Doğal güzellikleriyle ünlü Abant Gölü'nde alabalık yavruları ve yumurtalarını yiyen kerevitler için Bolu Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ekiplerince çalışma başlatıldı.
Abant Tabiat Parkı'ndaki gölde yapılan araştırmada, suya bırakılan yüz binlerce alabalık yavrusuna rağmen popülasyonun artmadığı belirlendi. Detaylı incelemede alabalık yavruları ve yumurtalarını kerevitlerin yediği belirlendi. Ekipler, çok fazla sayıdaki kerevitlerle mücadele için göle ağ atarak av başlattı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 9. Bölge Müdürü Erdem Karaağaç, Abant Gölü'ne geçen yıl çok sayıda alabalık yavrusu bıraktıklarını belirterek, "Bu balıkların takibini yaptık ve gölde balık elde edemediğimizi gördük. Gölde bulunan kerevitlerin alabalıkların yavru ve yumurtalarıyla beslendiğini öğrendik" şeklinde konuştu.
Karaağaç, kerevit popülasyonunun arttığına dikkati çekerek, "Kerevitlerle ilgili ilk etapta 'paraya dönüştürebilir miyiz' diye düşündük ve bu konuyla ilgili şirketlerle görüşme yaptık. Şirket yetkilileri, kerevitlerin üreme döneminde olduğunu, para etmeyeceğini söyledi ve toplama işlemi yapmadı. Biz de ekiplerimizle çalışma yapmaya karar verdik. Göle ağlarımızı salıyoruz, iki ya da üç gün bekledikten sonra topluyoruz, çıkan kerevitleri imha ediyoruz" diye konuştu.
Olta Balıkçıları Federasyonu Başkanı İsmail Atalay ise Abant Gölü'nde ülkenin endemik balık türlerinin en önemlilerinden Abant alabalığının bulunduğunu kaydederek, "Bu yüzden Abant Gölü, olta balıkçılığı ve turizmi acısından son derece önemli bir destinasyon. Ülkemizdeki ekoturizmin en güzel örneklerinin yaşandığı Abant bölgesinde olta balıkçılığı turizminin gelişimi, bölgenin ve ülkemizin turizm çeşitliliğine büyük katkı sağlayacaktır" ifadesini kullandı.
Abant Gölü'ndeki kerevit popülasyonunun son yıllarda hızla artmaya başladığına işaret eden Atalay, "Bu kerevitler, muhtemelen birileri tarafından oraya taşındı. Ülkemizdeki sucul stoklar üzerindeki en önemli baskılardan biri, kurumların bilgisi dışında yapılan aşılamalardır" değerlendirmesinde bulundu.
Atalay, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile özellikle iç sulardaki balık varlığının çoğaltılması çalışmalarında ortak projeler ürettiklerini, Abant'ta da kerevitlerle ilgili araştırma yaptıklarını söyledi.
"Bu alandaki en büyük handikap, Abant alabalıkları ile kerevitlerin üreme dönemlerinin aynı olmasıdır" diyen Atalay, "Kerevitler, iç bölgelere yumurta bırakan Abant alabalıklarının yumurtaları ile besleniyor çünkü onların da çiftleştikleri yine sığ bölgeler. O nedenle kerevit popülasyonunun mutlaka kontrol altına alınması gerekiyor" şeklinde konuştu.