İlimizde Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında programa alınan proje sahipleri hibe sözleşmesi imzalamadan önce ÇED raporu ve imar planı sunmak zorunda idiler. Hibe sözleşmesi imzalama süresi de tebligattan sonra 20 gün idi. Yatırımcıların ÇED ve imar planı almaları uzun bir zaman diliminde mümkün olduğundan bu süre içerisinde hibe sözleşmesi imzalayamama riski vardı. Bakanlığımızca bu sorunun aşılması adına yatırımcılarca hibe sözleşmesinin imzalanacağı son tarihe kadar ÇED ya da imar planı için gerekli müracaatları yaptıklarını belgelendirmek ve ilk ödeme tarihine kadar ÇED ya da imar planını getireceklerine dair taahhütname sunmak suretiyle hibe sözleşmesini imzalayabileceklerdir.

Hibe sözleşmesi imzalamak için ÇED ve imar planı hariç diğer belgeleri hazır olan yatırımcılarımızın bir an evvel hibe sözleşmesi imzalamak üzere projelerini il müdürlüğümüze getirmelerinde fayda görülmektedir. Konuyla ilgili değişiklik metni aşağıdadır:

2015/16 No'lu Tebliğ'in Uygulama Esasları " II. Hibe Sözleşmesi Aşamasında Verilmesi Gereken Ek Belgeler " bölümünde güncelleme yapılmıştır.

Güncellenen metin şu şekildedir;

II. Hibe Sözleşmesi Aşamasında Verilmesi Gereken Ek Belgeler

Aşağıdaki belgeler hibe sözleşmesi imzalanmadan önce il müdürlüğüne verilmelidir. Bu belgeleri vermeyen başvuru sahipleri ile hibe sözleşmesi imzalanmaz.

a .Teminat mektubu veya nakit teminatın dekontu

b. Yeni tesis başvurularında, yatırım yeri imar planı (Tarımsal Üretime Yönelik modern sabit yatırım projeleri, alternatif enerji kaynakları kullanan seralar, çelik silo ve soğuk hava deposu yeni tesis başvuruları hariç)

"Ancak imar planını yetiştiremeyen başvuru sahiplerinin tebliğ tarihinden sonra hibe sözleşmesi imzalayacağı son günün mesai bitimine kadar il müdürlüğüne yazılı başvuruda bulunarak ekinde imar planı için gerekli müracaatları yaptığına dair belge ile imar planını en geç ilk ödeme talebi ile birlikte il müdürlüğüne sunacağına dair taahhütnameyi vermeleri durumunda hibe sözleşmesi imzalanabilir. Bu durumda imar planının en geç ilk ödeme talebi ile birlikte il müdürlüğüne sunulması gerekmektedir. Aksi takdirde herhangi bir ödeme yapılmaz ve teminatları Hazine adına irat kaydedilir."

c. ÇED raporu veya muafiyet belgesi (Kapasite artırımı ve teknoloji yenileme başvurularında yeni kapasiteye uygun olmalıdır.)

"Ancak ÇED raporunu yetiştiremeyen başvuru sahiplerinin tebligat tarihinden sonra hibe sözleşmesi imzalayacağı son günün mesai bitimine kadar il müdürlüğüne yazılı başvuruda bulunarak ekinde ÇED raporu için gerekli müracaatları yaptığına dair belge ile ÇED raporunu en geç ilk ödeme talebi ile birlikte il müdürlüğüne sunacağına dair taahhütnameyi vermeleri durumunda hibe sözleşmesi imzalanabilir. Bu durumda ÇED raporunun en geç ilk ödeme talebi ile birlikte il müdürlüğüne sunulması gerekmektedir. Aksi takdirde herhangi bir ödeme yapılmaz ve teminatları Hazine adına irat kaydedilir."

d. Tatbikat projesi

e. SGK ve Vergi borcu olmadığına dair belgeler

f. Yatırım yerinin ipotekli, şerhli, icralı ve mahkemelik olmadığına dair tapu müdürlüğünden alınmış güncellenmiş belge

g. Hibe başvurusuna esas yatırımın faaliyeti gereği bankalarca kullandırılmış kredi karşılığı yatırım yerine konulmuş ipotek var ise bankadan alınan güncellenmiş olumlu görüş yazısı

h. 6-7-8-9 uncu etapla ilgili taahhütname (TAAHHÜTNAME-2)

i. Organik ürün amaçlı başvurular için örneği ekte verilen taahhütname (TAAHHÜTNAME-5) Haber Merkezi