‘Sertifikalı Buğday Tohumluğu Dağıtım Projesi' töreni gerçekleştirildi

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İl Özel İdare kaynaklı projelerin hayata geçirildiği Sertifikalı Buğday Tohumluğu Dağıtımı projesi töreni Bolu İl Özel İdaresinde gerçekleştirildi. Proje kapsamında çiftçilere 290 ton buğday tohumluğu dağıtımı gerçekleştirilecek.

Bolu İl Özel İdaresinde gerçekleştirilen Sertifikalı Buğday Tohumluğu Dağıtımı projesi törenine protokol ve davetliler katıldı. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail Taş'ın açılış konuşmasının ardından İl Genel Meclis Üyesi Yaşar Yüceer ve Bolu Valisi Aydın Baruş konu ile ilgili konuşma gerçekleştirdiler.

“EK TOHUMUN HASINI, ÇEKME YİYECEK YASINI”

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail Taş, Buğday, ilimizde üretimi yapılan tarım ürünleri içerisinde ekiliş alanı bakımından birinci üretim miktarı bakımından ise patatesten sonra ikinci sırayı almaktadır. İlimizde yaklaşık 50.000 (49.946) hektar alanda, 150.000 (156.042) tonun üzerinde buğday üretimi yapılmaktadır. Bu üretim yapılırken çiftçimizin ihtiyaç duyduğu en önemli girdi, tohumdur ve her yıl yaklaşık olarak 10.000 ton kaliteli buğday tohumuna ihtiyaç bulunmaktadır. Kaliteli tohumun önemini bilen atalarımız, "Ek tohumun hasını, çekme yiyecek yasını demişler. Tarlasına kötü tohum eken bir çiftçinin sonunda kötü bir ürün alması doğal ve kaçınılmazdır. Her yıl yaptığımız projeler ve İl özel idaresinin sunduğu finansman ile ancak birkaç yüz ton tohum dağıtılabilmektedir. Çiftçimizin ihtiyaç duyduğu tohumluğun tamamının devlet imkanları ile karşılanabilmesi mümkün olmamakla birlikte ilimize kaliteli tohumun girmesi sağlanarak kalite ve verim yükseltilmektedir. Çiftçimizin kendi ürettiği tohumun temizlenerek ilaçlanması için ihtiyaç duyduğu toplam 26 adet selektörü de bakıma aldık ve bu sayede ilimizde kullanılan tüm tohumluğun iyileştirilmesini hedefledik. Çiftçilerimizin buğday tohumu ihtiyacına katkı sağlamak amacıyla hazırladığımız "Hububat Tohumu Dağıtım Projesi" kapsamında bu yıl İl Özel idare Finansmanıyla toplam 290 ton sertifikalı buğday tohumu dağıtılacak. Tohumluğun %70 bedeli çiftçi tarafından karşılanacak olup, kalan %30 bedeli İl Özel idaresince hibe olarak karşılanmaktadır. Toplam tutarı 407.557 TL olan projeye İl Özel idaresi 135.913 TL finansman sağlamaktadır. Proje kapsamında dağıtılacak tohumluk Tarım işletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) çiftliklerinden temin edilmiştir. Bakanlığımızın bu bölge için üreterek önerdiği filanıura 85, bezostaja ve tosunbey çeşitleri dağıtılacaktır” dedi.

“Köylümüzün her zaman yanındayız”

İl Genel Meclis Üyesi Yaşar Yüceer ise, Tohumların toprakla buluştuğu bu dönemde bu tören bir kat daha önem arz etmekte. İl Özel İdaresi kaynaklarını en verimli, en faydalı şekilde kullanmaya çalışıyoruz. İl Özel İdaresi kaynaklarımızın çoğunluğunu köylerimizin altyapılarına harcıyoruz. Alt yapı ihtiyaçları giderildikçe, eksiklikler tamamlandıkça bu tür konularda desteklerimiz artarak devam edecektir. Köyümüze, köylümüze örnek teşkil edecek, canlı model olaşturacak projeler istiyorum ve böyle projelere de her zaman İl Genel Meclisinden ve İl Özel İdaresinden desteklerin olacağını ve bu konuda köylümüzün yanında olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bugün tohum alacak köylümüze, çiftçimize hayırlı olmasını ve bereketli ürünler getirmesini temenni ediyorum” diye konuştu.

