Bolu ilinde Şehit ve Gazi yakını olmak üzere toplamda 292 kişi bulunuyor. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bestami Erkoç, ilimizde bulunan 292 kişiden 57'sinin Şehit ve Gazi yakınlarına tanınan iş hakkından yararlanmak için müracaatta bulunduğunu ve bunlardan 52 kişinin atanarak devlet memuriyetine başladığını belirtti.

Bolu ilindeki Şehit ve Gazi yakınlarının sayıları ile ilgili güncel bilgiler veren Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bestami Erkoç, Bolu'da Asker-Polis ve Kıbrıs Şehitleri'nin toplamda 32 yakını, vazife malulü 22 kişinin, Asker Gazisi 33 kişinin, Kıbrıs Gazisi 176 kişinin, Kore Gazisi 27 kişinin ve Polis Gazisi 2 kişi olmak üzere toplamda 292 kişi olduğunu belirterek, bu kişilerden başvuruda bulunan 57 kişiden 52'sinin başvurularının Bakanlık tarafından onaylanarak Devlet Memuru olarak atamalarının gerçekleştiğini söyledi.

Bolu'da yaşayan Şehit ve Gazi yakınları ile ilgili Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak yapılan çalışmalar ile ilgili bilgiler veren Bestami Erkoç, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce İlimizde bulunan Şehit Yakınları ve Gazilerimize yönelik bilgilendirme işlemleri sürmektedir. Resmi Bayramlar ve Tören kutlamaları, 19 Eylül Gaziler Günü Anma Programları ve 18 Mart Şehitleri Anma Günü Tören Programlarının her yıl düzenlenmesinde İl Müdürlüğümüz de görev almaktadır. Ayrıca ilimizde ve ilçelerimizde yer alan tüm Şehit Yakınları ve Gazilerimizin bir araya geldikleri, dilek ve temennilerini iletebilme olanağı buldukları geleneksel iftar yemeği organizasyonlarımız gerçekleştirilmektedir. Sosyal toplantıların ve davetlerin yanı sıra Şehit Ailelerine Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve görevli İl Müdürlüğü personelimizin, İlimizde ve ilçelerimizde bulunan kurum müdürlerinin katılımları ile her Çarşamba günü öğleden sonraları ziyaretler gerçekleştirilmektedir. Şu ana kadar toplam 31 Şehit Yakınımız Bolu İl Merkezinde ve İlçelerinde ziyaret edilmiştir. Bu ziyaretler esnasında Şehit Yakınlarına tanınan haklar hususunda bilgilendirmeler yapılmakta ve ailelerin dile getirmek istedikleri konular dinlenilmekte, sorunları çözülmeye çalışılmaktadır. Şehit Ailelerine ziyaretlerimiz halen devam etmektedir” dedi. Şehit ve Gazi yakınlarına tanınan ayrıcalıklarla ilgili Bakanlığın internet sitesinden alınan bilgiler şöyledir;

3713 sayılı Kanunun Ek 1 inci Maddesi kapsamında istihdam edilecekler hakkında kanun Bakanlığınızın görev alanına ne zaman dâhil olmuştur?

19 Şubat 2014 tarihli 28918 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 6518 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 40. Maddesi ile İçişleri Bakanlığınca yürütülen Şehit Yakınları ve Gazilerin istihdamına yönelik iş ve işlemler, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Şehit Yakınları ve Gaziler Dairesi Başkanlığı ve Devlet Personel Başkanlığına devredilmiştir.

09.05.2014 tarihli ve 28995 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Terörle Mücadele Kanununa göre gaziler, vazife malulleri ve şehit yakınlarının emeklilik nevi olan kanun maddelerine göre bir yada iki kişilik iş hakkı bulunmaktadır.

Başvurular nereye yapılacaktır?

Başvurular; istihdam hakkından yararlanmak isteyenlerin ikamet ettikleri ilde ki Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne yapılacaktır.

Hak sahipleri hangi statüde istihdam edilecektir?

Hak sahipleri; - 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memur kadrolarında, - Sözleşmeli personel pozisyonlarında, - Sürekli işçi kadrolarında istihdam edilebilecektir.

Kıbrıs ve Kore Gazilerimizin iş hakkı var mıdır?

