Bolu ormanlarında doğal olarak bulunan yabanıl meyveli türlerin tamamını fidanlıkta üretmeyi ilke edinen Bolu Orman Fidanlığı, ürettiği fidanlarla vedalaşmaya hazırlanıyor.

Dikim mevsiminin yaklaşmasıyla beraber Yabanıl Meyve Eylem Planı ve Dut Eylem Planı kapsamında Bolu, Aladağ, Akçakoca, Düzce, Gerede, Göynük, Gölyaka, Kıbrıscık, Mengen, Mudurnu, Seben ve Yığılca Orman İşletme Müdürlüklerinde 2015 yılında arazi hazırlığı yapılan Ağaçlandırma sahalarında değerlendirilecek olan Ahlat, Alıç, Akdiken, Muşmula, Yaban eriği, Yaban kirazı, Akdut, Karadut, Yaban elması, Türk fındığı, Akçaağaç yapraklı üvez, Üvez, Mahlep, Çitlembik, Kızılcık ve Kuşburnu gibi hem yaban hayvanlarına besin kaynağı hem de kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımıza ek gelir getiren türler, yetişme ortamı özellikleri dikkate alınarak dikimleri gerçekleştirilecek.

Bolu il ve ilçe ormanlarından vatandaşlara toplatılan meyvelerden elde edilen tohumların, Bolu Orman Fidanlığında fidana dönüştürülüp, dikim başarısı sağlanması açısından ait oldukları yerlere dikildiği, bu sayede yöre halkının geçimine katkıda bulunulduğu, aynı zamanda da doğaya bize cömertçe sunduklarının karşılığını bir nebze de olsa vermiş olunduğu. Bunun yanı sıra üretimlerin tohumdan gerçekleşmesi sebebiyle türlerin genetik çeşitliliğinin artmasına katkıda bulunularak, ileride meydana gelebilecek olumsuz durumlarda türün neslinin devamına katkıda bulunulduğu ifade edildi.

Yabanıl Meyveli Türler Eylem Planı kapsamında Bolu Fidanlığından bu yıl 10000 adet Ahlat, 5600 adet Akdiken, 3500 adet Alıç, 10000 adet Yaban Eriği, 4000 adet Dut, 65000 adet Türk Fındığı, 3000 adet Kızılcık, 8500 adet Kuşburnu, 5000 adet Mahlep, 2500 adet Üvez, 5000 adet Yabani elma, 7500 adet Yabani kiraz ve 3500 adet muşmula fidanının toprakla buluşmasının beklendiği belirtildi.

Ayrıca Bolu Orman Fidanlığının 2016 yılı fidan Üretim Programı için yabanıl meyve ile İbreli ve Yapraklı Orman ağacı tohumlarının toplama çalışmalarına başlandığı, 2016 yılındaki 3.000.000 adet Fidan Üretimi programının eksiksiz olarak gerçekleştirilmesi için gerekli bütün önlemlerin alındığı bildirildi. Haber Merkezi