“İnşallah birlik ve beraberlik halinde bu sıkıntılı günleri atlatırız”

Duygu ve düşüncelerini ifade etmek adına son olarak kürsüye gelen Bolu Valisi Aydın Baruş konu ile ilgili konuşmasına başlamadan önce ilk olarak, Öncelikle söylemek istiyorum ki, ülkemiz çok üzücü günlerden geçiyor. Son olarak Hakkari'de ve Tunceli'de şehitlerimiz var. Kendilerine Allah'tan rahmet diliyorum, makamlarının cennet olmasını temenni ediyorum. Ailelerine ve tüm milletimize başsağlığı diliyorum. İnşallah birlik ve beraberlik halinde bu sıkıntılı günleri atlatırız ve yaşama sevincine bu ülkenin dört bir tarafında yaşayan vatandaşlar olarak birlikte varırız . Ülkemizin geleceği için el ele birlikte çalışırız. İşte bu el ele çalışmanın önemli örneklerinden birisini bugün gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.

“Çiftçilerimize destek vermeye çalışıyoruz”

Dağıtılan tohumlukların buğday verimini önemli ölçüde artıracağını düşündüğünü ifade eden Vali Baruş, İl Özel İdaresinin vermiş olduğu destekle çiftçilerimize sertifikalı tohum dağıtımı törenini gerçekleştiriyoruz ve bu törenin önemi şöyle büyük; çiftçilerimiz bazen kendi girişim güçleriyle bazı yatırımları gerçekleştirmede başka kurumlar başka kişiler kendilerine öncülük etsin istiyorlar. Bu anlamda Özel İdare çiftçilerimize, Tarım Kredi Kooperatifinden sağlamış olduğu ve devinimi ciddi şekilde etkileyen tohumlukları sağlayarak bir örnek oluşturmuş durumda. Bundan istifade eden köylülerimizin, çiftçilerimizin buğday veriminin önemli oranda artacağını düşünüyoruz. Özel İdare olarak sadece tohumluk alanında değil çiftçilerimizi her alanda desteklemeye çalışıyoruz. Kırsal altyapı anlamında bugün hala içme suyuna ulaşamamış veya yolu hala stabilize olan köyümüz kalmamış durumda. Ama tabi alt yapıların bir kısmı uzun yıllar önce yapıldığı için bunları da her yıl yenileyerek yola devam etmek zorundayız ve buna da çalışıyoruz. Bunların yanında ilimizin genelini ilgilendiren ve ilimizin önemli geçim kaynaklarından olan tarım sektörünü ilgilendiren konularda da çiftçilerimize destek vermeye çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Çiftçilerimize attıkları tohumların bereketli olmasını diliyorum”

2016 yılı içerisinde çiftçilere yönelik yapılması düşünülen projeler hakkında da kısa bilgiler veren Vali Baruş, 2016 yılı içinde yine çiftçimize toprak analiz desteği ve envanter çalışması projesi kapsamında, ceviz fidanı dağıtımı kapsamında, patates güvesine karşı biyolojik mücadele maksadıyla tuzak alım projesi kapsamında, arıcılarımıza büyük katkı sağlayacağını düşündüğümüz polen tuzaklı ergonomik kovan tabanı konusunda bir de damızlık sayısındaki yetersizlik nedeniyle manda üreticilerimizi desteklemek projesi kapsamında bir çok konuda destekler vereceğiz. Bu destekleri giderek artan oranda geliştirmeyi düşünüyoruz, çünkü tarım sektörüne önem veriyoruz. Tarım sektörü halen ilimizin önemli geçim kaynaklarından ve kırsal alanda geçimini sağlayan vatandaşlarımıza katma değer sağlayan sektörlerden birisi. Bu destekleri vererek, verimi artırmak, ülkemizin üretimine, ekonomisine katkı sağlamak hepimizin üzerine düşen vazifedir. Bütün çiftçilerimize attıkları tohumların bereketli olmasını diliyorum” dedi.

Konuşmaların ardından protokol tohumluk çuvallarına el atarak arabalara yükledi. Emrah ÖGET