Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu, "Abant'ı korumak için yapılan çalışmaların devamlılık kazanması gerekiyor" dedi.
Külköylüoğlu yaptığı açıklamada, yıllardır Abant Tabiat Parkı'nın korunması ve yaşatılması gerektiğini, bunun bir görevin yanında hayat felsefesi olması gerektiğini söyledi.
Abant'ın ülkenin doğal bir kaynağı olduğunu ve korunması gerektiğini belirten Külköylüoğlu, "Korunmaması durumunda tek tek kaynaklarımızın yok olduğunu görürüz. Bu güzelliklerin azaldığını görmek acı verici. Burada kendimiz için değil bir sonraki nesil için neler yapabiliriz onu düşünmemiz lazım" diye konuştu.
Abant'ın doğallığının bozulmamasını isteyen Külköylüoğlu, şunları kaydetti: "Geçmişte birtakım yanlış uygulamalar oldu Abant'ta. Bu çalışmaların bir miktar önüne geçildi. Abant'ı korumak için yapılan çalışmaların devamlılık kazanması gerekiyor.
Abant Tabiat Parkı'nda endemik çeşitlili çok fazla. Bu endemik türler arasında Abant Alabalığı da yer almakta. Sadece o balık üzerinde de değil, aslında Abant'a ve o bölgeye ait 50-60 tane farklı bitki, mantar ve diğer canlılardan olsun o bölgeye ait türler var. O bölgenin korunması, aynı zamanda o bölgedeki endemik bitkilerin de yaşatılması korunması demek. Siz 50 sene Abant'ta gitmezseniz farkında bile olmazsınız. Burada durum sizden sonra ne olacağıdır."