Sanki adayı STK'lar mı belirleyecek demiştim. Ak Parti beni yanılttı. STK temsilcilerinden vekil olarak görmesini istediği aday adayını seçmesini istedi. Eski Türkiye de ve diğer partilerin düşünmediği güzel bir katılımcı demokrasi örneği.

STK'lar ziyaretlerine gelip kendini, vizyonunu anlatan aday adaylarından inandıkları isimleri ikinci temayül yoklamasında oylayarak parti merkezine yollanacaklar.

Neden kendi vekilimizi kendimiz belirleyemiyoruz, partinin dayattığı vekili seçmek zorunda kalıyoruz diye yaygın inanış vardır. Bu hareket gösteriyor ki ilerleyen yıllarda kendi vekilimizi seçeceğimiz yeni Türkiye vizyonu ortaya çıkacak.

Bende Gazeteciler Cemiyetine ziyarete gelerek kendilerini dinlediğim iki vekil adayından bu yazımda bahsetmek istiyorum. Büyük adayların yemeli içmeli tanıtımlarına büyük gazeteci olmadığımızdan davet edilmediğimiz için, cemiyete gelen iki normal aday adayını dinleme fırsatım oldu.

Önce ‘karpuzcu' namıyla bilinen aday adayı Adalet Karadayı geldi. Tam bir Ak Parti ve Tayip Erdoğan aşığı, en samimi adaylardan biri. İkinci bir gündemi olmayan ülke sevdalısı. Ana hedefi ihanet şebekesi olan paralel yapı. Gerekirse bu vatan için canını bile verebileceğini söyledi, eğer kurtuluş savaşı yıllarında olsaydık birinci sırada olması gereken aday adayı. Fakat artık savaşlar bitip ülkeler dolar cinsinden ve türlü entrikalar ile dışarıdan müdahalelerle rejimleri değiştirilerek yönetildiği için Adalet beyin şansı yok gibi görünüyor. Türkiye'nin 5 milyon küçük esnafının sözcüsü olmak istediğini belirtti. Mülakatta Beşir bey de kendisine gösterdiği cesaretten ötürü teşekkür edip, kutlamış.

İkinci aday adayımız Ferudun Kaya bey, kendini akademik vekil olarak tanıttılar. Mecliste olması gereken üniversite kökenli. 10'a yakın kitap yazmış, iktisatçı. Artık mühendis, doktor, avukat vs.. den ziyade mecliste akademik vekillerin olmasını, üniversitelerin yeni Türkiye yolunda belirleyici projeler üreterek, rol almasının gerekliliğini ve önemini anlattı. İlk kanun teklifinin ne olacağını sordum, mesleki eğitim üzerine olacağını, nitelikli insanlar yetiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Adalet beyin aksine Ferudun beyin ziyareti daha ağır ve bilimsel konuşmalarla geçti. Ferudun bey aday gösterileceğine inandığını, hatta savını meslek dalları tezi ile anlatmaya çalıştı. Vekil olduğunda farklı bir portre çizeceğini, ihale takibi yapan vekil olmayacağını sözlerine ekledi.

Vekil olamazda üniversiteye geri dönerse iki konu hakkında tez hazırlayacağının sinyalini verdi. Bunlardan biri Bolu'da Ak Partiye yapılan sadece 11 aday adaylığı başvurusu ve diğeri ise Ak Parti'nin Bolu Temayül sonuçları.

Fırsat bulup da dinleyebilirsek diğer aday adaylarından da bahsetmeye çalışacağım.