İslam dünyasının astronomi, tıp, mühendislik, matematik, coğrafya, kimya, botanik, haritacılık gibi alanlarda bilime yaptığı katkıları gün yüzüne çıkaran ve geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz, bilim dünyasının duayen isimi Prof. Dr. Fuat Sezgin, gerçekleşen panelde akademik çalışmaları ve örnek şahsiyetiyle ele alındı.

BAİBÜ Pembe Salonda düzenlenen panele Bolu Valisi Ahmet Ümit, BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Rektör Yardımcıları ile öğrenciler katıldı.

Panele konuşmacı olarak ise ‘İlim Geleneğimiz ve Fuat Sezgin' konusu ile Prof. Dr. Bilal Kemikli, ‘Bilim Tarihinde Fuat Sezgin' konusuyla Prof. Dr. Kazım Sarıkavak, ‘Fuat Sezgin Düşüncesinde Öncü Bilim İnsanları' konusunda Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ve ‘Fuat Sezgin ve Obskurantizm Etkisine Girmiş Türk Sosyal İlimlerini Yeniden düşünmek' konusuyla Doç. Dr. Osman Şimşek katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan panelde selamlama konuşması yapan Bolu Valisi Ahmet Ümit, halen dünyanın sahip olduğu teknolojik gelişmelerin esasında Müslüman bilim adamlarının fikir ve çalışmalarının eseri olduğunu ve gönül coğrafyamızın bu kahramanlarının 7'inci ve 15'inci asırlar arasında büyük icat ve keşiflerde bulunduğunu ifade ederek, Müslüman alimlerini bu keşif ve icatlarının Avrupa aydınlanmasının temelini teşkil ettiğinde sanki Türk milleti başta olmak üzere İslam dünyasının bilim ve teknolojiye hiçbir katkı sağlamadığını ileri süren ve bu şekilde algı üreten Avrupa'ya karşı, gerçeklerin onların dediği gibi olmadığını yazan, eserleriyle de bunu ispat eden ve aynı zamanda İstanbul Gülhane'de kurduğu ‘İslam Bilim ve Teknoloji' müzesiyle gerçeği ispatlayan 12 Eylül mağduru Fuat Sezgin hocayı rahmet ve şükranla anıyorum” dedi.

Vali Ümit, bize gerçek değerlerimizi ve kimliğimizi hatırlatan Prof. Dr. Fuat Sezgin'in iyi anlaşılması ve anlatılması gereken bir değer olduğunu dile getirerek, paneli düzenleyen BAİBÜ Rektörlüğü'ne, panele iştirak eden ve Prof. Dr. Fuat Sezgin adını yaşatacak olan değerli bilim insanlarına ve öğrencilere teşekkür etti.

Programın devamında ise panele geçildi ve konuşmacılar bilgi alanlarıyla ilgili katılımcılara bilgiler aktardılar. A. Haktan Yamantürk