1999 yılında tasarruf tedbirleri kapsamında kapatılan Bolu Gümrük ve Ticaret Müdürlüğü, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin'in girişimleri ile yeniden Bolu'ya kazandırıldı. 16 yıl aradan sonra kaldığı yerden devam edecek olan ve Bolu için büyük bir önem arz eden Gümrük ve Ticaret Bakanlığının açılışı düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

Haber: Emrah ÖGET

Gümrük ve Ticaret Müdürlüğünün açılışına Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Vali Aydın Baruş, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, Doğu Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Musa Aydemir, Ak Parti İl Başkanı Yüksel Coşkunyürek, Ak Parti Milletvekilleri Ali Ercoşkun ve Fehmi Küpçü'nün yanı sıra iş adamları ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından açılış ile ilgili açıklamalar yapıldı ve sonrasında protokol tarafından kurdele kesilerek açılış gerçekleştirildi. Gümrük ve Ticaret Müdürlüğünün açılışıyla ilgili olarak yapılan konuşmalar şöyle;

“46 MİLYON 500 BİN TL YAKALANMA İLE HİZMET VERİYORUZ”
Açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Doğu Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Musa Aydemir, Doğu Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü olarak 760 personel ile 7 ilde 45 limanda 52 Milyon Dolar ithalat, 21 Milyar Dolar ihracat işlemi ile kaçakçılıkla mücadele kapsamında yaklaşık 46 milyon 500 bin TL yakalanma ile hizmet veriyoruz. Bugün görev alanımızı Dünyanın en gelişmiş on ülkesinde yer alacak olan bir Türkiye'nin oluşumunda rekabeti, girişimciliği ve ekonomik büyümeyi teşvik eden yenilikçi yaklaşım uygulamalarıyla bölgesel katkı sağlayabilecek, ülkemizi Dünya'da ekonomik fark ve değer haline getirebilecek üretim bölgelerinden biri olan Bolu'yu dahil etmenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi ve desteklerini esirgemeyen herkese teşekkür etti.

“KİŞİ BAŞINA DÜŞEN GAYRİ SAFİ MİLLİM HASILAYI 20 BİN DOLARLARA ÇIKARMAK ZORUNDAYIZ”

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, Bundan 10-12 sene önce yönetim kurulu başkan yardımcılığı yapmıştım, o dönemde yönetim kuruluna ilk gelen faaliyetlerimiz içerisinde 1999 yılında kapanan Gümrük Müdürlüğümüzün tekrar açılması konusu gündemimize gelmişti. O dönem Bakanımız Kürşat Tüzmen'di, iki kez kendi ile bizzat görüştük, fakat gümrüğü açmak nasip olmadı. Bugün açılıyor, bu konuda başta Bakan Yardımcı'mız Fatih Metin Bey'e, Başbakanımıza, emeği geçen Valilerimize, Milletvekillerimize, emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Türkiye biliyorsunuz 2023 vizyonunu üstlenmiş vaziyette, 2023 vizyonunu gerçekleştirmenin en büyük yolu üretmekten geçer, üretmezseniz 2023 hedeflerine ulaşamazsınız. Kişi başına düşen Gayri Safi Millim Hasılayı 20 bin dolarlara çıkarmak zorundayız. Bunun önemli noktası Gümrük Kapısıdır. Bu gümrüğü bir dönem kaybettik ama kaybedilen değerlerin ne kadar önemli olduğu anladık, farkına vardık vardık ve bunun üzerine Bolu Ticaret ve Sanayi odası olarak üzerimize düşen gayretin içerisinde olacağız” şeklinde konuştu.

“ALLAH BİZE ÖNCE BAKAN YARDIMCISI VERDİ SONRA GÜMRÜĞÜ TEKRAR VERDİ”

Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Sahip olduğumuz değerleri bazen unuturuz, farkına varmayız, sanki hep olacakmış gibi görürüz. Ama onu yitirdiğimizde de eksikliğini görür ve bu önemli bir şeymiş diye tekrar hatırlarız. Tabi bu hatırlatmayı Ticaret ve Sanayi odamız çok yoğun bir şekilde yaptı. Kendilerine teşekkür ediyorum. Ayrıca Ticaret ve Sanayi odası Başkanımız 20 bin dolarlardan ve 2023 hedeflerinden bahsediyor. Bunu kavramak, algılamak ve bu noktaya doğru kilitlenmek herhalde en önemli görevdir ve bu görevi de layıkıyla yaptığını görüyoruz. Bir araya geldiğimizde, Bakanlarla görüştüğümüzde, Bakan Yardımcılarımızla görüştüğümüzde bilhassa hep istediği buydu, yani gümrüğü kaybettik nasıl alabiliriz. Allah yardım etti, eğer o talep etmese benim için birinci öncelik pek Gümrük olmayabilir. Çünkü Gümrüğün ehemmiyetini ben onun kadar bilebilme şansına sahip değilim. O bastırınca talep edince Allah bize önce Bakan Yardımcısı verdi sonra Gümrüğü tekrar verdi. İş yapanları desteklemek, kutlamak lazım. Emeği geçen herkesi kutluyorum” diye konuştu.

