Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar, Gerede'de bir gazeteye yaptığı açıklamada, başkanlık görevine geldiği günden bu yana yapılan çalışmaları anlatarak, Gerede'yi güzel günlerin beklediğine işaret etti.

Mustafa Allar, başkanlık koltuğuna oturduğu günden bu güne, içindeki heyecanı, gözlerindeki ışıltıyı azaltmadan sürdürebilen nadir isimlerden. Başkan Allar, yaptığı açıklamada, adeta; 5 yıllık program sonrası nasıl bir Gerede bırakacağını anlattı. Başkan Allar, başta Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü olmak üzere tüm seçilmişler ve idarecilerle uyum içerisinde çalıştıklarına vurgu yaparak, Hepimizin tek sevdası Gerede'mizin değişim ve dönüşümü,” diye konuştu. Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar, ilçe üzerine gerçekleşen proje ve yatırımlar üzerine bir takım bilgiler vererek, bazı fabrikaların da ilçede istihdama için hazırlık yaptığına vurgu yaptı.

Allar, adeta görevdeki dokuz ayını masaya yatırırcasına yaptığı açıklamada; Yaklaşık 8 buçuk aydır çalışmalarımızı hızlı bir şekilde devam ettiriyoruz. Şunu ifade etmek gerekir ki öncelikle teşkilatımızla milletvekilimizle tüm seçilmişlerimizle tam bir uyum içinde çalışıyoruz. Hepimizin tek sevdası Gerede'mizin değişim ve dönüşümü. Biz seçim beyannamemizde de halkımızda da hep şunu beyan ettik. Gerede'nin kronikleşme sorunları var dedik. Yani onunla ilgili benden önceki belediye başkanlarımızda bunlarla ilgili o dönemde de çalışmalar yaptılar, yapıldı. Ama şu anda bayrağı aldığımız günden beri ekibimizle beraber tüm çalışmalarımızı hızlandırdık ve kronikleşme sorunlarının hepsine neşteri vurduk.

Dediğimiz şuydu: Deri sanayinin deri organize sanayiye taşınması. Bu bizim olmazsa olmazlarımızdan bir tanesiydi. Yine çöplüğün ıslah edilmesi çok önemsediğimiz ve Gerede'nin yaşanılabilir bir marka şehir olması konusunda bunları çok önemsiyorduk” dedi.

Başkan Allar, yatırımcıların müjdesini de verdiği konuşmasında, ilçe ekonomisine yeni kazanımlar olacağını dile getirdiği açıklamasında şunları anlattı; İstihdamla ilgili bölümünde karma organize sanayinin gelişmesini çok önemsiyorduk. Şu ana kadar geçmişte tahsis edilen 52 parselin tamamında maalesef üzülerek ifade ediyorum ki, tahsisli fabrika sayımız 4'ü geçmiyordu.

Şu anda 52 parselden 50 tanesinin tahsisi yapıldı ve yatırım yapmayanların tüm firmaların tahsisleri iptal edilerek gerçek yatırımcıyla buluştu. En son Eruslu isimli bir firmaya 50 bin metrekare yer tahsisi yaptık ilk etapta 130, ikinci etapta ise 130 kişi yine maksimum yani ortalama minimum 400 kişinin istihdam edilebileceği bir fabrikanın daha ilçemize kazandırılmasını sağladık. Şu ana kadar yapılan yatırımların en iyilerinden bir tanesi diyebilirim çünkü firma güçlü bir firma ve daha da arsa talepleri var. İnşallah bu önümüzdeki dönemde şu yapılan yatırımları hayata geçirdiğinde yine inşallah ona arsa tahsisi için mücadele vereceğiz.”

