Bolu Belediyesi 18. Madde çalışmalarını detaylarını Bolu kamuoyu ile paylaşmaya devam ediyor. Bolu Belediye Başkanlığı, kişisel kullanımdaki alanların yol, cami, meydan, otopark, çocuk bahçesi, yeşil alan, karakol, park gibi kamusal kullanım alanlarına dönüştürülmesini düzenleyen İmar Kanunu 18.Madde uygulamalarıyla ilgili kamuoyuna detaylı bir açıklama yaptı.
Açıklamada, Bolu Belediyesi'nin şeffaf bir belediyecilik anlayışına sahip olduğu, uygulamaların hukuki mevzuata göre yapıldığı belirtilerek, Bolu Belediyesi'nde hiçbir kişi, kuruluş, siyasi görüş sahibi ayrıcalıklı değildir. Belediyemiz kamu hizmetini yürütürken, tüm kişi, kuruluş ve siyasi yapılara eşit mesafededir. Herhangi bir 18. Madde uygulamasında suistimal, kayırma veya herhangi bir vatandaşımıza yönelik bir haksızlık olduğuna dair en ufak bir işaret görülürse, inceleme derinleştirilecek ve gerekli tüm hukuki, idari yaptırımlar zaman geçirilmeksizin uygulamaya sokulacaktır. Bu taahhüdü bir kez daha kamuoyuyla paylaşırken, şeffaflıkla sonuçları ilan edilecek olan inceleme sürecinde vatandaşlarımızdan bugüne kadar olduğu gibi sağduyu ve sükûnetlerini korumalarını, sonuçları beklemelerini rica ediyoruz” ifadelerine yer verildi.
Bolu Belediye Başkanlığı'nın konu ile ilgili açıklaması şöyle:
Bir süredir Bolu Belediyesi'nin İmar Kanunu 18. Madde uygulamaları ile ilgili bazı siyasilerin, yerel medya aktörlerinin ve farklı hedeflerle hareket eden grupların herhangi bir bilgi, belgeye dayanmayan iddialarla; olumsuz gündem oluşturma çabası içinde olduğu görülmektedir. Açık ve şeffaf belediyecilik anlayışı, Bolu halkının süreçlerle ilgili doğru ve gerçeklere uygun bilgilendirilmesini sağlama ve gerçeklere, somut bilgilere dayanmayan, sadece ‘siyasi şov amaçlı' açıklamalarla, belediyemiz aleyhine oluşturulmaya çalışılan yanlış anlamaların önüne geçme amacıyla detaylı bir açıklama yapılması gereği duyulmuştur.
“Türkiye'de ilk defa”
3 Ocak 2013 tarihinde gerçekleştirilen yılın ilk meclis toplantısında Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz tarafından kamuoyunda var olan iddialarla ilgili ‘her şeyin açık bir şekilde ortaya çıkarılması' talimatı verilmiştir. Bu kapsamda 18. Madde uygulamalarının yer aldığı dosyanın hazırlandığı gün, konu Belediye Meclisi gündemine taşınmış, incelemesi ve sonuçlarının İmar Komisyonu'na sunulması için Ak Parti Belediye Meclis Grup Başkan Vekili Burak Balaban görevlendirilmiştir. Bu toplantıda Başkan Yılmaz, Bolu Belediyesinin yürüttüğü tüm uygulamaların hukuki mevzuata uygun gerçekleştirildiğini ancak ‘var olan iddiaların sorgulanması ve incelenmesinin de şeffaf bir belediyecilik anlayışının gereği' olduğuna dikkat çekmiş, ‘Türkiye'de ilk defa böyle bir çalışmanın meclis huzurunda başlatıldığını, dosya incelemelerinden sonra eğer iddiaları destekleyecek herhangi bir bulguya rastlanırsa, ‘kim olursa olsun' gereğinin yapılacağını ve sürecin Bolu kamuoyu ile paylaşılacağını” ifade etmiştir.
“Hukuki süreç başlatırız”
Daha önce Belediyemiz tarafından yapılan açıklamalarda da, 18. Maddenin yanlış uygulandığına dair varsa somut belgelere gazetelerde yer verilmesi veya bu belgelerin belediyeye iletilmesi çağrısı yapılmıştır. Aynı açıklamalarda, bu belgelerin ilgili yerlere iletilmesinin kamusal bir sorumluluk olduğu vurgulanırken, "belgelere dayanmayan iddialarla, açıklamalara devam edilmesinin siyasi şov ve ortalığı bulandırma girişimi olarak değerlendirileceği" net bir şekilde deklare edilmiştir. Tüm bu açıklamalara ve Türkiye çapında ilk kez belediye meclisine bir belediye başkanı tarafından konuyla ilgili tüm iddiaları araştırma yetkisi verilmesine karşın, sonuçları beklemek yerine bilgiye, belgeye dayalı olmayan açık