“EVET BİRİLERİ KONUŞACAK, BİRİLERİ ÜRETECEK”
Ak Parti Milletvekili Fehmi Küpçü, Başkanım söyledi, yeni Türkiye yolunda bu medeniyetin kadim hikayesiyle barışık 2023'e giden bu yolda hepimize belli mükellefiyetler düşmekte. Evet Bolu üreten bir şehir, evet Bolu ruhu olan, karakteri olan, kimliği olan bir şehir. Bolu 285 bin insan keyfiyetiyle beraber Türkiye'de belli sektörlerde dev şehirlerden bir tanesi. Bunlardan birincisi tavukçuluk, Arçelik ve %40 Türkiye'de ham deri üreten dericilik sanayii ve sektörü. 80-90 milyonlu rakamlardan 180-200 milyon dolarlık ithalat, ihracat rakamlarına ulaşan bir Türkiye'de yaşamak elbette ki hakkımız. Evet bir derdimiz var, bu derdimiz bu coğrafyanın nakış nakış işlenmesi, evet bir derdimiz var, dün o kocaman coğrafyaya hükmeden bugünse 780 bin kilometrekareye sıkışmış ama yırtmaya çalışan, tarihçilerinde söylediği tarihten gelen misyonumuzu reddedemeyeceğimiz kadar güçlü bir medeniyetin evlatları olarak yeni Türkiye yolunda adım adım, cesur bir şekilde yürümek. Evet birileri konuşacak, birileri üretecek. Biz üretenler tarafında, milletimizle beraber, millet eksenli siyaset noktasında dün olduğu gibi bugün de, yarın da ve o istikbale giden yolda inşallah yolumuza devam edeceğiz.” dedi.

“BOLU'DAKİ İHRACAT RAKAMLARI TAM 7 KAT ARTMIŞ DURUMDA”

Ak Parti Milletvekili Ali Ercoşkun, Bugün gerçekten ciddi manada emek verilen ama neticesini hep beraber aldığımız, Bolu'daki çalışan, yaşayan, üreten herkesin ortak beklentileri olan bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz bir törendeyiz. Bolu olarak Gümrük Müdürlüğünün ne anlamı var; 1999'a kadar burada faaliyet gösteren Gümrük Müdürlüğü ondan sonra belki depreminde verdiği hasar ile yara ile o an ki itibari ile rakamlarında gösterdiği şekilde ki ihracattaki rakamlar çok fazla değildi, belki Türkiye'deki bir gelişimden, değişimden bahsedebiliriz. 35 milyar dolarlık ihracatımız bugün 160 milyar dolarlara çıkmış durumda. 4 kat artış demek bu. Ama Bolu'ya baktığımızda Bolu'daki ihracat rakamları tam 7 kat artmış durumda. Yani Türkiye genelinin neredeyse iki katı ihracat rakamlarımızda bir artış var. Diğer taraftan belli altyapıları oluşturduğunuz zaman bunun üzerine bina edebileceğiniz işler çok daha hızlı bir şekilde gelişebiliyor. Bolu'nun 2 saat mesafeden 25 milyonluk nüfusa hitap edebilme avantajı, diğer taraftan limanlara yakınlığı ve Bolu'daki kümelenmiş sanayilerin daha da gelişebilme kapasiteleri bu manada Gümrük Müdürlüğünün Bolu'nun gelişimi için ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor” şeklinde konuştu ve Gümrük Müdürlüğünün açılmasında emeği geçen herkese bütün Bolulular adına şükranlarını sundu.

