İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Arık 19 Kasım Dünya KOAH Günü nedeniyle yaptığı açıklamada hedeflerinin KOAH'ın her yıl daha fazla kişi tarafından bilinmesi ve risk faktörü taşıyan kişilerin sağlık kuruluşlarına başvurularının artırılması olduğunu söyledi. Arık, KOAH'ın 40 yaş üstü yetişkinlerde yüzde 15-20 oranında görüldüğünü belirterek 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH var” diye konuştu.

İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Arık yaptığı basın açıklamasında 19 Kasım Dünya KOAH Günü'nde farkındalığı arttırmak istediklerini kaydetti. KOAH'ınObstrüktif (Tıkayıcı) Akciğer Hastalığı nefes yollarında mikroplarla oluşmayan bir iltihaplanmaya bağlı oluşan ilerleyici bir akciğer hastalığı olduğunu belirten Arık, KOAH'ın görülme sıklığı 40 yaş üstü yetişkinlerde %15-20'dir. Bir diğer deyişle toplumumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH vardır. Oysa 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir. Bu durumda, ülkemizde bulunan 3-5 milyona yakın KOAH'lı hastanın sadece 300-500 bini kendisinde hastalık olduğunu bilmektedir” dedi.

Arık şöyle devam etti: Günümüzde dünyada tüm ölümlerde 4. ölüm nedeni, bulaşıcı olmayan hastalıklar içinde 3. ölüm nedeni haline gelen KOAH, tüm ölümlerin de %5,5'inden sorumludur. Türkiye'de solunum sistemi hastalıkları tüm ölümler içerisinde en sık görülen 4. ölüm nedenidir ve bu ölümlerin % 61,5'i KOAH nedeniyledir. KOAH gelişimi için tüm dünyada en yaygın görülen risk faktörü sigara dumanıdır. . Diğer tip tütün kullanımı (pipo, puro, nargile vb.) ve çevresel tütün dumanı da KOAH gelişimine katkıda bulunmaktadır. KOAH gelişiminde genetik risk faktörlerinin rolü henüz çok iyi aydınlatılamamış olmasına rağmen, sağlıkta eşitsizlik, özellikle biyomas (odun, tezek, kök benzeri yakıt) kullanımına ikincil iç ortam hava kirliliği ve tozlu-dumanlı işyerlerinde çalışmanın en önemli çevresel risk faktörleri olduğu bilinmektedir. Son yıllarda önemi giderek vurgulanmaya başlayan ‘fiziksel aktivitede azalma, hareketsizlik' de artık bir risk faktörü olarak kabul edilmektedir. KOAH'da en sık görülen yakınmalar nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkarmadır. Sigara içen kişiler öksürük ve balgamı kanıksarlar ve bu nedenle doktora başvurmazlar. Nefes darlığı nedeniyle fizik aktivitede azalma ortaya çıkar. KOAH'lı hastaların %75'i yetersiz fiziksel aktivite göstermektedir. hem bu hastalığın önlenmesi hem de ilerlemesinin engellenmesinde ‘fiziksel aktivitenin arttırılması' gerekmektedir. KOAH'ın tanısı, basit ve ağrısız bir test olan nefes ölçüm testi” ile kolayca konabilmektedir. KOAH ilerleyici bir hastalık olmasına karşı önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. KOAH'lı bir hastanın yapması gereken ilk iş sigarayı bırakmak amacıyla hekime başvurmasıdır. Sigara bağımlılığı tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bunun dışında, diğer zararlı toz ve dumandan uzak durulması, grip ve zatürre aşılarının yapılması ve nefes yoluyla alınan ilaç tedavisinin yanı sıra fiziksel aktivitenin önerilmesi ve uygulanmasının sağlanması; hem hastalık gelişimi, hem hastalığın ilerlemesi ve kötü sonuçlarının önlenmesinde önemli bir adımdır. Daha sağlıklı bir yaşam için, KOAH olmamak için, KOAH'ınızın ilerlememesi için yürüyün. Her gün bir adım daha fazla. Sigarayı bırakmak isteyenlerin hastanelerimiz de ve KETEM deki Sigara bırakma polikliniklerine başvurabilirler”