Hava kirliliğinin başlıca sebeplerinden birisi olan motorlu taşıt kaynaklı egzoz emisyonları özellikle trafiğin yoğun olarak yaşandığı kent merkezlerinde önemli bir çevresel problem oluşturmaktadır. Motorlu taşıtlardan kaynaklanan egzoz emisyonlarının azaltılmasında egzoz gazı emisyon Ölçümleri ve denetimleri büyük önem taşımaktadır.
4 Temmuz 2011 tarih ve 27984 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 9'uncu maddesini (h) bendi gereğince "Motorlu kara taşıtları egzoz emisyonlarının belirlenen standartlara uygunluğunu belgelemek, izlemek ve denetlemek " görevi Çevre ve Şehircilik Bakanlığına verilmiştir.
Trafikte seyreden motorlu kara taşıtlarından kaynaklanan egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliği ve etkilerinden, canlıları ve çevreyi korumak amacıyla egzoz gazı kirleticilerinin azaltılmasını sağlamak ve ölçümler yaparak kontrol etmek, gerekli usul ve esasları belirlemek amacıyla hazırlanan "Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği" 04.04.2009 tarih ve 27190 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Çevre Kanununun Ek 4'üncü maddesi uyarınca, motorlu kara taşıt sahibi, taşıtının egzoz gazı emisyon ölçümlerini Yönetmeliğin 6'ncı maddesinde belirtilen periyotlarda yaptırmak ve taşıtının egzoz gazı emisyonlarını 7'nci maddede belirtilen sınır değerlere uygun olmasını sağlamakla yükümlüdür.
Taşıt sahibi, egzoz gazı emisyon ölçüm pulunun ilgili bölüme yapıştırıldığı motorlu taşıt egzoz gazı emisyon ruhsatını, taşıtında bulundurmak ve istenildiğinde ölçüm sonucunu belgeleyen çıktıyla birlikte denetim yetkilisine ibraz etmek zorundadır. Egzoz gazı emisyon ölçümlerinin devamının takibi amacıyla ruhsatın, üzerinde egzoz gazı emisyon ölçüm pulu yapıştırma yeri dolana kadar tahrifat olmaksızın saklanması ve denetimlerde ibraz edilmesi zorunludur.
Egzoz gazı emisyon ölçümü yapmak üzere başvuru yapacak istasyonların TS 12047 "Yetkili Servisler-Motorlu Araçlar İçin- Kurallar" standardını sağlayan sabit istasyon veya TS EN ISO/IEC 17020 "Çeşitli Tipteki Muayene Kuruluşlarının Çalıştırılmaları İçin Genel Kriterler" standardını sağlayan sabit veya Mobil Araç Muayene İstasyonu olması gerekmektedir.
Motorlu Taşıt Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Pulu Bedeli, 2013 yılı için KDV dahil 32 TL (Otuziki Türk Lirası), Motorlu Taşıt Egzoz Emisyon Ruhsatı bedeli ise KDV dahil 5 TL (Beş Türk Lirası) olarak belirlenmiştir.
"Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği" çerçevesinde ilimizde egzoz emisyon ölçüm yetkisi 11 adet sabit ve 1 adet mobil olmak üzere toplam 12 (oniki) adet istasyona verilmiştir.
Sabit İstasyonlar:
*Çarıkçı Trans Ulus. Nak. Tur. Yedek Parça İmal. ve Tic. Ltd. Şti. Aşağısoku Mah. E-5 Karayolu Cad. No:73 BOLU
*Çarıkçı Trans Ulus. Nak. Tur. Yedek Parça İmal. ve Tic.