Yüzlerce kişinin istihdam edileceği fabrikaların Gerede'ye gelmek için adeta gün saydığını aktaran Başkan Mustafa Allar, uzun süredir atıl halde bekleyen Teknotes fabrikasının da değerlendirilebilmesini arzu ettiklerini anımsatarak, Teknotes, istihdam sağlayacak bir firma tarafından alındığında Gerede'nin istihdamına çok ciddi katkı sağlayacaktır,” diye konuştu. Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar, seçilmiş ve atanmışlarla uyum içerisinde çalıştıklarını ifade ederek, yatırımlarla ilgili açıklamasını şöyle devam ettirdi; Yine Özka lastik firmasıyla ön protokol yaptık. Şu anda burada otomotiv firmasının lastik kurması için Çinli iş ortaklarıyla çalışmalarını yapıyorlar. İnşallah en kısa zamanda son nihai kararlarını vereceklerini ümit ediyoruz.

Tabi yine burada milletvekilimiz, kaymakamımız, valimiz de olayı yakinen takip ediyorlar. Firmayı da yerinden ziyaret ettiğimiz şu anda Kocaeli'nde yaklaşık 900 kişinin istihdam edildiği bir fabrikada; iş makinaları lastikleri üretiyorlar inşallah burada da otomotiv lastikleri üretecekler. Tahmin ediyorum ki en kısa zamanda nihai karar verecekler ve yapmış olduğum görüşmelerde ifade edilen rakama göre minimum bin kişinin istihdam edilecek. Böylelikle Gerede'nin önümüzdeki yıllarda bile istihdam ile ilgili herhangi bir sorunun olmayacağını buradan özellikle ifade etmek istiyorum.

Diğer taraftan Gerkonsan olarak bilinen Teknotes firmasıyla ilgili değişik yerlerden bizi ziyaret eden telefonla oranın durumu ile ilgili bizden bilgi alan firmalarla görüşmelerimiz devam ediyor. Takdir edersiniz ki 850 bin metre kare alanın yaklaşık 400 bin metre karesi şu anda Teknotes firmasının üzerine kayıtlı iken diğer tarafı 450 bin metre kare alanı yaklaşık da binaların yapılarının olduğu alanlarda Bank Asya tarafından hacizli. Tabiî ki hiçbir firmanın bu duruma düşmesini asla arzu etmeyiz. Temennimiz şudur ki Teknoteks yeniden eski 850-900 kişinin istihdam ettiği o günlerini yaşar, ancak şu anda öyle bir tablo görünmüyor. İnanıyorum ve ümit ediyorum ki; finans kuruluşu olan Bank Asya'nın orayı en iyi şekilde değerlendirecektir. Diğer yandan oranın, üretim yapan ve istihdam sağlayacak bir firma tarafından alımı gerçekleştiğinde Gerede'nin ekonomisine ve istihdamına çok ciddi şekilde katkı sağlayacağına yürekten inanıyoruz, bunu da yakinen takip ediyoruz.”

Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar, önümüzdeki dönem ilçeyi güzel günler beklediğine vurgu yaparak, Bolu Milletvekili ile el ele vererek, pek çok önemli proje için çalıştıklarını dile getirdi. Allar, yakın gelecekte ilçemizde istihdam sorunu yaşanmayacağının altını çizerek, şunları anlattı; Hemşehrilerime şunu söyleyebiliriz; Gerede'de ne bugün ne yarın istihdamla ilgili bir sıkıntı olacağına ben inanmıyor, ihtimal dahi vermiyorum. Çünkü tüm ekimizle beraber özellikle milletvekilimiz Fehmi Küpçü ile beraber Gerede'nin tüm çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Tabi ki bu gelişmeler güzel gelişmeler.”

Başkan Allar, Gerede'ye hareketlilik getirecek bir diğer kolun da üniversite olduğuna işaret ederek, devam eden çalışmalardan ise şu şekilde bahsetti; Ömer Faruk, diğer taraftan Gerede'nin ekonomisine ve hizmetine canlılık sağlayacak olan üniversitenin gelişmesi de bizim için çok önemli. Takdir ederseniz ki ihaleyi alan firmanın sahibi bir intihar neticesinde hayatını kaybetti. Ben buradan kendisine Allahtan rahmet diliyoruz, kederli ailesine de sabırlar diliyoruz. Şu anda Abant İzzet Baysal üniversitemiz tarafından da buranın kalan işlerinin tamamlanması noktasında ihaleleri yapıldı. Şu anda kalan işlerle ilgili firma ile görüşmelerimiz devam ediyor. Bu bizim takibimizde olan bir şey. Biz bunu yüzeysel takip ediyoruz. Ancak üniversitemiz ciddi olarak yakından takip ediyor.”