“1999 YILINDA GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ, TASARRUF TEDBİRLERİ KAPSAMINDA KAPANDI”

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Biraz önce hem oda başkanımız hem milletvekillerimiz bir takım rakamlardan bahsettiler, bugün geldiğimiz noktada Bolu açısından çok gurur verici bir tabloyla karşıyayız. Ama 15 sene öncesine gittiğimizde 1999 yılında Gümrük Müdürlüğünün kapanma sebebi çok acı bir şekilde ifade etmek zorundayız ki, tasarruf tedbirleri kapsamında kapandı. O nedenle hem Bolu'nun hem Türkiye'nin 2002'den bu yana nereden nereye geldiğinin aslında en bariz, en güzel açıklamasıdır bu. Altını çize çize ifade ediyorum, 1999 yılında tasarruf tedbirleri kapsamında dış ticaret hacminin işlemlerini yapan bir müdürlük burada kapandı. Hamdolsun gidişi suskun oldu ama bugün dönüşü muhteşem oluyor. Yine aynı yerde çok şükür güçlü bir Türkiye'nin güçlü bir hizmet birimi olarak bugün burada hizmet verecek” diye konuştu.

VALİ BARUŞ, RAKAMLARLA KONUŞTU

Son olarak kürsüye gelen Vali Aydın Baruş, Dünya'da zenginleşmenin yolu ticaretten geçiyor. Bugün Dünya geneline baktığımızda Dünya nüfusunun %17,5 civarında nüfusuna sahip olan gelişmiş ülkelerin Dünya GSMH'sının %65'ini ürettiklerini görüyoruz. Sadece G8 ülkeleri olarak, gelişmiş 8 ülke Dünya nüfusunun %12,5'unu oluşturmasına rağmen GSMH'nın %45'ini üretiyor. Bunun yanında yaklaşık 160 civarında ülke olarak sayabileceğimiz gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkeler ise nüfusun %82,5'unu oluşturmasına rağmen GSMH'nın ancak %35'ini üretebiliyor. Peki gelişmekte olan, az gelişmiş ülkelerin kendisine belirlemesi gereken yol dış ticaret hacimlerini artırmak, dışarıya oldukça fazla mal satmak ve dış ticaret fazlası vermek. Bugün Dünya ticaret hacmine baktığımızda tabi bunları Dünya Bankasının 2013 yılı verilerine göre, 37 trilyon 700 milyar dolar bir ticaret hacmi olduğunu görüyoruz. Çin bunun %11'ini, ABD %10,5'unu, Almanya %7'sini, Avrupa Birliği ülkeleri olarak bilinen 30 ülke de %22'sini yapıyor. Dünya ihracatı tam 18 trilyon 816 milyar dolar. Burada yine Çin, Amerika, Almanya ve Avrupa Birliği ülkelerinin başı çektiğini görüyoruz. Peki Türkiye nereden nereye geldi. Sadece son 10 yıllık rakamlara baktığımızda 2004 yılında 160 milyar dolarlık dış ticaret hacmine sahipken, 2014 yılında 400 milyar dolara ulaşmış. İhracat ise 158 milyar dolar, ithalat 242 milyar dolara ulaşmış. Peki bu aradaki farkı nasıl kapatacağız. Bu farkı kapatmak için üretmemiz ve ürettiğimizi dış dünyaya satmamız gerekiyor. Burada da en önde gelen etken iş adamlarımız, üreticilerimiz olacak. Bu anlamda Türkiye önüne 500 milyar dolarlık bir ihracat hedefi koymuş durumda. Bu ihracat hedefini yakalamamız için de tüm sanayicilerimiz, iş adamlarımız olarak kendimize çok geniş bir vizyon çizmemiz gerekiyor. Bolu olarak biraz önce Bakan Yardımcımızın, Milletvekillerimizin ifade ettiği gibi ithalatından çok fazla ihracat yapan bir potansiyele sahibiz. Şuanda Bolu'da 411 sanayi tesisimiz var büyüklü küçüklü olmak üzere ve 17 binin üzerinde çalışanımız var. Özellikle bu sanayi tesislerinin %31'ini deri sektörü, %16'sını gıda sektörü, %16'sını imalat sektörü ve %13'ünü tekstil ve giyim sektörü oluşturmaktadır. Buradaki firmalarımızdan aldığımız bilgilere göre 2014 yılı Bolu'nun ihracatı yaklaşık 650 milyon dolar. Bu anlamda aradaki farkı Bolu Gümrük Müdürlüğünün açılışı bakımından ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini düşünüyorum. Gümrük Müdürlüğümüzün Bolu'ya tekrar kazandırılmasında emeği geçen, destek veren, özellikle çaba sarf eden Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcımız Fatih Bey'e bu katkılarından dolayı Bolu halkı adına şükranlarımızı ifade ediyorum. Tüm halkımıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Vali Aydın Baruş ve Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Bolu Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ruhi Kaygusuz'a ve Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkan'ı Türker Ateş'e plaket takdim etti. Daha sonra Bolu Gümrük ve Ticaret Genel Müdürlüğünün protokol tarafından kurdelesi kesildi ve açılışı gerçekleştirildi.