Bu yıl 7'nicsi yapılan Yedi Erenler Mevlidi”ne Bolulular yoğun ilgi gösterdiler.
Bu yıl 7'nicsi yapılan Yedi Erenler Mevlidi”ne Bolulular yoğun ilgi gösterdiler. Çele ve Çevre Köylerini Kalkındırma, Yaşatma, Yardımlaşma ve Geliştirme Derneği tarafından organize edilen Yedi Erenler Mevlidi Bolu'nun 2000 metre yüksekliğinde bulunan Beyleri Doruğunda yapıldı. Güneşli ve esen rüzgârla birlikte okunan mevlid-i şerif'i huşu içinde dinleyen halk yapılan dualara da yüksek sesle amiiiiiin” diye karşılık verdi.
Çele ve Çevre Köylerini Kalkındırma, Yaşatma, Yardımlaşma ve Geliştirme Derneği Başkanı Şaban Sınmaz Yedi Erenler mevlidinin artık gelenekselleştiğini ve mevlidin yapıldığı Beyler Doruğu mevkisinde katılımcıların hem temiz hava aldıklarını hem de inanç yönünden kendilerini huzurlu hissettiklerini söyledi.
Mevlide katılan konuklara, Tavuk kavurma, kuzu kavurma nohutlu pilav ve ayran ikram edildi. Yemek için Ak piliç, Mehmet Yıldız Ayran, Bolu İl ve İlçeleri Dayanışma Derneği pirinç ve yağ verirken, Adaklık için gelen kurbanlarda kesildi ve halka ikram edildi.
Gökçesu Belediye Başkanı Vahit Aydın, Has Parti İl Başkanı Abdullah Uzun'un da katıldığı Yedi Erenler Mevlidine Bolu Milli Eğitim Müdürü ve İki Şube Müdürü, Orman İşletme Müdürü ve Pazarlama Müdürü, Jandarma Bölük ve Merkez Karakol Komutanları da halkın arasına katılarak onlarla birlikte güzel bir gün geçirdiler.
Neden Yedi Erenler deniliyor
Halkın yaşlıları arasına yerleşmiş ve gençlere aktardıkları bir inanış kulaktan kulağa nesilden nesile geliyor. Kökeni Frigyalılara kadar giden bir inanış halkın belleğine iyice yer etmiş durumda. Hemen hemen Çele grup köylerinde bu inanışı herkes biliyor. Bu inanışa göre Bolu'ya Müslümanlığı anlatmaya gelen 50-60 civarında Müslüman bulunuyor. Gündüzleri halkın arasına karışan bu kişiler geceleri dağlarda yatıp kalkıyor. Bir süre sonra bu kişileri Bolu'ya sokmama kararı alınıyor. Bu kişilerde bu tepelerde vefat ediyorlar. Vefat edilen bu kişilerden yedisinin bu tepelerde meftun olduğuna inanılıyor.