Orman Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı ‘Bal Ormanları Eylem Planı' kapsamında 2013 yılından bu yanan Bolu'da toplam 180 hektar alanı bulunan 6 adet bal ormanı oluşturuldu.

Oluşturulan bal ormanlarının sayesinde arıcıların daha az emek harcayarak belirlenen alanlarda, daha kaliteli bal üretimi yapması sağlanıyor. Başta Bolu olmak üzere Seben, Gerede, Mudurnu ve Kıbrısçık ilçelerine oluşturulan toplam 180 hektarlık bal ormanlarında, arıların faydalanabileceği, akasya ve badem türü ballı ağaçlarla, bal üretiminde kullanılan bitkiler bulunuyor.

Bal ormanların hakkında açıklamalarda bulunan Bolu Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin, Orman Genel Müdürlüğü'nün çalışması sonucunda hazırlanan bal ormanı eylem planı kapsamında Bolu'nun çeşitli yerlerinde 2013 yılından beri özel orman alanları oluşturduklarını söyledi.

Her yıl toplamda 60 hektar olan 2 adet bal ormanı oluşturduklarını anlatan Şahin, 2015 yılı için planlanan bal ormanlarının Mudurnu ve Gerede ilçelerinde oluşturulduğunu belirtti. Şahin, bal ormanlarını oluştururken özellikle bu bölgede bulunan ve bal verimi yüksek olan ballı bitki türlerini kullandıklarını ifade ederek, Aynı zaman da bal kaynağının yakınında içinde su kaynağı bulunan bir yeri tercihe diyoruz. Yollardan bir miktar uzak olmasına özen gösteriyoruz. Seyyar arıcıların arılarını konuşlandırabilecekleri ve konaklayıp geçici tesis kurabilecekleri yerleri düzenliyoruz” diye konuştu.

Bal ormanı kurulum çalışmalarında ağaçlandırma faaliyetlerini de sürdürdüklerinin altını çizen Şahin, Bu alanlarda bal verimi yüksek olan ağaç türlerini kullanıyoruz. Bölgemizde kestane balı bulunmuyor. Biz de bölgemizde bal üretimi için gerekli olan akasya ve badem gibi ağaç türleri ile otsu bitki türlerini kullanılarak bu çalışmalar gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu. Şahin, bu eylem planının 2017 yılına kadar devam edeceğini de ifadelerine ekleyerek, bu sayede Bolu genelinde toplamları 300 hektar olan 10 adet bal ormanı oluşturacaklarını kaydetti. Haber Merkezi