Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Av Yönetimi Daire Başkanı Cemal Akcan, 2005'ten bugüne kadar 8 milyon 615 bin yavru alabalığı derelerle buluşturduklarını belirterek, "Hedefimiz, Cumhuriyetimizin 100. yılında 50 milyon alabalığı derelerimize bırakabilmek" dedi. Abant yolu üzerinde hizmete giren Abant Alası Üretim İstasyonu'nu gezen Akcan, yaptığı açıklamada, Genel Müdürlüğün en büyük görevlerinden birisinin av, yaban hayatı ve biyoçeşitliliği korumak, geliştirmek ve gelecek nesillere aktarmak olduğunu söyledi.

Balıkların da biyoçeşitlilik arasında yer aldığına dikkati çeken Akcan, "Bununla ilgili Bakanlık olarak elimizden gelen çalışmayı yapıyoruz. Buna 2005 yılında yaptığımız projeyle başladık. Bu projenin amacı, ormanlardaki suları balıklandırmak ve olta balıkçılığına açabilmekti. Bununla ilgili çalışmalara ilk defa Maçka ilçemizde başladık. Mersin'de de bir tesisimiz var. Bolu'da hizmete giren üçüncü tesisimiz. İnşallah burada da büyük miktarlara ulaşacağız" diye konuştu.

Bakanlığın balık üretimi hedefine de değinen Akcan, şunları kaydetti: "Hedefimiz, Cumhuriyetimizin 100. yılında 50 milyon alabalığı derelerimize bırakabilmek. Bu hedef üzerinde çalışıyoruz. Farklı uygulamayla derelerimizdeki anaç balıkları yakalıyoruz. Bu balıkların sağımını yapıyoruz. Her dere için ayrı havuzumuz var. Elde edilen balıkları da anaçları aldığımız derelere bırakıyoruz. Böylelikle genetik kirlenmenin de önüne geçmeye çalışıyoruz. Çok mükemmel bir çalışma oldu. 2005 yılından bugüne kadar 8 milyon 615 bin yavru alabalık derelerle buluştu. 16 ilde çeşitli derelerde çalışıyoruz. Bu çalışmaları ülke geneline yaymak istiyoruz. Saldığımız balıkları mutlaka markalıyoruz ve bunları da takip ediyoruz. Bize gelen bilimsel raporlarda da bu balıkların doğal balıklarla aynı performansı gösterdiklerini ve güzel bir şekilde ortama adapte oldukları belirtiliyor."

Abant Alası Üretim İstasyonu

Doğa Koruma ve Milli Parklar 9. Bölge Müdürü Erdem Karaağaç da Abant alabalığının dünyada sadece bu bölgede yetiştiğini söyledi. "Abant alasını daha önce Trabzon'da yetiştiriyor ve Bolu'ya getirerek, dere ve göllere salıyorduk" diyen Karaağaç, "Abant alasının önemli bir tür olması nedeniyle Abant'a üretim tesisi yapılması için çalışma başlatıldı. Bu tesis de üretime geçti" ifadesini kullandı. Karaağaç, tesisin bir milyon yavru kapasiteli olduğuna dikkati çekerek , "İlk etapta 20 bin civarında üretim yapılacak. 2015'te üretim 200 binin üzerinde olacak. Üçüncü yılda ise tam kapasiteyle çalışmaya başlayacak" dedi. AA