Yeniçağa'da bulunan 100 yıllık su değirmeni, ürünlerini öğütmek isteyen çiftçilere hizmet vermeye devam ediyor.
Yeniçağa - Mengen yolundaki Çağa Deresi üzerinde kurulan su değirmeni, yaklaşık 100 yıldır ürünlerini öğütmek isteyen çiftçilere hizmet veriyor. 500 kilogramlık değirmen taşı, her yıl karların erimesiyle Çağa Deresi'nin çoğalan suyu ile dönmeye başlıyor.
Değirmeni işleten 53 yaşındaki Tevfik Tuncer, değirmenin babasından kaldığını belirterek, babasının çalıştırdığı dönemlerde her gün onlarca kilo ürününün öğütüldüğünü anlattı. Bölgede yaklaşık 30 yıl önce çok sayıda su değirmenini bulunduğunu dile getiren Tuncer, Bu değirmenlerden artık kalmadı. Çalışır durumda sadece bu değirmen kaldı. Eskiden un fabrikaları yoktu. O yüzden herkes ununu buralarda öğütürdü. Bu dere üzerinde 20'den fazla su değirmeni vardı” diye konuştu.
Değirmende ayrıca arpa ve mısır gibi ürünleri de öğüttüklerini ifade eden Tuncer, eskiye oranla ilginin azaldığını ancak bir kısım köylülerin helan ürünlerini buraya getirdiğini kaydetti. Tuncer, Çağa Deresi'nden kendi elektriklerini ürettiklerini anlatarak, ihtiyaç duyulduğunda değirmeni çalıştırdıklarını diğer zamanlarda ise kendi işleriyle ilgilendiklerini söyledi.