Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), Türkiye'de tüm il ve bazı ilçe merkezleri ile KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da,175 sınav merkezinde, 6 bin 745 binada, yaklaşık 106 bin salonda gerçekleştirildi. Bolu'da da Merkez ilçeye bağlı 23 okul ve AİBÜ'de hazırlanan 6 sınav yerinde 9 bin 10 öğrenci ile iki cezaevinde 43 kişi YGS sınavına girdi. ÖSYM Bolu İl Koordinatörü Prof. Dr. İzzet Morkan, YGS sonuçlarının 1 hafta sonra açıklanabileceğini belirtti.
Yükseköğretime Geçiş Sınavı Türkiye'de ve KKTC'de yapıldı. Bolu'da Merkez ilçeye bağlı 23 MEB öğretim binası ve AİBÜ'de hazırlanan 6 sınav yeri olmak üzere toplamda 29 sınav binasında 9 bin 10 öğrenci YGS'ye girdi. Bolu Merkez İlçede ayrıca iki cezaevinde de oluşturulan sınav alanlarında 43 kişi YGS sınavına girdi.
160 DAKİKA SÜRDÜ
Adaylar, 841 bin 741'i lise son sınıf öğrencisi, liseden mezun 578 bin 741 üniversiteye yerleşmemiş, 437 bin 933 üniversitede kayıtlı, üniversite mezunu yaşı ileri 121 bin 676, lise son sınıfta 9 bin beklemeli aday, üniversiteye kayıtlı olup sınava girecek 437 bin 933 öğrenciden oluşuyor. Bolu'da ise YGS'ye giren öğrencilerden 3 bin 400'ü bu sene mezun olacak.
VELİLER OKUL BAHÇESİNDE DUA ETTİ
Sınav saat 10.00'da başladı ve 160 dakika sürdü. Sınavın yapılacağı yerlere Sabah erken saatlerden itibaren gelen adaylar, salonlara alınıncaya kadar aileleriyle ve yakınlarıyla vakit geçirdi. YGS, hem öğrencilere hem velilere heyecanlı anlar yaşattı. Üniversite adayları sınıflarda terlerken, velileri de okul bahçelerinde çocuklarının heyecanını paylaştı. Bazı veliler, çocuklarının başarısı için dua etti.
Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmadı. Adaylar, kimlik ve güvenlik kontrolleri yapılarak salonlara alındı. Adaylar, daha sonra sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturtuldu.
Sınavda, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen ortak müfredata dayalı Türkçe testi, sosyal bilimler testi, temel matematik testi ve fen bilimleri testi yer aldı. YGS'de Türkçe'den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8 ve din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden ise 13 soru soruldu.
YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, üniversiteye girişte ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) başvurabilecek. LYS'lere başvurular, 21-30 Nisan 2014 tarihleri arasında yapılacak. LYS'ler 81 il merkezi ve Lefkoşa'da yapılacak. Adayların LYS sınav merkezi tercihleri, LYS başvuruları sırasında alınacak.
Sınavın sona ermesiyle sınav binalarından çıkan adaylar, kimi testlerde zorlandıklarını kimilerini ise zorluk yaşamadan cevapladıklarını belirttiler.
SONUÇLAR 1 HAFTA SONRA AÇIKLANACAK
ÖSYM Bolu İl Koordinatörü Prof. Dr. İzzet Morkan da sına sonrası yaptığı açıklamada sınavın sorunsuz geçtiğini belirterek görev yapan tüm denetmen ve güvenlik görevlilerine teşekkür etti. Morkan, sınav sonuçlarının 1 hafta sonra açıklanacağını da sözlerine ekledi.