Osmanlı kasabası olan Bolu'nun Mudurnu ilçesinde 706 yıllık esnaf duası geleneği devam ediyor.

Osmanlı kasabası olan Bolu'nun Mudurnu ilçesinde 706 yıllık esnaf duası geleneği devam ediyor.

Mudurnu Belediye Başkanı Mehmet İnegöl, yaptığı açıklamada, Osmanlı kasabası olan ilçede 706 yıldır yapılan esnaf duası geleneğinin Ramazan ayının ilk cumasında da sürdüğünü, Orta Çarşıda yapılan duaya halkın yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.

Ahilik geleneği olan esnaf duasının 1309 yılından beri yapıldığını hatırlatan İnegöl, "O günden bu güne kadarda Mudurnu'da cuma selası ile sanatını ayakta icra eden sanatkarlar oturarak, dua yapmakta. Oturarak icra eden esnaflarda ayakta karşılıklı durarak dua yapıyorlar. Bu dua işlerin hayırlı olması için, sağlık için, hayırlı kazançlar için, afetlerden korunmak için yapılan bir duadır" diye konuştu.

Mudurnu'da ahiliğin, dürüstlük, kardeşlik, dostluk demek ve can olmak anlamlarına geldiğini ifade eden İnegöl, "Mudurnu'da ahilik, komşusu aç iken kendinin tok yatan kalmaması için uğraşı veren demek. Disiplin demek, birlikte beraberlikte hareket edebilmeyi, devlete yük olmadan, kendi içerisinde ki ufak tefek rahatsızlıkları verilen kişilerin ishak edilmesi demektir" şeklinde konuştu.

Ramazan ayının ilk esnaf duası, cuma selası okunduktan sonra Orta Çarşıda yoğun bir katılımla yapıldı. AA