Göz doktoru deyince Bolu'da ilk akla gelen isimlerden biri olan Özel Fatma Hatun Hastanesi Göz Sağlığı Hastalıkları Doktoru aynı zamanda hastane Başhekimi Op. Dr. Fahrettin Yılmaz, yaptığı ameliyatla 10 yıldır görmeyen 95 yaşındaki Emine Aydoğdu'ya ışık oldu. 10 Yıl süren karanlık yapılan 10 dakikalık katarakt ameliyatı ile son buldu.

Bolu'nun Göynük İlçesi Bölücekova Köyünde yaşayan 95 yaşında ki Emine Aydoğdu'nun 10 yıldır her iki gözü de görmüyordu. Korktuğu için katarakt ameliyatını olamayan Aydoğdu, İhtiyaçlarını çocuklarının yardımı ile karşılıyordu. Özel Fatma Hatun Hastanesine gelen Aydoğdu, kendini hastanenin başarılı doktorlarından Op. Dr. Fahrettin Yılmaz'a emanet etti ve yapılan 10 dakikalık ameliyat sonrası Aydoğdu görmeye başladı. Aydoğdu'nun görmeyen diğer gözü ise önümüzdeki günlerde ameliyat edilecek. Hastasının durumu hakkında gazetemize konuşan Op. Dr. Fahrettin Yılmaz, Hastamız 95 yaşında 10 yıldır her iki gözü de görmüyordu. Emine Aydoğdu korkup ameliyat olmadığı için kataraktı ilerlemişti. Katarakt ameliyatlarında hastalar birbirlerini korkutuyorlar. Ağrı olacağını, bayıltılacağını düşünen hastalar doktora gitmekten çekiniyor. Hastamız çocukları ile birlikte geldi. Geldiğinde sadece gözüne tuttuğumuz ışığı fark edebiliyordu. Onun dışında herhangi bir şekilde önüne gelen hiç kimseyi tanımıyor, sadece sesinden tanıyabiliyordu. Yemek yerken kendisi yiyemiyor yemeğini başkası yediriyordu. Günlük ihtiyaçlarını kendisi karşılayamıyordu” şeklinde konuştu.

“DİĞER GÖZÜNÜ DE ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA İÇİNDE AMELİYAT EDECEĞİZ”

Gerçekleşen ameliyat hakkında bilgi veren Yılmaz, Herhangi bir iğne yapmadan, lazer sistemi ile ameliyatını yaptık. Ameliyatımız 10 dakika sürdü. Hastamızda herhangi bir dikiş yok. Bu günde hasta kontrole geldi ilk aşamada 2 metreden rahatlıkla görebiliyor. Karşısındaki insanların kim olduğunu tanıyabiliyor, yemeğini kendi yiyebiliyor. Diğer gözünü de önümüzdeki hafta içinde ameliyat edeceğiz” dedi.

HASTALARDAN AMELİYAT ADI ALTINDA HERHANGİ BİR ÜCRET ALINMIYOR

Tecrübesiz ellerde yapılan ameliyatlardan dolayı hastaların katarakt ameliyatından korktuğunu ifade eden Yılmaz, Hastalar ister istemez ameliyattan korkuyor ama bu işi acemi olarak yapan doktorların ameliyatlarından dolayı korkuyorlar. Değişik illere gidip ameliyat olanlar, yada başka doktorlara gidip ameliyat olanlar, yada henüz bu işin başında olan ve tecrübesini tam edinmemiş olanların yaptıkları ameliyatlardan dolayı korkular olabiliyor. Hastalar bir saat, bir buçuk saat bağıra çağıra ameliyat edildiklerini söylüyorlar. Mesleğe yeni başlamış doktorlarda bu tarz durumlar yaşanabilir, gerekli tecrübe edinilmediği için. Bizim hastalarımızda öyle bir sıkıntı olmuyor. 20 yılı aşkındır bu mesleği yaptığımız için hastalarımız herhangi bir ağrı olmadığını söylüyor. Katarakt ameliyatlarımız 5 dakika ile 20 dakika arasında sürer. Katarakta ameliyat dışında herhangi bir tedavi şekli yok. Ameliyatlarımızı hastayı bayıltmadan damla ile uyuşturarak yapıyoruz. Hastalarımız en ufak bir ağrı hissetmediklerini ifade ediyorlar. Hastanemize gelen hastalardan ameliyat adı altında herhangi bir ücret alınmıyor. Aynı gün hastalar evlerine gönderiliyor. Ameliyattan yarım saat sonra hastalar ne zaman arzu ederlerse evlerine gidebiliyorlar” diyerek ameliyatın konforu hakkında açıklamalarda bulundu ve kataraktla ilgili sorularımızı cevapladı;

KATARAKTIN BELİRTİLERİ NELERDİR, HANGİ AŞAMADA MUTLAKA DOKTORA GİDİLMELİ?

Daha çok 55 yaşından sonra hastalarda katarakt başlıyor. Katarakt vücudun yaşlanmasının neticesinde ortaya çıkıyor. Kataraktın en büyük belirtisi ilk etapta biraz flu, bulanık görmektir. Bazen hastalar tek gözü ile çift gördüğünü söyleyebilir. Buda bir belirtidir ama hastalar daha çok görmede azalma şikayeti ile bize gelirler.

HANGİ SIKLIKLA GÖZ DOKTORUNA GİDİLMELİ?

55 yaşından sonra senede bir kez mutlaka göz doktoruna kontrole gitmek gerekiyor. Yaş ilerledikçe de herhangi bir rahatsızlık varsa 6 ayda bir olabilir, 3 ayda bir olabilir, ayda bir olabilir kontrole gitmek gerekiyor. Hastanın durumuna göre kontrol süreleri belirlenir.