3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun Ek 1 inci maddesinde belirtildiği üzere harp ve vazife malullüğü kapsamı dışındaki Kıbrıs ve Kore Gazilerimizin iş hakkı bulunmamaktadır.

Ücretsiz seyahat hakkından kimler yaralanmaktadır?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği ”04.03.2014 tarihli ve 28931 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmelikte bu haktan yararlanacak kişiler: a) 24/2/1968 tarihli ve 1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkındaki Kanun kapsamında aylık bağlananların kendileri, eşleri, anne ve babaları, evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış çocukları, b) 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 56 ncı ve mülga 64 üncü maddesi, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 47 nci maddesinin sekizinci fıkrası, 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlarda belirtilen haller kapsamında; 1) Hayatını kaybedenlerin, 2) Harp veya vazife malulü sayılanlardan aylık almakta iken hayatını kaybedenlerin, 3) Harp veya vazife malulü sayılmaları sebebiyle aylık almakta olanların, 4) Harp veya vazife malulü sayılmaları sebebiyle aylık almakta iken, sınıf veya görev değiştirerek çalışmaya devam etmekle birlikte veya 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesine göre sigortalı olmayı gerektiren bir işte çalışmaya başlamış olmakla birlikte bu aylıkları kesilmesi gerekmeyenlerin, kendileri ,eşleri, anne ve babaları, evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış çocukları, c) 5434 sayılı Kanunun mülga 45 inci maddesi ile 5510 sayılı Kanunun 47 nci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen haller kapsamında; 1) Hayatını kaybedenlerin, 2) Harp veya vazife malulü sayılanlardan aylık almakta iken hayatını kaybedenlerin, 3) Harp veya vazife malulü sayılmaları sebebiyle aylık almakta olanların, 4) Harp ve vazife malulü sayılmaları sebebiyle aylık almakta iken, sınıf veya görev değiştirerek çalışmaya devam etmelerinden veya 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında çalışmaya başlamalarından dolayı aylıkları kesilenlerin, kendileri, eşleri, anne ve babaları, evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış çocukları, ç) 28/5/1986 tarihli ve 3292 sayılı Vatani Hizmet Tertibi Aylıklarının Bağlanması Hakkında Kanun kapsamındaki hizmetleri sebebiyle vatani hizmet tertibinden aylık bağlananların kendileri, eşleri, anne ve babaları, evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış çocukları

Seyahat kartından yararlanabilmektedir.

Ücretsiz Seyahat Kartı başvurusu İl Müdürlüklerine nasıl yapılacaktır ?

Hak sahipleri TC kimlik numaraları ve bir adet biometrik fotoğrafla başvuru yapılmaktadır.

Ücretsiz Seyahat Kartları hak sahiplerine ne zaman gönderilecektir?

4736 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde yapılan düzenleme ile uygulama kriterleri belirlenmiştir. 04 Mart 2014 tarih ve 28931 sayılı Resmi Gazete'de Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği yayınlanmıştır. Bu kapsamdaki başvurular her ilde ki Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri tarafından alınmaya başlanmıştır. Şehit yakını, gazi ve gazi yakınlarına ve vazife malullerine şehir içi toplu taşıma hizmetleri ile demiryolları ve denizyollarının şehir içi ve şehirlerarası hatlarından ücretsiz olarak yararlanmaları için kimlik kartları verilecektir. Hak sahiplerine kartları 2014 yılı Ekim ayından itibaren gönderilmeye başlanmıştır.

Basım işlemi tamamlanan Ücretsiz Seyahat Kartları hak sahiplerine nasıl ulaştırılacaktır?

Başkanlığımızca basımı gerçekleştirilen kartlar hak sahiplerinin başvuru formunda belirttikleri adreslere PTT Kargo hizmeti ile gönderilmektedir. Adreslerinde bulunamayan kart sahiplerinin posta kutularına kargo görevlisince ertesi gün tekrar gelineceğine dair bir ihbar belgesi bırakılır. Ertesi gün yine kart sahibi adresinde bulunmaz ise kargo görevlisi kartı Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne teslim eder. Kart'ın il müdürlüğüne teslim edileceğine dair bilgi notu kart sahibinin posta kutusuna bırakılır. Adresinde bulunmama nedeniyle kartlarını alamayan hak sahipleri il müdürlüğünden kartlarını imza karşılığı alabilirler.

(Özel Haber: Emrah ÖGET)