı Araç Kontrol Merkezleri'nden birinin de Bolu Merkez'de bulunan Organize Sanayi Bölgesi'ne yapılması planlanıyor. TOKİ tarafından yapılacak olan yerleşke OSB'de bulunan ilaç fabrikasının karşısındaki 13 dönümlük arazi üzerine kurulacak. TSE'nin Bolu Mahalli Temsilciliği tarafından araziye ilişkin tüm çalışmalar yapıldı ve TSE'nin Merkezi'nden gelecek onay bekleniyor.

Bolu, TSE ve TOKİ işbirliği ile yapılacak olan muazzam bir yatırımı bekliyor. Türk Standartları Enstitüsü'nün 18 ilde TOKİ'ye yaptıracağı Araç Kontrol Merkezlerinden birinin de Bolu'da olması planlanıyor. Teknik değişiklik yapılan araçların kontrollerinin yapılarak uygunluklarının tespit edileceği Araç Kontrol Merkezi, Bolu'da Organize Sanayi Bölgesi'ndeki ilaç fabrikasının karşısında bulunan 13 dönümlük araziye yapılacak. Söz konusu arazi sanayi tarafından kullanılmaya uygun olmayan ancak laboratuvar çalışmaları yapacak firmalar için ayrılan bir arazi olması nedeniyle Araç Kontrol Merkezi için biçilmiş bir kaftan olarak görülüyor.

Türkiye'de Araç Kontrol Merkezi yapılacak olan 18 il içerisinde bulunan Bolu'nun tek handikabı ise Araç Kontrol Merkezi'nin Adapazarı'na da yapılma ihtimali olması. Ancak Bolu'daki yetkililer Adapazarı da dahil çevre illerin TSE işlemlerinin Bolu'nun üstlendiğini düşünerek bu ihtimalin pek kuvvetli olmadığı görüşündeler. OSB'de yapılması düşünülen Araç Kontrol Merkezi arazisinin tüm çalışmaları ise tamamlanmış durumda. TSE Genel Merkezi'ne gönderilen çalışmalar artık onay bekliyor. Ankara'dan gelecek olan onayın ardından ise bölgeye hizmet verecek olan Araç Kontrol Merkezi'nin yapımına başlanacak.

Araç kontrol merkezlerinde; araçların imal, tadil ve montajı (AİTM) hakkındaki yönetmelik kapsamında onay kuruluşu olan TSE tarafından gerçekleştirilen, üzerinde teknik değişiklik yapılan araçların muayene işlemleri yapılarak uygunlukları tespit edilecek. Araç kontrol merkezleri, tek blok şeklinde, araç kontrol ve idare bina olarak planladı. Araç kabul binası bodrum ve zemin kat, idare binası ise bodrum + zemin üzerine bir kat şekilde olacak.

Ülke genelinde otomotiv sektörünün ihtiyaç duyduğu gerekli muayene altyapısının sağlanması amacıyla inşa edilecek araç kontrol merkezlerinde LPG/LNG/CNG'li araçların sızdırmazlık raporu ve montaj tespiti yapılabilecek. Merkezlerde ayrıca; araç motor değişikliği, direksiyon sistemleri tadilatı, araç şase tadilatı, dingil ve lastik ekleme ve çıkartma tadilatı, kabin ve kroseri tadilatı, istihad haddi tespiti, klima, far ve elektrik tadilatı, özürlü araç tadilatı, sürücü kursu ve okul servisleri tadilatı, ön, arka ve yan koruma tadilatı, yakıt sistemleri tadilatı ve diğer araçlar üzerinde yapılması gereken teknik değişiklik ve tadilatların muayene ve tespiti gerçekleştirilebilecek.

Haber Merkezi