Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce, İlimize has bir uygulama olan özellikle İl Müdürü İsmail Taş tarafından üzerinde durulan gece eğitimleri Ahmetler ve Yuva Köyleriyle start aldı.

Uygulama; hava koşulları, iş yoğunluğu, yaş vb. gibi hizmete ulaşma zorlukları düşünülecek olursa hizmetin üreticinin ayağına kadar ulaşması açısında önem arz etmektedir. Bu bağlamda konuşan İl Müdürü İsmail Taş, Gece Eğitimleri bizim için önemli ve ilimizi farklı kılan bir uygulama. Tabi siz değerli üreticilerimiz sayesinde. Biz bunu gerçekleştiriyoruz lakin görüyoruz ki üreticimiz de oldukça ilgili ve katılımcı bir duruş sergiliyor. Katılımcı sayısının ve ilginin her geçen yıl artması doğru yolda olduğumuzun bir göstergesi. Bu sayede yurdumuz ve özellikle Bolu'muzun misafirperverliği eşliğinde üreticimizle yaşadığı ortamı paylaşarak kırsal kesime ulaşma imkanı buluyoruz. Belki hiç İl Müdürlüğüne gelmemiş üreticimiz varlığımızı sahip olduğumuz bilgi ve donanımla yanında olduğumuzun farkında oluyor. Nitekim Eğitim sonrası düzenlenen anketler memnuniyet verici. Bu vesileyle siz değerli üreticilerimize ve çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.

Eğitimler; Şube Müdürü, konusunda uzman Veteriner Hekim, Ziraat Mühendisi ve teknik elemandan oluşan tarafından verilmekte olup; üreticimizin üretim aşamasında karşılaşabilecekleri sorun ve soruların cevaplarını alabilecekleri bir ortam oluşturulması suretiyle gerçekleşmektedir. Tarımsal Desteklemeler, Özel İdare Destekli Projeler, Hayvancılık, 2090 Sayılı Kanun-Kuraklık, TARSİM, Toprak Koruma ve Toplulaştırma, Tarımsal Nüfus Gençleşiyor Kapsamında Verilen Eğitimler, Tarımsal İşletmelerde İş Güvenliği, Güvenli Traktör kullanımı ana başlıkları ve köyün talep ettiği artı başlıklarla genel sunum ve sonrasında karşılıklı soru cevap şeklinde eğitimler düzenlenmektedir.

Bu bağlamda Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdür Vekili Alpaslan Akpınar, Veteriner Hekim Fatih Olkay, Ziraat Mühendisi Hande Turan ve Tekniker Eray Çakır'dan oluşan eğitim grubu Ahmetler Köyünde; Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdür Vekili C. Fulya Karakoyunlu Çeliker, Veteriner Hekim Gülcan Caner, Ziraat Mühendisi Nagihan Çimen Yılmaz ve Gıda Mühendisi Hüseyin Paçal'dan oluşan eğitim grubu ise Yuva Köyünde 2015'in ilk eğitimlerini gerçekleştirdi. Yuva köyünde Fulya Karakoyunlu Çeliker'in başkanlığında gerçekleşen eğitim ilgiyle takip edildi. Özellikle hayvancılık ve bitkisel üretim desteklemelerine ilgi yoğun olurken toprak analiz desteği ve Bolu gündeminin başrol oyuncularından ceviz konusuna da üreticinin ehemmiyetle eğildiği görüldü. Ayrıca geçen yıllarda uygulanan proje ile 7 adet atık boş zirai ilaç kutusuna verilen 1 adet amin grubu ilaç uygulaması yerine bu yıl için özel idare destekli proje kapsamında sırt pompası verileceği haberi üretici tarafından memnuniyetle karşılandı.

Eğitimin bir diğer ayağı olan Ahmetler köyünde ise Alpaslan Akpınar başkanlığında gerçekleşen eğitimde üreticinin başıboş köpeklerden ve köstebek yoğunluğundan şikeyetçi olduğu görüldü. Köpeklere kuduz aşısı talebinde bulunan üretici Sayın Akpınar köpeklere aşı yapılacağını belirtirken köstebek konusunun ise tilki yoğunluğunun artması ile mümkün olacağını belirtti. Bunun üzerine yaşı oldukça ilerlemiş bir büyüğümüzün; Alaca tilkimiz vardı ama artık görünmüyor. Köstebekler o yüzden artmış olabilir” şeklindeki ifadeleri yüzlerde tebessüm oluşmasını sağladı. Ayrıca mera ıslah çalışmaları ve meraya gübre atılması da üreticinin gündeminde yer aldı. Karın beyazına nazire yapan kızıllığıyla yanan soba, üzerinde demlenmiş çay ve yurdum insanının sıcaklığıyla eğitimler aşağıda yer alan program doğrultusunda devam edecek olup, artı konular için köyün ilgili tarım danışmanı veya İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğüne başvurabilirsiniz. Haber Merkezi