Bolu Belediyesi Meclis Toplantısı'nda Belediye kurum arşivinin dijitalleştirilmesi amacı ile ihaleye çıkarılması konusu konuşuldu. Bu bağlamda yapılacak ihale sonrası geçmiş yıllara ait 5 milyon evrakın arşivleneceği, ihaleyi alacak firmanın arşivleme işlemini en az 20 personelle 18 ayda tamamlayacağı ifade edildi.

HABER: EMRAH ÖGET

Bilgisayar sistemi ile elektronik ortamdan bilgiye erişilebilmesi için dijital arşiv uygulamasına uyum sağlaması amacı ile Belediye kurum arşivinin ihaleye çıkarılarak dijitalleştirilmesi meclise sunuldu. Bu bağlamda geçmiş dönemlere ait 5 milyon civarında arşiv evrak, 20 kişilik bir ekiple 18 aylık bir süreçte dijital ortama aktarılacak. Bu işin de yapılabilmesi için 100-150 bin civarı bir teknolojik altyapının gerektiği gelen bilgiler arasında.

Konu ile ilgili açıklama yapan Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Zor bir iş, şuan tabi asıl zor olan da imarın dijital arşive geçirilmesi. Geçmiş yılların dijitale geçirilerek arşivlenmesi söz konusu ve bu yüzden uzun bir süreç olacak. Şuan Bolu Belediyesi her şeyini teknik olarak kullanıma kavuşturmak zorunda. Hem gelecekte arşivlediğimiz bir dosyaya erişim, hem sağlıklı saklanması açısından bu yapılara Türkiye'nin geçmesi lazım. Tabi biz bu çalışmaları yapmadan önce burada arşivden sorumlu bir elemanımız vardı, o istenen evrakları arşivden bulup çıkartırdı. Onun dışında kimse bu evrakları bulamazdı. Şuan dijital arşive geçen evraklarımızla ilgili hangi evrak olursa olsun, o evraka ulaşmak için geçen toplam süreç maksimum iki dakika. Yani iki dakikada bilgiye ulaşabileceğiniz bir sisteme geçiyorsunuz. Aynı zamanda da arşivleme sistemi olarak da bir noktaya geldiğimizi ifade edebiliriz. İnşallah önümüzdeki 18 aylık süreç içerisinde bu işi de çözmüş olacağız. Tüm kurumların bu sisteme geçmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.