12 Kasım 1999 Depremi anma etkinlikleri kapsamında Kalıcı Konutlar Deprem müzesi ve Belediye Meydanı'nda bir dizi etkinlik yapıldı.Baruş, Biz millet olarak çok büyük bir milletiz.Devletimiz çok güçlü.Yaşanan acıları kısa sürede telefi edebiliriz, eksikleri yerine getirebiliriz ama can kayıplarının acısı hala yüreğimizde” dedi.

Bolu Valisi Aydın Baruş, Belediye Başkan Vekili Kazım Konak ve beraberinde protokol üyeleri kalıcı konutlar da bulunan Deprem Müzesi'ni ziyaret etti. Müzeyi gezen Vali Aydın Baruş ziyaretçi defterine duygu ve düşüncelerini yazdı. Deprem müzesini ziyaretinin ardından DASK parkı ziyaret edildi.Programa katılan öğrencilere deprem bilincinin kazandırılması amacıyla ‘Afetlere hazırım' adlı oyun hediye edildi.

Günün anlamına binaen bir konuşma yapan Vali Baruş, 16 yıl önce ülkemiz gerçekten çok büyük iki deprem yaşadı.Biri 17 Ağustos, bir diğer ise 12 Kasım'da olmak üzere binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti.On binlerce vatandaşımız yaralandı. 12 Kasımda olan depremin bu gün 16. Yıl dönümünde deprem müzemizi ziyaret ettik.O çektiğimiz sıkıntılı dönemi tekrar hatırlamak, o görüntülerden ibret verici dersler çıkarmak için bunu yapıyoruz. 12 Kasım depremindede bildiğiniz gibi ilimizde 48 vatandaşımız hayatını kayıp etti çok şükür ki diğer illere nazaran ilimizdeki can kaybı fazla değildi.Tabi maddi hasar anlamında çok ciddi hasarlar oluştu.Binalarımızda özellikle çok katlı binalarda bu hasarlar devletimizinde ilk önce yardımları, daha sonra sivil toplum kuruluşlarının el birliğiyle vatandaşlarımızın acıları hafifletildi ve süratli bir şekilde mağduriyetler giderildi.Ama burada önemli olan esas tabi ki biz millet olarak çok büyük bir milletiz devletimiz çok güçlü yaşanan acıları kısa sürede telefi edebiliriz eksikleri yerine getire biliriz ama can kayıplarının acısı hala yüreğimizde.Bunlar devam ediyor” dedi.

Konuşmasında kentsel dönüşüme dikkat çeken Baruş, Bu nedenle bu acıları tekrar yaşamamak için tüm vatandaşlarımızdan duyarlılık rica ediyoruz.Malumlarınız olduğu üzere devletimiz bu yaşanan depremlerden sonra risk taşıyan yapıların tekrar sağlıklı olarak barınma imkanına kavuşturulması için düzenlemeler yaptı. Türkiye büyük millet meclisi yasa çıkardı.Bu yasa çerçevesincede kentsel dönüşüm dediğimiz projeler çok sayıda hazırlanıyor.Halen de hazırlanmakta.Belediyelerimiz bu işe öncülük ediyor.Buradan vatandaşlarımızdan ricamız belediyelerimiz yapmış olduğu bu ketsel dönüşüm projelerine gerekli desteği versinler ve risk taşıyan binaları biran önce yenilesinler ki 16 yıl önce kayıp ettiğimiz kardeşlerimizin acısını tekrar yaşamayalım.Tekrar toplumumuz üzüntüye boğulmasın gelecek nesillerimiz kendilerini güvende hissetsin yine tüm vatandaşlarımızı bu acı olayın yıl döneminde tekrar orada kayıp ettiğimiz canları rahmetle anmaya davet ediyorum.Bütünün dualarımız onlarla birlikte, yakınlarına da sabırlar diliyorum.Bir daha böyle acıların yaşanmaması için cenabı hakka dua ediyorum” diye konuştu.

Kalıcı konutlarda yapılan programın ardından Belediye önüne açılan stantlar gezildi. Kızılay, UMKE, İtfaiye Müdürlüğü tarafından açılan stantlarda görevliler tarafından bilgiler verildi. Haber Merkezi