Üniversite ilgili bir de müjde paylaşan Başkan Allar, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulunun bir an önce hayata geçmesi için hassasiyetle çalıştıklarına vurgu yaparak, Kalkınma Bakanı'nın verdiği sözü aktararak, şunları belirtti; Kalkınma Bakanımız Cevdet Yılmaz, Bolu'ya ziyarete geldiğinde aynen (Gerede'de uygulamalı bilimler yüksekokulunun bir an önce hayata geçmesi bizim için son derece önemlidir. Bizim namusumuzdur. Bunun hayata geçireceğiz. Geredeli hemşerilerime selam ve saygılarımı sunuyorum zerre kadar endişeleri olmasın) beyanını verdi.

Bende buradan hem şahsım hem ilçem adına saygıdeğer bakanımıza şükranlarımı sunuyorum. Böyle bir ifadeyi bir bakanımızın kullanması Gerede'nin kendileri açısından önemini ifade etmektedir. Tabiî ki üniversitemizdeki hedefimiz en az 4 bin öğrenci. Diğer yandan şu anda 2 bin civarında bir kapasiteye sahibiz. Fakat yeni bölümlerin açılması ve fiziki mekânların oluşmasıyla da bu sayı 4 binin üzerine çıkacaktır. Gerede gibi 25 bin ortalama nüfusu olan ilçemizde 4 bin öğrenin hizmet sektörüne katkı sağlayacağına yürekten inanıyoruz. Gerede'nin ekonomisine çok ciddi derecede katkı sağlayacaktır ki bu da çok önemli bir gelişmedir.”

Belediye Başkanı Mustafa Allar, Ömer Faruk'a yaptığı çok özel açıklamalarda, ilçe kamuoyunda özellikle ilgili mahalle sakinlerince merak içerisinde beklenen Demirciler Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi hakkında da açıklamalarda bulunurken, kimsenin mağdur olmayacağının altını çizdi. Gerede'nin fay hattında yer alması nedeniyle projenin hayati önem arz ettiğine vurgu yapan Başkan Allar, marka şehir olabilme yolunda da ilerleneceğine işaret etti.

Belediye Başkanı Mustafa Allar, Bakanlar Kurulu'ndan ilk çıkan ilçelerden bir tanesinin Gerede olduğunu belirterek, şöyle konuştu; Gerede'nin şehirleşmesi marka şehir olabilmesi açısından da kentsel dönüşümü çok önemsiyoruz. Yapmış olduğumuz icraatlarda bunun bariz göstergesi. Neden önemsiyoruz? 1944 depreminde 4 bin vatandaşımızı kaybettiğimiz ve Kuzey Anadolu birinci derece fay hattında kaldığımız bir bölgede yaşıyoruz. Fay hattı şu anda ilçemizi ikiye bölmekte bu bizim açımızdan son derece önemli.

Rabbim bizi bu afetlerle-depremlerle karşılaştırmasın çünkü zor olaylardır. Bunun altında kalmak, ezilmek bizi son derece üzer. Hiçbir vatandaşımızın burnunun kanamasını dahi asla ve asla istemeyiz, istemiyoruz. Bunun ile ilgili alınması gereken tüm tedbirleri yasal çerçevede almaya çalışıyoruz. Kentsel Dönüşümle ilgili 17 Aralık'tan bugüne değin uğraş veriyoruz. Diğer yandan Bakanlar Kurulu'ndan çıkarak; Cumhurbaşkanımız tarafından onaylanarak Resmi Gazete'de yayınlanan ilk ilçedir Gerede ve Ceyhan ilçeleri.

