Bolu Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda, Aktif Toplum Derneği, Bolu Bağışçılar Vakfı, Mudurnulular Derneği ve Limnoloji Derneği tarafından Abant'ın Dünü, Bugünü ve Yarını” konulu panel düzenlendi.

Panele Bolu Vali Yardımcısı Ayhan Kartlı, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, Bolu Bağışçılar Vakfı Başkanı Şerafettin Erbayram ve ilgili derneklerle sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Prof. Dr. Burhan Aytuğ, Doç Dr. Ahmet Apaydın ve Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu'nun Abant'la ilgili bilimsel çalışmalarını anlattıkları panelde bir konuşma yapan Bolu Vali Yardımcısı Ayhan Kartlı, Abant'ın, Bolu ile birlikte önce Türkiye'de daha sonra da dünyada ve özellikle de Ortadoğu'da ismini sıkça andıran, ziyaret edilmek ve görülmek istenen bir bölge olduğunu belirtti. Kartlı, bugün Abant'ın gündemde olduğu gibi ilerleyen günlerde de Bolu'nun doğal ve tabiat güzellikleri ile ünlü bölgelerinden olan Yedigöller Mili Parkı ve Gölcük Tabiat Parkı'nın yanı sıra Seben Gölünün de isminden sıkça söz ettireceğini dile getirdi.

Bugün bazı televizyon kanallarında Yedigöller'in çekilmiş fotoğraflarının ve videolarının yayınlandığını ifade eden Kartlı, Bu durum bizi gururlandırıyor. Hatta TRT dönemini hatırlayanlar vardır. Yayın kesildiği zaman Bolu'dan bir ev ekrana gelirdi. Dolayısı ile böyle tabi ve doğal güzelliklerin olduğu bir bölgede yaşamak bizim için bir şans. Bu şansımızı ve değerimizi sadece bizlerin yaşamsı yetmez. Bunu hem ülkemize hem de dünyaya tanıtmak ve bunu turizme dönüştürmek lazım” diye konuştu. Turizme dönüştürürken de doğal olarak ilimizin insanına ve bölgemize ekonomik değer kazandırmak durumundayız” diyen Kartlı, Fakat bu ekonomik değeri yaşarken, kullanma ve koruma dengesini de kurmak zorundayız. Bizler idare edenler, bu koruma kullanma dengesini belki de zaman zaman yeterince değerlendiremeyebiliriz. Bunun için de ilimizin ve ülkemizin değerli bilim adamlarından yararlanmak zorundayız. Yararlanmakta son derece fayda var. Onları her davet ve çağrımızda yanımızda görüyoruz” ifadesini kullandı. Kartlı, bugün gelinen noktada Abant bölgesinin ulaşımının son derece iyileştirildiğini sözlerine ekleyerek, Dolayısı ile bu bölgeye olan talebi ve ziyaretçi akınını arttırmaktadır. Bu noktada bunun yanında bazı sorunlar ortaya çıkmıştır. Zaman zaman görüyorsunuz. İçeriye girmek isteyen araç sayısı parkın alabileceğinden daha fazla oluyor. Bununla ilgili bir araştırma yaptım. Gelişmiş ülkelerde böyle şeyler oluyor mu diye. Özellikle Yedigöller bölgesinin yolunun yapılması gündemde iken yaptım bu araştırmayı. Yolu açarsak çok kullanıcı gelir burada odluğu gibi diye düşündük ve çare aradık. Allah insana akıl vermiş. Bu aklı kullanarak ne yapabiliriz. Düşündüğümüz şeyler var. Gerekiyorsa randevulu ziyaretçi alabilirsiniz. Önceden rezervasyon ile. Belirli bir sayıda kapasite oluşturursunuz önceden rezervasyon yapabiliriz .Bununla ilgili en güzel örnek. Uçaklarda bir hafta 10 gün önce bilet alırsanız çok uyguna alırsınız ama son dakikada uçağa binmek isterseniz bu çok daha pahalı olur. Eğer kişi sabah kalktığında son anda ben bir Abant'a gideyim orada bir gezinti yapayım diye karar verirse bunun maliyetinin yüksek olduğunu bilmeli. Diğer taraftan orayı kullandığı zaman gelişi güzel kullanamayacağını oraya bırakacağı kimyasal ve doğal atıkların bölgeyi bozabileceğini bilecek. Biz oradaki yaptığımız çalışmada, yoldan peyzaj çalışmasına kadar oranın tabi yapısını bozabileceğini oradaki canlı varlığını ve tabiat yaşamını değiştirebileceğimizi bilmeliyiz. Dolayısı ile biraz daha sorumlu olmak durumundayız ki Bu değerimizi bugün bizler yaşarken bizden sonraki kuşaklara da sağlıklı yaşanabilir ve aynı güzellikte aktaralım” dedi.