Bu son derece bizim için önemlidir. İlk aşamayı tamamladık. Şu anda hali hazırda ilgili bakanlıktan belediye olarak onayı aldık. 6386 kanuna dayanarak bakanlık bazı iş ve işlemleri yapılabilmesi için bize yetki verdi. Bu yetki çerçevesinde bizde hali hazır haritaların hazırlanması ve yine diğer taraftan jeolojik jeofizik tetkiklerinin yapılması değerlendirilmesi, projelerin hazırlanması ve uzlaşma ofisinin kurulması aşamasında ihale hazırlıklarımız devam ediyor. İnşallah en kısa zamanda bunu da hayata geçireceğiz ki, bakanımızın kesin talimatı vardır.”

Demirciler Mahallesi'nin Gerede'nin en metruk mahallerinden biri olduğunu anlattığı konuşmasında Kentsel Dönüşüm'ün ilçeye yeni bir kimlik ve vizyon kazandıracağına yürekten inandıklarını dile getiren Mustafa Allar, ilgili projeye hükümetin gereken desteği sağlayacağını ifade etti.

Başkan Allar; Burada şunu atlamamak lazım. Kentsel Dönüşüm Genel Müdürümüz Vedat Gürgen bu konuda kendisine şükran ve minnetlerimizi sunuyorum, olayları çok yakından takip ediyor. Kendileri ilçemize de gelerek mahalleyi ekibimizle beraber inceleme fırsatı bulduk. Yani orası Gerede'nin en metruk mahallesi, istatistik rakamlara göre yapıların en az yüzde 85'i en az 30 yılın üzerinde olması ve mahalle sokaklarının çok dar olması herhangi bir yangın durumunda itfaiyenin giremediği, hasta olduğunda ise ambulansın giremediği bir mahalleden bahsediyoruz. Kentsel Dönüşüm'ün ilçemize yeni bir kimlik ve vizyon kazandıracağına biz yürekten inanıyoruz.

Şunu ifade etmek lazım vatandaşımızı yormadan, devletimizin imkânlarından da yararlandırılarak şuanda burada külfet ve nimet değerlendirmesi yapılacak. Arsa birim fiyatlarının tespitleri yapılacak. Şuanda üzerindeki yapıların, hali hazırların tespiti yapılarak vatandaşlarımıza tercihler sunulacak. Bu konuda vatandaşımızın yani burada bir endişeye kapılmasına gerek yok, devletimiz güçlü bir devlet, zaten hükümet olarak politikalarımızda öncelikle vatandaşımızın daha güvenilebilir deprem yönetmelik ve standartlarına uygun yapıların yapılması noktasında daha önceki başbakanımız şu an Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dan da aynı ifadeler vardı.

Şu anda Başbakanımız Davutoğlu'nun da aynı yolda ilerlediğine ben canı gönülden inanıyorum. Belediye Başkanları toplantılarında da ifadeleri budur. İnşallah o Osmanlı mimarisinin, dikey değil yatay mimariden yana tavır sergilediğini özellikle riskli bölgelerde bunların çok daha doğru ve nitelikli yapıların yapılması noktasında kesin talimatları var. Sayın Bakanımız İdris Güllüce de aynı talimatlar noktasında bizi bilgilendirdiler. İnşallah inanıyor ve ümit ediyorum ki en kısa zamanda bu çalışmaları tamamlayıp artık inşaat aşamasına geçeceğiz ve bu aşamada da devletimizin tüm imkânlarından yararlanacağımızı buradan ifade etmek istiyorum,” sözlerine yer verdi.

Riskli bölge ilan edilen Demirciler Mahallesi sakinlerinin mağdur olmayacağını vurgulayan Belediye Başkanı Mustafa Allar, sıkıntı oluşmayacağını da belirtirken; "Yani, burayı riskli bölge ilan edip vatandaşımızı asla mağdur durumda terk edecek değiliz; asla olmadık ve olmayacağız da. Vatandaşlarımız ve hemşerilerimizin bunu bilmelerinde fayda var. Onları hiçbir sıkıntıya sokmadan bundan sonraki hayatlarını en sağlıklı yapılarda devam ettirebilecekler. Bunu da buradan özellikle ifade etmek isterim,” sözlerine yer verdi. Haber Merkezi